Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Учет ВЭД

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

83

Крім податків і зборів, обов'язкових на етапі розмитнення, суб'єкт сплачує й інші платежі неподаткового характеру. Якщо перші, можуть бути включені у вартість імпортованих товарів, то інші - ні і повинні бути віднесені на субрахунок 948 "Визнані штрафи, пеня, неустойки" або субрахунок 949 "Інші витрати операційної діяльності", а для цього треба чітко знати перелік митних платежів і перелік платежів неподаткового характеру.

Перерахунок інвалютної вартості в національну валюту України виробляється за курсом Національного банку України на дату подачі увізної вантажної митної декларації у митний орган або за курсом раніше перерахованого авансу і є обліковою вартістю придбаних товарів і відповідає етапові їхнього оприбуткування.

Згідно П(С)БО 9 "Запаси" придбані запаси беруться на облік по їх історичній вартості, формування якої відбувається в залежності від форми надходження запасів на підприємство. Історичною вартістю запасів, придбаних за плату, є первісна вартість запасів, що складається практично з усіх фактичних витрат, зв'язаних із пошуком і придбанням запасів і приведенням їх у майно, у якому вони придатні для використання в запланованих цілях.

Витрати, що несе імпортер, це витрати, понесені до митного кордону України й витрати, понесені на території України. Витрати, понесені до митного кордону України, включаються в інвалютну вартість імпортованих товарів, а також у їхню митну вартість, тому вони обов'язково повинні бути включені в первісну вартість цих товарів.

Необхідність включення витрат, понесених на території України, у первісну вартість імпортованого товару залежить від їхнього призначення і визначається імпортером самостійно.

Сума транспортно-заготівельних витрат, здійснених на придбання кожної партії запасів, може не розподілятися між одиницями цих запасів, а узагальнюватися на окремому субрахунку для обліку запасів і щомісяця розподілятися між сумою залишку запасів на кінець звітного місяця й сумою запасів, що вибули за звітний місяць.

Для скорочення трудомісткості оцінки товарних одиниць і можливості оперативного одержання інформації пропонується відкривати додатковий субрахунок до рахунка 28 "Товари" субрахунок 286 "Інші витрати, що відносяться до вартості товарів". При придбанні товарів на зазначеному субрахунку будуть враховуватися витрати, зв'язані з їхнім придбанням, а списання цих витрат буде вироблятися в міру їх списання.

6.2. Документальне оформлення операцій з імпорту товарів

Лист Державної митницької служби України (ДМСУ) від 11.08.98 р. № 10/1-1819-ЕП включає орієнтований перелік документів, що суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності зобов'язані подавати для митного

84

оформлення в режимі "імпорт". Названий лист містить посилання на законодавчі й нормативні акти, що вимагають надання цих документів.

Документи, що застосовуються в імпортних операціях, також, як і з експортних операцій, можна підрозділити на документи, пов’язані з рухом товарів і документи, пов’язані з рухом коштів.

документи, пов’язані з рухом коштів: дозвільні, розрахункові, платіжні або фінансові, банківські, претензійно - арбітражні.

Документами, що підтверджують імпорт товарів, є товарно-супровідна, транспортна, експедиторська, страхова і митна документація. Для здійснення розрахунків з імпортній операції експортером оформляється розрахункова документація і на підставі банківських документів виробляється зарахування інвалютної надходжень.

Дату імпортного постачання у залежності від базисних умов "ІНКОТЕРМС" може визначити: дата документа, виданого транспортною організацією, що прийняла товар для перевезення (дата штемпеля прикордонної станції на залізничній накладній; дата коносамента або штурманської розписки; дата авіанакладній і т.д.); дата розписки транспортно-експедиторської фірми про приймання вантажу для подальшого відправлення по призначенню; дата складського свідчення у випадку, якщо покупець несвоєчасно надасть тоннаж, і продавець скористається своїм правом передати товар на збереження на склад за рахунок покупця.

