Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Учет ВЭД

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

93

такі товари;

б)

суму сплаченого мита та митних зборів; в) ПДВ.

16.Контрактна вартість імпортних товарів, одержаних з

попередньою оплатою, перераховується у валюту звітності за курсом:

а) НБУ на дату перетину цими товарами митного кордону України; б) НБУ на дату проведення розрахунків з іноземним

постачальником; в) Міжбанківського валютного ринку на дату оприбуткування

товарів.

17.В базу нарахування ПДВ при імпорті не включається:

а)

мито; б) митний збір; в)акцизний збір.

18.Акцизний збір на імпортні товари нараховується: а) у відсотках до митної вартості; б) в твердих сумах в євро з одиниці товару;

в) обидва варіанти правильні.

19.Податковий вексель на суму ПДВ не оформлюється при імпорті товарно-матеріальних цінностей:

а)

підакцизних;

б)

призначених для продажу;

 

в) призначених для власного споживання.

Завдання 2 – практична задача (розробляється самостійно).

Варіант 1

Варіант 3

Варіант 5

Варіант 2

Варіант 4

Варіант 1

Матеріал для виконання завдання:

 

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

франко-завод, умова оплати – протягом 45 днів після постачання товарів, митне декларування здійснює імпортер через митний відділ підприємства

Фактурна вартість імпортного товару - 40000 USD. Митні платежі в країні експортера 275 USD, транспортно-заготівельні витрати по доставці товару на склад імпортера – 1100 USD, по території України 3200 грн., включаючи ПДВ. Мито 15%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 30 EVRO, ПДВ - 20%. Комісія за переведення валюти 50 доларів. Курс НБУ за 1 USD: на дату оплати митних платежів в країні експортера – 5,38, грн., на дату оплати транспортно-заготівельних витрат по доставці товару на склад імпортера – 5,37 грн., на дату ввізної ВМД - 5,31 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,32 грн., на дату погашення зобов'язань в іноземній валюті – 5,31 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн.

94

Варіант 2

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

СРТ франко/місто Маріуполь, умова оплати – попередня оплата, митне декларування здійснює імпортер через митного брокера.

Фактурна вартість імпортного товару - 70000 USD. Транспортнозаготівельні витрати по території України по доставці товару на склад імпортера –1200 грн., включаючи ПДВ. Мито 25%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 60 EVRO, ПДВ - 20%. Комісія за переведення валюти 60 доларів. Органам митного контролю представлено простий податковий вексель на суму податкових зобов'язань з ПДВ на імпорт. Сума, вказана в податковому векселі, погашена до терміну його сплати і включена до складу податкового кредиту поточного періоду. Курс НБУ за 1 USD: на дату перерахування авансового платежу іноземному постачальнику - 5,39 грн., на дату ввізної ВМД - 5,38 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,36 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн.

Товар оприбутковано з торговою націнкою 75%.

Варіант 3

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

DDU франко/місто

Донецьк, умова оплати – протягом 45 днів після

постачання товарів,

митне декларування здійснює імпортер через митний

відділ підприємства.

 

Фактурна вартість імпортного товару - 50000 USD. Мито 15%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 30 EVRO, ПДВ - 20%. Курс НБУ за 1 USD: на дату ввізної ВМД - 5,31 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,32 грн., на дату погашення зобов'язань в іноземній валюті – 5,31 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн. Комісія за переведення валюти 50 USD.

Варіант 4

Матеріал для виконання завдання:

 

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

франко-границя / місто ЧОП; умова оплати – попередня оплата; митне декларування здійснює імпортер через митного брокера.

Фактурна вартість імпортного товару - 30000 USD, транспортно-заготівельні витрати по території України 3200 грн., включаючи ПДВ, мито 15%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 30 EVRO, ПДВ - 20%. Курс НБУ за 1 USD: на дату оплати авансового платежу - 5,38 грн., на дату ввізної ВМД - 5,37 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,35 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн. Комісія за переведення валюти – 20 USD.

Варіант 5

95

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

СРТ франко/місто Ростов; умова оплати – попередня оплата авансовими платежами; митне декларування здійснює імпортер через митного брокера.

Перераховано перший аванс російському постачальнику - 500000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR - 19, 411 грн. Перераховано другий аванс російському постачальнику - 200000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR - 19, 415 грн. Перераховано третій аванс російському постачальнику - 300000 RUR.

Курс НБУ за 100 RUR - 19, 426 грн.

