Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karnauh_V.V.,Danko__V.P.Teplotehnika.Met.vkaz..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

1.2. Газові суміші

Програма

Поняття газових сумішей. Основні визначення. Основні закони сумішей ідеальних газів. Способи завдання складу газової суміші. Співвідношення між масовими і об'ємними частками. Середня уявлена молекулярна маса газової суміші, способи її обчислення. Рівняння стану для газової суміші і компонентів. Питома газова постійна суміші.

Методичні вказівки. Основний зміст цієї теми базується на понятті частини і цілого. Звідси випливає суттєвість законів газових сумішей (властивості суміші - є сума відповідних властивостей компонентів, що утворюють суміш: Асм = Аi) і поняття часток (ai = Ai /Aсм). Обчислення питомих величин (см , Rсм , vсм , см тощо) здійснюється через відповідні величини компонентів і їхніх часток (масових, об'ємних, мольних). Наприклад, см = rii [кг/кмоль], Rсм = giRi [Дж/(кгК)], vсм = givi [м3/кг], см = rii [кг/м3].

Література: Л. 1, с. 11-14; Л. 2, с. 26-29; Л.6, розд. 2.

1.3. Теплоємність ідеальних газів

Програма

Поняття про теплоємність системи, тіла, питомої теплоємкості. Масова, об'ємна, мольна теплоємність, зв'язок між ними. Залежність теплоємності від характеру процесу. Теплоємність при постійному об’ємі і при постійному тиску. Зв'язок між ізобарною і ізохорною теплоємністю. Залежність теплоємності від температури підведення теплоти. Середня і істинна теплоємності. Визначення кількості теплоти через середні теплоємності.

Теплоємність суміші ідеальних газів.

Методичні вказівки. Як правило, в усіх розрахунках використовується питома теплоємкість речовини - кількість теплоти, що потрібно підвести або відвести від одиниці речовини, щоб змінити його температуру на 1 К (або градус). В залежності від одиниці речовини розрізняють масову (с, [Дж/(кгК)]), об'ємну (с, [Дж/(м3К)]) і мольну (с, [Дж/(кмольК)]) теплоємності. Мольна теплоємність ідеального газу залежить від його атомності. Знаючи мольну теплоємність, можна отримати масову або об'ємну:

(1)

(2)

Кількість теплоти, що необхідно підвести або відвести для змінення температури тіла на 1 К , в різних процесах не однакова. Тому теплоємність розрізняють за процесами (ізохорна сv , ізобарна сp , ізотермічна сt , адіабатна са , політропна сп ).

ct = , са = 0, -  сп  +. Ізохорна сv і ізобарна сp теплоємності мають цілком певні значення і зв'язані між собою рівнянням Майєра і Пуассона; при цьому сp > сv, бо при підведенні теплоти до тіла в ізобарному процесі, вона витрачається не тільки на змінювання внутрішньої енергії тіла, але і на роботу розширення.

Кількість теплоти, що викликає змінювання температури тіла на 1 К, не однакова при різних температурах тіла. Чим вища температура тіла, тим більше потрібно підвести теплоти до нього, щоб змінити його температуру на 1 К . Тому введене поняття середньої теплоємкості в якомусь інтервалі температур (від t1 до t2). В довідкових таблицях наводяться значення середніх теплоємкостей в інтервалі від 0 оС до t, як правило, кратної 100 оС.

Середня теплоємність у заданому інтервалі температур визначається

(3)

Якщо значення температури немає в таблиці, то значення теплоємності при цій температурі визначають шляхом лінійного інтерполірування:

, (4)

де t і t - табличні значення температури відповідно менш і більш заданого значення t.

Теплоємність газових сумішей підкоряється таким же закономірностям, як і інші питомі величини сумішей: cсм = gici , cсм = rici , cсм = rici .

Література: Л. 1, с. 14-16; Л. 2, с. 32-37; Л.6, розд. 3.