6.3. Облік операцій з імпорту товарів

Виходячи з економічної сутності операцій з імпорту товарів можна виділити наступні об'єкти обліку:

-матеріальні активи;

-господарські процеси й операції, що викликають рух і зміну оцінки активів.

При цьому наявність перерахованих об'єктів обліку залежить від того, хто з контрагентів здійснює основні операції й хто забезпечує транспортування, декларування, страхування й інші.

Імпорт товарів може здійснюватися не тільки за іноземну валюту, але і за національну. Купівля товарів з імпорту за договором купівлі-продажу може здійснюватися з попередньою оплатою або з відстрочкою платежу.

Витрати, зв'язані з транспортуванням імпортованих товарів, страховкою, митним оформленням включаються до вартості товарів, або відображаються на рахунках витрат і включаються до складу валових витрат.

Датою постачання варто вважати дату передачі товару в розпорядження покупця. Щоб імпортер міг включити у свої активи, передані йому товари, що знаходяться в дорозі, він повинен мати відповідні документи з указівкою дати, що підтверджують його право власності.

Для відображення операцій у бухгалтерському обліку,

починаючи

з моменту переходу права власності на товари до імпортеру,

необхідно

виділити наступні етапи: доставка імпортованого товару від постачальника

85

до імпортера; митне оформлення імпортованих товарів; калькуляція й оприбуткування товарів, що надійшли; розрахунки з іноземним постачальником. При базисних умовах постачань товарів "ІНКОТЕРМС" на умовах груп Е, F або С першим етапом є взяття товарів на облік у момент передачі права власності на них. Але етап доставки імпортованого товару від постачальника до складу імпортера є необов'язковим, оскільки залежить від умов постачання. При відсутності такого етапу першим етапом в обліку операцій з імпорту товарів – це операції по їх митному оформленню.

Для формування інформації про рух імпортованих товарів і формування їхньої вартості (при наявності етапу доставки товару імпортером або його представником), доцільно використовувати спеціальний субрахунок 28 "Товари придбані" або 29 "Товари придбані". З моменту переходу права власності до імпортера товар повинен бути взятий на облік і значитися на цьому субрахунку до моменту його оприбуткування. Для цього повинен бути довершений етап руху імпортованих товарів до місця призначення (склад імпортера), відбиті операції по їх митному оформленню і зроблена оцінка імпортованих товарів. Оприбуткування ж імпортованих товарів відображається по дебету 28 "Товари" (у розрізі субрахунків) і кредиту субрахунку 29 "Товари придбані" по історичній вартості.

На наступному етапі після оцінки кожної одиниці товару необхідно здійснювати їхнє оприбуткування. Цей етап відображається в обліку після одержання повної інформації про вартість імпортованих товарів, що надійшли, і передачі їх у підзвіт матеріально відповідальним особам. Тому дата оприбуткування товарів на склад може не збігатися з датою узяття товарів на облік.

Оприбуткування імпортованих товарів провадиться матеріально відповідальними особами після розмитнення вантажу з обов'язковим дотриманням умов приймання товарів, обговорених у спеціальному розділі зовнішньоторговельного договору. Особливістю оприбуткування імпортованих товарів на складі покупця є те, що приймання повинне виробляється на підставі прийомного акта й акта експертизи Торгово - промислової палати. Якщо при прийманні товару виявлено, що постачання товару на адресу резидента здійснена в повному обсязі, але в супровідних документах інофірмою неправильно відбита вартість товару, то суб'єкт ВЭД повинен передекларувати цей товар.

Податкові розрахунки по імпортних операціях. Податкові розрахунки з бюджетом по ПДВ виникають незалежно від того є імпортер платником по даному виді податку чи ні. Об'єктом обкладання ПДВ з імпорту товарів є фактурна вартість товарів, що возяться територію України в умовах доставці товару до митної границі України. Суми сплаченого ПДВ включаються до податкового кредиту.