Фактурна вартість товару згідно з контрактом 1200000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR дату складання ВМД - 19, 424 грн. Мито 20%, митний збір - 0,2 %, єдиний митний збір 45 EVRO. Послуги транспортно-експедиційної контори 1900 грн., у тому числі – за межами території України 700 грн., по території України – 1200 грн., включаючи ПДВ. Курс НБУ за 1 EVRO дату складання ВМД - 6, 35 грн. Курс НБУ за 100 RUR дату складання ВМД - 19, 454 грн. Курс НБУ за 100 RUR дату погашення залишкової суми зобов'язань в іноземній валюті - 19,354 грн.

Змістовий модуль 2 Облік експортно - імпортних операцій

Тема 7. Облік бартерних операцій та операцій з давальницькою сировиною

Теоретична частина.

7.1.Облік бартерних операцій

7.2.Організація та облік операцій з давальницькою сировиною

Ключові слова: бартерні операції, давальницька сировина.

Перелік рекомендованої літератури: 1, 3, 4, 8,9, 10,13,16,17, 19, 26,34,38, 42,53,54,59,60.

7.1. Облік бартерних операцій

У бартерному контракті (Додаток Б) повинна вказуватися загальна вартість товарів, що експортуються, а також товарів (робіт, послуг), що імпортуються за таким контрактом, з обов'язковим її вираженням в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи Класифікатора іноземних валют. Оцінка товарів за бартерними договорами здійснюється з метою забезпечення еквівалентності обміну, а також для визначення митної вартості товарів, застосування санкцій, оцінки претензій. При укладенні бартерного договору потрібно врахувати обмеження, передбачені законодавством України по здійсненню бартерних операцій у сфері ЗЕД, які можна розділити на наступні групи.

96

Обмеження по переліку товарів (робіт, послуг). Об’єктами обміну в межах ЗЕД - бартерної операції можуть бути товари, роботи, послуги, а також їх поєднання у будь-яких варіантах.

Суб'єктам підприємницької діяльності заборонено здійснювати зовнішньоекономічні бартерні операції з товарами (роботами, послугами), перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. Перелік таких товарів (робіт, послуг) затверджений постановою КМУ від 29.04.99 р. № 756. Окрім цього, у відношенні зовнішньоекономічних бартерних операцій діють обмеження, які встановлені ст. 17 Закону про ЗЕД.

Для застосування антидемпінгових засобів за переліком товарів визначеним постановою КМУ при укладанні бартерних контрактів підприємство повинно відкрити попередній імпортний депозит. Сума попереднього імпортного депозиту визначається у процентах від загальної вартості експортованих товарів і складає: 50% у випадку експорту високоліквідних експортних товарів України і некритичного імпорту; 10% при експорті високоліквідних експортних товарів України (окрім сільськогосподарської продукції та високоліквідних продуктів її переробки) і критичному імпорті для України.

Обмеження за термінами. Товари, що імпортуються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України в терміни, вказані в такому договорі, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (дати оформлення ВМД на експорт) товарів, які фактично експортовані за бартерним договором, а у разі експорту за бартерним договором робіт, послуг - із дати підписання акту або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

У зв’язку з цим можна визначити декілька строків і дат:

- датою імпорту товарів за бартерним договором на митну територію України є дата оформлення вантажної митної декларації на імпорт;

- датою імпорту робіт або послуг за бартерним договором є дата підпису акту або іншого документу, який підтверджує факт виконання робіт або послуг;

- датою експорту товарів за бартерним договором є дата оформлення вантажної митної декларації на експорт;

- датою експорту робіт або послуг за бартерним договором є дата підпису акту або іншого документу, який підтверджує факт виконання робіт та послуг.

Види термінів для завершення бартерних операцій:

загальний термін для всіх видів експорту - 180 днів;

спеціальний термін при експорті високо ліквідних товарів, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України - 60 днів;

спеціальний термін для ввезення каучуку натурального, синтетичного, готових прискорювачів вулканізації каучуку, якщо йому

передував експорт товарів з України - 150 днів.

97

Якщо вказані строки перевищуються, суб’єкт господарювання несе відповідальність, передбачену ст. 3 Закону про бартерні операції у ЗЕД.

За порушення встановлених термінів здійснення балансуючої (імпортної) частини операції передбачене нарахування пені в розмірі 0,3% вартості недотриманих товарів (робіт, послуг) за кожний день прострочення. При цьому загальний розмір пені не може перевищувати розміру заборгованості.

Обмеження за ціною. Первинна вартість активів, отриманих по бартеру, формується інакше, ніж первинна вартість активів, придбаних за грошові кошти, отриманих безкоштовно або як внесок у статутний капітал.

