Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Значення туризму для здоров.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
77.31 Кб
Скачать

3.Спорядження туриста. Норми викладки та проходження шляху

Від якості та наявності спорядження залежить не тільки безпека, а й здоров'я туристів. Відповідальність за підготовку групового спорядження несе керівник групи. Особисте спорядження учасники походу готують самі, бажано за списком, наведеним у додатку. Групове спорядження розподіляється керівником групи. Це дасть змогу взяти все необхідне і в той же час уникнути ситуації, коли деякі туристи завантажують наплічник тільки особистими речами (часто зовсім непотрібними), не залишаючи місця для групового спорядження. Все особисте спорядження повинно важити не більше 5-8 кг.

Самопочуття в поході, в першу чергу, залежатиме від якості наплічника і взуття. Слід категорично відмовитися від різного роду брезентових рюкзаків, які постійно займають за спиною туриста горизонтальне положення, дотримуватись загального правила пакування наплічників: тяжкі речі - вниз, м'які - до спини, не прив'язувати до наплічника відра, каструлі тощо.

Взуття є найважливішим елементом особистого спорядження туриста, тому до його підбору слід віднестися якнайсерйозніше. Ні в якому разі не можна брати нове взуття, воно повинно бути розношене, це захистить від натирань.

Бажано, щоб черевики були на розмір більші за звичайні (в лижних походах – на два розміри). Найкраще у похід брати черевики на підошві типу "трактор", оскільки вони мають жорстку підошву і добре зчеплення з ґрунтом. Перед походом шкіряне взуття необхідно просочити жиром чи іншою водовідштовхуючою сумішшю з наступним незначним підігрівом. Влітку як запасне взуття можна взяти кросівки. Збираючись у похід, навіть за найкращої погоди, не забудьте взяти вітрозахисний костюм (він займає дуже мало місця), шерстяні светр та шкарпетки, шапочку і (обов'язково) поліетиленову накидку від дощу. Майте на увазі, що парасоля в горах від негоди не захищає. Кожен дорослий повинен мати з собою сірники в захищеній від вологи упаковці.

При підборі продуктів харчування, в першу чергу, необхідно звернути увагу на терміни їх зберігання, оскільки від цього безпосередньо залежить ваше життя і здоров'я.

Кількість продуктів визначається тривалістю походу, його складністю (витратами енергії), складом групи (на дітей менша кількість, ніж на дорослих).

Бажано брати калорійні продукти, що дозволить зменшити їх об'єм і вагу. Швидкість приготування з них їжі теж має неабияке значення. Завжди потрібно мати недоторканий запас із розрахунку на 1 день, що повинен складатися з продуктів з тривалим терміном зберігання. Замість хліба в комплект "нз" рекомендується брати сухарі.

Якщо на маршруті зустрічаються населені пункти, то можна, з дотриманням заходів безпеки, проводити закупівлю молочних продуктів і овочів у населення. При складанні меню доцільно передбачити влітку 3-разове гаряче харчування, а у лижному поході - 2-разове з "перекусом" замість обіду. Для втамування спраги найкраще брати фруктові сиропи або їх екстракти і розводити їх остудженою кип'яченою водою. Вживати напої слід тільки на привалах. Пам'ятайте, що вода зі снігу чи льоду спрагу не втамовує, оскільки в ній відсутні мінеральні солі. Найкраще на такій воді зварити чорний чай і вживати його нецукрованим.