Для правильного ведення бухгалтерського та податкового обліку операцій з імпорту товарів необхідно відкрити окремі субрахунки до рахунку

371при умовах авансових платежів:

3711 "Розрахунки за виданими авансами в національній валюті";

86

– 3712 "Розрахунки за виданими авансами в іноземній валюті".

Суми, відображені на субрахунку 3712, не будуть перераховуватися у зв’язку зі зміною валютного курсу.

В обліку імпортних операцій, окрім субрахунку 3712, застосовуються

такі:

632 "Розрахунки з іноземними постачальниками". На цьому рахунку обліковуються розрахунки з іноземними постачальниками:

-за імпортні товари, а також послуги з доставки чи переробки їх за кордоном, передбачені контрактом, розрахункові та товарносупровідні документи, які акцептовані й оплачуються через банк;

-за імпортні товари та послуги, розрахунки за які проводяться на відкритому рахунку шляхом банківського переказу;

-за імпортні товари та послуги, розрахунки за які здійснюються на умовах комерційного кредиту, наданого іноземним постачальником відповідно до контракту;

-за імпортні товари та послуги, на які розрахункові документи від іноземних постачальників не надійшли (т.зв. невідфактуровані поставки);

-за гарантійними сумами у розрахунках з іноземними постачальниками.

До валових витрат при оплаті імпортного товару відноситься балансова вартість іноземної валюти, визначена за сумою гривень, сплачених при її придбанні (за вирахуванням комісійних та вартості інших послуг), тобто за комерційним курсом. До складу балансової вартості валюти (а не до складу витрат) входить і різниця між офіційним курсом НБУ та комерційним курсом.

Питання для самоконтролю знань за темою 6

Питання для самоконтролю знань за темою

Перелік питань для перевірки знань студентів за темою "Облік операцій з імпорту"

1.Назвіть види оцінки імпортованих товарів

2.Дайте характеристику фактурної вартості імпортних товарів

3.Дайте характеристику митної вартості імпортних товарів

4.Дайте характеристику історичної вартості імпортних товарів

5.Який порядок обліку сум транспортно-заготівельних витрат по імпортним постачанням товарів?

6.Які документи підтверджують імпорт товарів?

7.Яка дата може визначити здійснення імпортного постачання?

8.Назвіть об'єкти обліку операцій з імпорту товарів.

9.Від чого залежить наявність об'єктів обліку операцій з імпорту

товарів?

10.Назвіть етапи обліку операцій з імпорту товарів.

87

11.Назвіть особливості оприбуткування імпортованих товарів на складі покупця.

12.Назвіть порядок податкових розрахунків по імпортних

операціях.

13.Назвіть рахунки і субрахунки бухгалтерського обліку, необхідні для відображення облікових записів операцій з імпорту товарів.

Практичне заняття за темою 6

Завдання 1.

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання:

-умова постачання - франко-завод

-умова оплати – протягом 45 днів після постачання товарів

-митне декларування здійснює імпортер через митний відділ підприємства

Фактурна вартість імпортного товару - 30000 USD, митні платежі в країні експортера - 250 USD, транспортно-заготівельні витрати по доставці товару на склад імпортера - 1250 USD, мито 30%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 30 EVRO, ПДВ - 20%. Комісія за переведення валюти 50 USD. Курс НБУ за 1 USD: на дату оплати митних платежів і транспортнозаготівельних витрат по доставці товару - 5,35 грн., на дату ввізної ВМД - 5,33 грн., на дату погашення зобов'язань перед іноземним постачальником – 5,31 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,55 грн.

Методичні вказівки, щодо рішення завдання

Зміст операцій

Сум

а

 

1. Перераховано з валютного рахунку підприємства в оплату

 

митних платежів в країні експортера.

250 USD

Курс НБУ за 1 USD - 5,35 грн.

 

 

 

2. Перераховано з валютного рахунку підприємства в оплату

1250 USD

транспортно-заготівельних витрат по доставці товару на склад

 

імпортера. Курс НБУ за 1 USD - 5,35 грн.