Доходи і витрати від здійснення товарообмінних операцій визначаються платником податків, виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижче звичайних цін. Звичайною ціною є ціна продажу товарів (робіт, послуг), вартість іноземної валюти, яка може бути отримана у разі їх продажу особам, не пов'язаним з продавцем при звичайних умовах ведення господарської діяльності. У випадку якщо ціни підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена відповідно до принципів такого регулювання.

Індикативні або звичайні ціни на товари (роботи, послуги) для застосування їх у податкових або митних цілях установлюються на підставі статистичної оцінки рівня цін реалізації таких товарів (робіт, послуг) на внутрішньому ринку України, яка проводиться уповноваженим державним органом у визначеному ним порядку.

Приймає рішення про запровадження індикативних цін на відповідні товари i затверджує перелік індикативних цін із наступним опублікуванням у газеті "Урядовий кур’єр" Міністерство зовнішніх економічних зв’язків i торгівлі України.

Якщо ж експортуються товари, на які не встановлено індикативних цін, то для визначення звичайної ціни необхідно використовувати дані щодо цін, опублікованих у бюлетені Держзовнішінформу "Огляд цін українського i світового товарних ринків".

Доходи і витрати від здійснення товарообмінних (бартерних) операцій визначаються, виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижче звичайних цін.

Правила застосування звичайної ціни для ЗЕД - бартеру означають, що:

валовий доход формується з врахуванням звичайної ціни тільки тоді, коли така ціна вище договірної ціни експортуємих товарів, робіт або послуг;

моментом відображення різниці між звичайною ціною і договірною вартістю є момент відвантаження товарів (робіт, послуг) і у випадку, якщо відвантаження - заключна (балансуюча) операція теж;

якщо експортуються товари, на які встановлені індикативні ціни, звичайна ціна прирівнюється до індикативної ціни;

98

валові витрати визначаються з урахуванням звичайної ціни тільки тоді, коли договірна вартість вище звичайної ціни отриманих за імпортом товарів, робіт або послуг.

Датою збільшення валового доходу у разі здійснення бартерних операцій є дата відвантаження товарів, а для робіт, послуг - дата фактичного виконання робіт, надання послуг платником податків. Датою збільшення валових витрат при бартерних операціях є дата отримання товарів.

Сума доходу в іноземній валюті перераховується у гривні за офіційним валютним курсом на дату отримання доходу дорівнює більшій з двох сум - договірній вартості або звичайній ціні відвантажених товарів, робіт або послуг.

З урахуванням правила "звичайної ціни" визначається сума валових витрат. Вона дорівнює меншій з двох сум - договірній вартості або звичайній ціні отриманих товарів, робіт або послуг.

Сума заборгованості за бартерним договором виражена в іноземній валюті повинна перераховуватися у гривні за офіційним курсом НБУ на дату виникнення.

Якщо при здійсненні бартерної операції першою подією є експорт, то податкові зобов'язання визначаються по нульовій ставці. Сума ПДВ, сплачена у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), на збільшення податкового кредиту не відноситься, а включається до складу валових витрат (у разі її віднесення до податкового кредиту в попередніх звітних періодах проводиться коректування податкового кредиту у бік зменшення). У ході оформлення митницею ввізної ВМД базою обкладення ПДВ є сума, яка рівна митній вартості товарів (робіт, послуг), збільшена на суму митного збору й акцизного збору.

Якщо при здійсненні зовнішньоекономічної бартерної операції імпорт є першою подією, то сума ПДВ, сплачена (нарахована) в зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), включається до складу валових витрат (у разі її віднесення до податкового кредиту в попередніх звітних періодах платником проводиться коректування податкового кредиту у бік зменшення), а сума ПДВ, сплачена митним органам у зв'язку з виникненням податкових зобов'язань при ввезенні (імпортуванні) товарів, включається в податковий кредит на дату здійснення заключної (що балансує) експортної операції або в частині, пропорційній кожній з частин (що балансує) експортній операції.

У разі ввезення (імпортування) товарів документом, що засвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається належним чином оформлена митна декларація, підтверджуюча сплату податку на додану вартість.

Акцизний збір сплачується платниками податків одночасно з сплатою мита і митних зборів в момент оформлення ВМД із метою вільного використання підакцизних товарів на митній території України. Об'єктом обкладення акцизним збором є митна вартість підакцизних товарів, що ввозяться на митну територію України, в тому числі в межах бартерних (товарообмінних) операцій. Митна вартість товарів і інших предметів визначається згідно ст. 16 і 17 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

99

Організацію обліку при обміні подібними та неподібними активами

усфері ЗЕД можна умовно поділити на дві складові:

визначення доходів від реалізації товарів, робіт (послуг);

визначення балансової вартості отриманих активів (запасів, основних фондів) або витрат (по роботам, послугам).

