Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 12 МЕ Интеграц Укр світ госп .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

7. Участь України у міжнародних науково-технічних зв’язках.

Регулювання міжнародних науково-технічних зв’язків здійснюється на основі системі міжнародних договорів у сфері захисту прав інтелектуальної власності. З моменту створення ВОІС визначальне значення має Конвенція, що засновує ВОІС (підписана у 1967 р. і змінена у 1979 р.), яку Україна ратифікувала у 1970 р. Конвенція визначила цілі і порядок діяльності ВОІС, визначила основні принципи та напрями захисту інтелектуальної власності

Світові тенденції науково-технічного співробітництва (НТС):

1) збільшення в світі (за даними ВОІС) кількості поданих заявок і отриманих патентів. В Україні – тенденція прямо протилежна.

2) в останні десятиліття лідери міжнародного патентування практично не змінювались. Найбільша патентна активність зосереджена у «триаді»: США, ЄС та Японія. Однак в останні роки провідні позиції починають відігравати нові гравці – країни Азії, зокрема Китай та Південна Корея.

3) в кількості міжнародних заявок, поданих за процедурою Договору про патентну кооперацію, у 2010 р. доля України складає 0%, приріст 2010 (95) до 2009 (79) – 1,2%.

4) інтенсивне зростання галузей високих технологій, що зумовлює збільшення обсягів промислового експорту. Україна має суттєвий відрив від інших країн у розвитку галузей високих технологій.

Розвиток міжнародного НТС за участю України відбувається на основі:

- укладених дво- і багатосторонніх угод,

- за рахунок приєднання до МО (ВОІС, СОТ),

- участі у регіональних міждержавних об’єднаннях (СНД, ОЧЕС, ГУАМ),

- участі у різноманітних міжнародних програмах.

Україна є самостійним учасником міжнародного НТС.

Особливості участі України у міжнародному НТС:

1) має потужний науково-технічний потенціал.

2) останні двадцять років спостерігався відтік фахівців вищої кваліфікації за кордон.

3) збільшилися обсяги зовнішніх джерел фінансування науково-технічних робіт і інноваційної діяльності у промисловості України.

4) до 2009 р. присутність України на світовому ринку технологій постійно розширювалась.

5) кількість заявок, що подають резиденти України на одержання охоронних документів (патентів) у патентні відомства інших країн у порівнянні з іншими країнами є мізерною.

6) нарощування експорту-імпорту наукомістких послуг та послуг, які передбачають використання прогресивних технологій до 2008 р. З 2009 – зменшення.

7) українські університети та науково-дослідні інститути налагодили співробітництво з навчальними закладами США, Канади, Німеччини, Франції, Швейцарії, Англії, Австралії, Японії, Китаю, Росії та ін.

8) активно розвиваються галузеві науково-технічні зв'язки, у т.ч. у контексті науково-виробничої кооперації. Найбільше включені ракетно-космічна, авіаційна і суднобудівельна промисловість України

9) основним напрямом розвитку НТС України є взаємодія з ЄС та його країнами-членами; участь у програмах і проектах, рамкових програмах, отримання технічної допомоги з боку ЄС; входження у Європейський дослідницький простір (ERA), який започатковано у 2000 р.