 

 

 

3. Перераховано органу митного контролю на рахунок в

 

банк "Аваль" в оплату митних платежів:

 

Фактурна вартість імпортного товару

30000 USD

- мито 30 %

?

- митний збір – 0,2 %

?

- єдиний митний збір

30 EVRO

- ПДВ

?

Курс НБУ за 1 USD на дату ввізній ВМД - 5,33 грн., за 1

 

EVRO - 6, 55 грн.

 

 

88

 

 

 

4. Оприбутковано імпортний товар (див. опер. 3)

 

?

5. До первісної вартості товару включено:

 

 

- митні платежі (див. опер. 1, 3);

 

?

- транспортно-заготівельні витрати по доставці товару

 

на склад імпортера (див. опер. 2).

 

?

6. Оплачене ПДВ щодо імпортного товару включено

у

 

податковий кредит

 

?

7. Здійснено перерахунок зобов'язань в іноземній валюті на

 

дату їх погашення у зв’язку зі зміною курсу НБУ (див. опер. 3).

 

?

Курс НБУ за 1 USD на дату погашення зобов'язань – 5,31

 

грн.

 

 

8. Перераховано з поточного рахунку в погашення

30000 USD

зобов'язань в іноземній валюті. Комісія за переведення валюти

 

50 доларів.

 

?

Зразок рішення

Тема 4. "Облік операцій з імпорту" Завдання 1.

Порядок розв’язання завдання

Зміст операцій

Сума

Дт

Кт

1. Перераховано з валютного рахунку

 

 

 

підприємства в оплату митних платежів в країні

250 USD/

377

312

експортера.

1337,5

 

 

Курс НБУ за 1 USD - 5,35 грн.

 

 

 

2. Перераховано з валютного рахунку

 

 

 

підприємства в оплату транспортно-заготівельних

1250 USD/

 

 

витрат по доставці товару на склад імпортера. Курс

6687,5

377

312

НБУ за 1 USD - 5,35 грн.

 

 

 

3. Перераховано органу митного контролю на

 

 

 

рахунок в банк "Аваль" в оплату митних платежів:

 

 

 

Фактурна вартість імпортного товару

30000 USD

377

311

- мито 30 %

47970

377

311

- митний збір – 0,2 %

319,8

377

311

- єдиний митний збір

30 EVRO/

377

641

 

196,5

 

 

- ПДВ

64087,92

641

311

Курс НБУ за 1 USD на дату ввізній ВМД -

 

 

 

5,33 грн., за 1 EVRO - 6, 55 грн.

 

 

 

4. Оприбутковано імпортний товар

159900

28

632

5. До первісної вартості товару включено:

 

 

 

- митні платежі;

49823,8

28

377

- транспортно-заготівельні витрати по

 

 

 

 

 

 

 

 

89

 

 

 

 

доставці товару на склад імпортера.

66897,5

28

377

6.

Оплачене ПДВ щодо імпортного товару

 

 

 

включено у податковий кредит

64087,92

641

377

7.

Здійснено перерахунок зобов'язань в

?

 

 

іноземній валюті на дату їх погашення у зв’язку зі

30000 USD

 

 

зміною курсу НБУ.

 

 

 

Курс НБУ за 1 USD на дату погашення

600

632

745

зобов'язань – 5,31 грн.

 

 

 

8.

Перераховано з поточного рахунку в

159300

632

312

погашення

зобов'язань в іноземній валюті.

265,5

92

312

Комісія за переведення валюти 50 доларів.

 

 

 

Завдання 2.

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання: умова постачання -

СРТ франко/місто Маріуполь, умова оплати – попередня оплата, митне декларування здійснює імпортер через митного брокера, імпортером оформлено і представлено податковий вексель на суму податкових зобов'язань з ПДВ на імпорт товарів, погашення суми зобов’язань з податкового векселю здійснено достроково.