Сума доходу за бартерним контрактом, згідно з П(С)БО 15 "Доход" визначається по справедливій вартості активів, робіт, послуг, які отримані або підлягають отриманню підприємством, зменшеної або збільшеної відповідно на суму переданих або отриманих грошових коштів і їх еквівалентів. Доход не признається, якщо здійснюється обмін продукцією (товарами, роботами, послугами й іншими активами), подібною за призначенням і що має однакову справедливу вартість. Придбані запаси, згідно П(С)БО 9 "Запаси" зараховуються на баланс підприємства по первинній вартості. Первісна вартість одиниці запасів, придбаних у результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість. Різниця між балансовою й справедливою вартістю переданих запасів включається до складу витрат звітного періоду. Первісною вартістю запасів, що придбані в обмін на неподібні запаси, визнається справедлива вартість отриманих запасів.

Справедлива вартість може дорівнювати:

договірній ціні – у випадку продажу продукції (товарів, послуг) за грошові кошти;

звичайній ціні – у випадку реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) шляхом здійснення бартерних операцій і при її безкоштовному одержанні.

Подібність запасів визначається виходячи з однакового функціонального призначення відвантаженої та отриманої продукції для даного підприємства й однакової справедливої вартості.

Бартерні операції у бухгалтерському обліку не спричинюють виникнення курсових різниць.

Бартерні операції відображаються в бухгалтерському обліку так само, як і авансовані поставки: заключна бартерна операція відображається не за валютним курсом, що діяв на момент її проведення, а за курсом, що діяв на момент здійснення першої операції. На рахунках 632 і 362 необхідно розподілити монетарну і немонетарну заборгованість:

3621 "Грошові розрахунки з іноземними покупцями";

3622 "Розрахунки з іноземними покупцями за бартерними угодами";

6321 "Грошові розрахунки з іноземними постачальниками";

– 6322 "Розрахунки з іноземними постачальниками за бартерними угодами".

100

Згідно Закону про бартер можливі три схеми здійснення бартерних операцій, коли:

експортна, і імпортна частина здійснюється у негрошовій формі;

експортна частина здійснюється у негрошовій формі, а імпортна - частково у негрошовій, а частково у грошовій формі;

імпортна частина здійснюється у негрошовій формі, а експортна - частково у негрошовій, а частково у грошовій формі.

Обмін об’єктів основних засобів на матеріали. При здійсненні таких операцій слід пам’ятати, що:

при експорті товарів (робіт, послуг) за бартерним контрактом

сума ПДВ, яку сплатили при отриманні товарів не відноситься на збільшення податкового кредиту, а включається у склад валових витрат. А оскільки основні засоби виступають у даному випадку товаром, то слід коректувати ПДВ. На цю ж суму треба збільшити балансову вартість групи 2 (на відміну від запасів, коли сума ПДВ уключала у склад валових витрат.

якщо об’єкт основних засобів відноситься до 2 групи, то балансова вартість цієї групи зменшиться на продажну вартість об’єктів.

7.2. Організація та облік операцій з давальницькою сировиною

Загалом операціями з давальницькою сировиною у ЗЕД вважаються операції з перероблення (оброблення, збагачення або використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників та виконавців, а також етапів (операцій) із перероблення цієї сировини), ввезеної на митну територію України або вивезеної за її межі з метою отримання готової продукції за відповідну плату.

До операцій з давальницькою сировиною у ЗЕД належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її перероблення становить не менше 20 відсотків загальної вартості готової продукції, але в деяких випадках установлюється інший показник питомої ваги вартості давальницької сировини у вартості готової продукції.

Вартість давальницької сировини, яка вивозиться з України для перероблення в готову продукцію, класифікована за кодами товарних груп. Термін здійснення операцій з давальницькою сировиною у ЗЕД не повинен перевищувати 180 календарних днів, однак, виходячи з технологічних особливостей виробництва може встановлюватися інші терміни виконання окремих видів операцій з давальницькою сировиною. Коли сировина вивозиться резидентом для перероблення за межами митної території України, установлено 180-денний термін здійснення таких операцій.

При організації бухгалтерського обліку давальницьких операцій треба враховувати наступні фактори:

1. Хто є замовник та виконавець: резидент; нерезидент.

101

2.Як здійснюються розрахунки за виконанні послуги по виготовленню продукції: грошовими коштами; давальницькою сировиною; готовою продукцією.

3.Де реалізується виготовлена з давальницької сировини готова продукція: у країні замовника; у країні виконавця.

Зазначимо, що право власності на імпортовану давальницьку сировину та виготовлену з неї готову продукцію належить іноземному замовнику.

