Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_тема.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
171.01 Кб
Скачать

1) Оцінка на основі поточної вартості обслуговування боргу.

Високий рівень зовнішньої заборгованості, якщо:

• відношення поточної вартості обслуговування зовнішнього боргу до ВВП більше 80%;

• відношення поточної вартості обслуговування боргу до обсягу експорту перевищує 220%.

Середній рівень зовнішньої заборгованості притаманний країнам, у яких один або обидва показники перевищують 60%, але не досягають критичних величин.

2) Оцінка на основі сукупності показників

Для країн, які не надають деталізовані статистичні дані про розмір зовнішнього боргу в Систему звітності боржників Світового банку, методика розрахунків на основі поточної вартості неможлива. У такому випадку використовується наступний спосіб класифікації. У країн з високим рівнем зовнішнього боргу три з чотирьох наступних основних показників перевищують критичний рівень:

• відношення боргу до ВНП більше 50%,

• відношення боргу до експорту більше 275%,

• відношення величини обслуговування зовнішнього боргу до експорту перевищує 30%,

• відношення відсотків, виплачуваних по зовнішніх боргах, перевищує 20% обсягу експорту.

Класифікація ООН СЛ.14

Найчастіше в економічних дослідженнях використовуються дві класифікації ООН: поділ країн в залежності від соцільно-економічного розвитку; поділ країн в залежності від рівня розвитку людини.

  1. рівень соціально-економічного розвитку (ДИВ. http://www.un.org/en/development/desa/policy/wesp/wesp_current/2013country_class.pdf):

  • розвинені країни або індустріальні країни - країн-членів OЕСР (крім Мексики, Республіки Корея та Туреччини), а також нових країн-членів ЄС та Ізраїлю;

  • країни з перехідною економікою – країни Південно-Східної Європи та СНД;

  • країни, що розвиваються (в т.ч. найменш розвинуті країни – відповідно до класифікації ООН, сьогодні це 48 країн) – всі країни та території, які не увійшли до 2 вище зазначених груп.

Для ідентифікації країн, що відносяться до групи найменш розвинених, ООН використовує такі критерії:

1) низький рівень доходу, який розраховується як приблизне середнє значення ВВП на душу населення за три роки (менше 750 дол. для включення у перелік, вище 900 дол. для виключення із переліку);

2) слабкість людських ресурсів, яка розраховується на основі таких показників, як харчування; здоров’є; освіта; грамотність дорослого населення;

3) економічна вразливість, яка визначається за допомогою таких показників, як нестабільність сільськогосподарського виробництва; нестабільність експорту товарів та послуг; економічна значущість нетрадиційних видів діяльності (частка оброблювальної промисловості та сучасних послуг у ВВП); концентрація товарного експорту; негатив- ний вплив вузькості економічної бази (яка вимірюється шляхом лога- рифмування чисельності населення) та частки населення, яке переміс- тилося через стихійні лиха.

Додаткова інформація та список найменш розвинених країн наводяться в документі ООН, Канцелярії Високого представника з найменш розвинених країн, країн, що розвиваються, які не мають виходу до моря, і малих острівним держав, що розвиваються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]