Фактурна вартість імпортного товару - 40000 USD; транспортно-заготівельні витрати по території України 1200 грн., включаючи ПДВ; послуги митного брокеру-1800 грн., включаючи ПДВ; мито 25%; митний збір 0,2%; єдиний митний збір 40 EVRO; ПДВ - 20%. Комісія за переведення інвалюти 50 USD. Курс НБУ за 1 USD: на дату оплати авансового платежу - 5,36 грн., на дату ввізної ВМД - 5,35 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,32 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн.

Методичні вказівки, щодо рішення завдання

Зміст операцій

Сума

1. Перераховано авансовий платіж іноземному

 

постачальнику за імпортним контрактом. Комісія за переведення

40000 USD

валюти 50 USD

 

2. Перераховано митному брокеру в оплату митних

 

платежів:

 

Фактурна вартість імпортного товару

40000 USD

- мито 25 %

?

- митний збір – 0,2 %

?

- єдиний митний збір

40 EVRO

3. Органам митного контролю представлено простий

 

податковий вексель на суму податкових зобов'язань з ПДВ на

?

імпорт

 

4. Нараховані зобов’язання за перевезення товару (сума з

1200 грн.

ПДВ)

 

5. Нараховані зобов’язання за послуги митного брокеру (сума з

1800 грн.

 

 

90

 

 

 

ПДВ)

 

 

5.

Оприбутковано імпортний товар (див. опер. 2)

?

6.

До первісної вартості товару включено:

 

 

- митні платежі (див. опер. 2);

?

 

- транспортні витрати (див. опер. 4);

?

 

- послуги митного брокеру (див. опер. 5)

?

7.

Зроблено залік зобов’язань перед іноземним

 

постачальником сумою раніше перерахованого (див. опер. 1).

?

8.

Погашена сума зобов’язань з податкового векселю (див.

 

опер. 3)

 

?

9.

Сума векселя, включена до складу податкового кредиту

 

(див. опер. 8)

?

Завдання 3.

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання:

-умова постачання - DDU франко/місто Донецьк

-умова оплати – протягом 45 днів після постачання товарів

-митне декларування здійснює імпортер через митний відділ підприємства

Фактурна вартість імпортного товару - 50000 USD; мито 30%; митний збір 0,2%; єдиний митний збір 50 EVRO; ПДВ - 20%. Комісія за переведення інвалюти 40 USD. Курс НБУ за 1 USD: на дату ввізної ВМД - 5,34 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,32 грн., на дату погашення зобов’язань перед іноземним постачальником - 5,36 грн., Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн.

Методичні вказівки, щодо рішення завдання

 

Зміст операцій

Сума

1.

Перераховано органу митного контролю на рахунок в

 

банк "Аваль" в оплату митних платежів:

 

Фактурна вартість імпортного товару

50000 USD

- мито 30 %

?

- митний збір – 0,2 %

?

- єдиний митний збір

50 EVRO

- ПДВ

?

2.

Оприбутковано імпортний товар (див. опер. 1)

 

3.

До первісної вартості товару включено митні

 

платежі (див. опер. 1);

?

4.

Оплачене ПДВ, щодо імпорту товару, включено у

 

податковий кредит (див. опер. 1)

?

5.

Здійснено перерахунок зобов'язань в іноземній валюті

 

на дату їх погашення у зв’язку зі зміною курсу НБУ (див. опер.

?

3).

 

 

6.

Перераховано з поточного рахунку в погашення

 

зобов'язань в іноземній валюті. Комісія за переведення валюти

50000 USD

Завдання 4.

91

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики імпортного постачання:

-умова постачання - франко-границя / місто ЧОП;

-умова оплати – попередня оплата;

-митне декларування здійснює імпортер через митного брокера.

Фактурна вартість імпортного товару - 10000 USD, транспортно-заготівельні витрати по території України 3200 грн., включаючи ПДВ, мито 15%, митний збір 0,2%, єдиний митний збір 30 EVRO, ПДВ - 20%. Комісія за переведення валюти 30 доларів. Курс НБУ за 1 USD: на дату оплати авансового платежу - 5,39 грн., на дату ввізної ВМД - 5,31 грн., на дату приймання товару на складі імпортера 5,32 грн. Курс EVRO на дату ввізної ВМД - 6,45 грн. Товар оприбутковано з торговою націнкою 75%.