У бухгалтерському обліку виконавця давальницька сировина, передана замовником, враховується на забалансовому субрахунку 022 "Матеріали, прийняті для переробки" за цінами, передбаченими в договорах, приймально

-передавальних актах тощо. Позабалансовий субрахунок 022 "Матеріали, прийняті для переробки" призначено для обліку цінностей, які тимчасово перебувають на підприємстві та не є його власністю, прийнятих на комісію та для переробки. Крім того, на цьому рахунку здійснюється облік надходження сировини та матеріалів від замовника, прийнятих для переробки (давальницька сировина) i не оплачених одержувачем, їх рух та вибуття.

Аналітичний облік давальницької сировини потрібно вести за замовниками, видами сировини та матеріалів, місцями їх зберігання чи переробки. Облік витрат на переробку чи доробку давальницької сировини здійснюється на рахунку обліку витрат на виробництво (за винятком вартості давальницької сировини замовника).

Витрати на виробництво обліковують на рахунку 23 "Виробництво". Укладаючи договір на переробку давальницької сировини, необхідно мати на увазі, що така переробка в правовому значенні є роботою, тобто діяльністю, що має матеріальний результат (готову продукцію), власником якого є замовник.

Замовник не продає сировину (матеріали), що належать йому, а передає її у переробку без переходу права власності, внаслідок чого при передачі матеріальних цінностей не виникає ні об'єкта оподаткування на додану вартість, ні валового доходу. При цьому частка (питома вага) вартості сировини (матеріалів) у вартості готової продукції не регламентується.

Давальницька сировина, яку ввозять на митну територію України іноземні заказники, обкладається ввізним митом, податками та зборами, які стягуються у випадках увозу товарів. Сплата податків, зборів і мита при ввезенні давальницької сировини іноземного замовника провадиться українським виконавцем шляхом видачі простого векселя державній податковій інспекції за місцезнаходженням виконавця з терміном платежу, що дорівнює терміну здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більше ніж 180 календарних днів із моменту оформлення вантажної митної декларації. Для випадків ввезення тих видів давальницької сировини, які не обкладаються митом, податками й зборами, передбачено, що український виконавець подає до податкових органів письмове зобов’язання щодо вивезення готової продукції. У разі своєчасного вивезення готової продукції в повному обсязі, передбаченому в контракті, за межі митної території

102

України вексель погашається і ввізне мито, податки й збори (крім митних зборів) не справляються

Готова продукція, виготовлена з давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником на митну територію України при вивезенні з митної території України, не обкладається вивізним (експортним) митом та іншими податками і зборами (крім митних зборів), що справляються при експорті товарів, і не потрапляє під режим ліцензування й квотування. Крім того, на готову продукцію, виготовлену з використанням давальницької сировини, що належить іноземному замовнику, не поширюється спеціальний режим експорту товарів, за винятком товарів спеціального призначення, перелік яких установлюється КМУ. Однак за частину давальницької сировини або готової продукції, отриманої як оплата за виконану роботу, український виконавець сплачує ввізне мито, податки й збори, що стягуються при бартерних операціях.

Якщо давальницьку сировину закуплено іноземним замовником на території України за іноземну валюту то при вивезенні готової продукції, виготовленої з такої сировини, українському виконавцю необхідно подати до органу митного контролю копію контракту на придбання іноземним замовником сировини в Україні та довідку уповноваженого банку України про надходження іноземної валюти на рахунок українського постачальника сировини. Ці документи є додатковою підставою для митного оформлення при вивезенні готової продукції.

У випадку коли готова продукція, виготовлена з давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником, реалізується на митній території України слід враховувати, що це можливо через зареєстроване в Україні постійне представництво, яке має оформити ввізну ВМД на готову продукцію без її фактичного ввезення на митну територію України і сплатити ввізне мито, інші податки та збори, передбачені законодавством для аналогічних імпортних товарів. При цьому ввізне мито сплачується за пільговими ставками Єдиного митного тарифу України.

Коли готова продукція, виготовлена з давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником, реалізується на митній території України, підставою для погашення векселя, який видавався при ввезенні на митну територію України сировини для перероблення, є подання українським виконавцем до податкових органів за своїм місцезнаходженням таких документів:

копії ВМД на готову продукцію (без фактичного ввезення в

Україну), оформленої постійним представництвом іноземного замовника;

копії контракту, укладеного іноземним замовником із покупцем готової продукції (Додаток В);

акта здавання-приймання готової продукції постійним представництвом іноземного замовника;

довідки про сплату ввізного мита, інших податків і зборів, яка видається органом митної служби за місцезнаходженням постійного представництва іноземного замовника.