Завдання 5.

Матеріал для виконання завдання:

Основні характеристики експортного постачання:

-умова постачання - СРТ франко/місто Ростов;

-умова оплати – попередня оплата авансовими платежами;

-митне декларування здійснює імпортер через митного

брокера.

Перераховано перший аванс російському постачальнику - 600000

RUR. Курс НБУ за 100 RUR - 19, 401 грн. Перераховано другий аванс російському постачальнику - 300000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR - 19, 416 грн. Перераховано третій аванс російському постачальнику - 200000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR - 19, 426 грн. Фактурна вартість товару згідно з контрактом 1300000 RUR. Курс НБУ за 100 RUR дату складання ВМД - 19, 454 грн. Мито 20%, митний збір - 0,2 %, єдиний митний збір 45 EVRO. Послуги транспортно-експедиційної контори 1800 грн., у тому числі – за межами території України 600 грн., по території України – 1200 грн., включаючи ПДВ. Курс НБУ за 1 EVRO дату складання ВМД - 6, 35 грн. Курс НБУ за 100 RUR дату погашення залишкової суми зобов'язань в іноземній валюті - 19,354 грн.

Контрольна частина

Контрольна частина.

Завдання 1 –Тестовий контроль знань.

Перелік тестових завдань для перевірки знань студентів за темою "Облік операцій з імпорту"

1.Покупець повинен скласти рекламаційний акт в 10-денний строк

здня надходження товару.

а) так б) ні

2.Базою оподаткування імпортних товарів є договірна вартість, але

 

 

92

не менше митної вартості.

 

 

а) так

б) ні

3.

Митне оформлення вантажів можливе лише на прикордонних

митницях.

а) так

б) ні

 

4.

Зарахування імпортних товарів на баланс вітчизняного

підприємства здійснюється на підставі ввізної ВМД.

 

а) так

б) ні

5.

МП імпортує учнівські

зошити, підручники і навчальні

посібники. Така операція оподатковується ПДВ за "нульовою ставкою".

 

а) так

б) ні

6.Для підакцизних товарів застосовується пільгове оподаткування.

 

а) так

б) ні

7.

Якщо ввозиться підакцизна

сировина для використання при

виробництві підакцизної продукції, то нарахування і сплата акцизного збору

не проводиться.

 

 

а) так

б) ні

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Закупівля

товарів

безпосередньо

у підприємств, фірм,

зареєстрованих у встановленому порядку в

 

країні експорту, -

це правило

прямого відвантаження.

а) так

б) ні

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Пряме переміщення товарів з країни експорту в країну імпорту –

це правило "безпосередньої закупівлі".

 

 

 

 

 

 

 

 

а) так

 

б) ні

 

 

10. Придбання у іноземних партнерів товарів (робіт, послуг) і ввезення

їх із-за кордону - це реімпорт.

а) так

б) ні

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Звернення до продавця з проханням надіслати пропозицію для

укладання договору - це:

 

 

 

 

 

 

 

а)

акцепт; б) запит;

 

в)

згода.

 

12. Обмеження

імпорту,

метою якого

є

перешкодити

ввезенню

імпортних товарів через завищення ввізного мита - це:

 

 

а)

демпінг; б) демпінгове мито;

в) митний бар'єр.

13.

Ввезення

на митну територію

України товарів

за ціною,

нижчою від порівняної ціни на подібний товар у країні експорту називається: а) демпінг; б)демпінгове мито; в)митний бар'єр.

14.При виявленні недостачі або дефекту імпортного товару складається:

а) приймальний акт; б) акт експертизи; в) рекламаційний акт; г) акт інвентаризації.

15.Первісна вартість товарів, придбаних платниками ПДВ по імпорту, включає:

а) відсотки за користування позикою, одержаною для розрахунків за