Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригинал.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
153.37 Кб
Скачать

Зображальні джерела

Ці джерела містять цікаву інформацію про:

- час, побут, характер, психологію, настрій, соціальний стан людини, (наприклад, портрет);

- державу, архітектуру, будівлі, місто, село, природу, тваринний та рослинний світ;

- релігійне життя (ікони, картини, фрески, мозаїка);

- рівень розвитку мистецтва, культури;

- висвiтлюють позицію автора.

Українське образотворче мистецтво розвивалось на грунті народних і біблійський традицій. Початок його існування пов'язаний з художньою культурою Київської Русі.

Особливу цінність мають портретні зображення. Уважне вивчення портретного живопису дає можливість історику вивчати зовнішній вигляд особи, його характер, його індивідуальність і навіть епоху, в якій він жив. Портрет може розкривати соціальний стан та рід занять людини.

Портретні зображення писали на іконах. У 1707-1708рр. був написаний запрестольний образ "Покрови" для Покровської церкви в м.Переяславі. Ікона мала світське зображення. Т.Шевченко назвав її "чудовою історичною картиною". На ній були зображенні Петро І, Катерина ІІ, Мазепа, Мирович та інші видатні особи.

Постаті козаків Ольшанських, Острозьких, Вишневецьких, Б. Хмельницького, І. Мазепи, Лаврських архімандритів Варлаама Ясинського, Інокентія Гізеля, Петра Могили та інших довгий час прикрашали стіни Успенського собору Києво-Печерської Лаври.

У 1834 році під час поновлення живопису Лаври частина зображень була закрита "дикою фарбою", а у 1893-1901рр. ці портретні зображення Успенського собору були знищенні, за наказом владних структур як такі, що "не відповідали канонам церковного фрескового мистецтва".

Цікавим джерелом соціального змісту др. пол. XIX ст. була архітектура, скульптура та живопис.

Найвидатнішим українським скульптором цього періоду, який у малих формах художньо зображував різні типи людей був Л. Позен (1849-1921рр.). Широко відомі його композиції "Шинкарь", "Кобзарь", "Переселенці", "Запорожець у розвідці" та інші.

Значною подією було становлення в Києві у 1888р. пам'ятника Богдану Хмельницькому. Автор композиції М. Микешин. Відтворення скульптурного образу Гетьмана України було проявом громадянської позиції її автора.

Разом з Сергієм Васильківським М. Самокиш - один з визначніших українських живописців у 1900 році створив альбом "Українська старовина", а в 1912р. - "Мотиви українського орнаменту", які до сьогодні можуть бути використані як зображальні джерела.

Глибоким соціальним змістом наповнені картини видатного майстра Одеської малярської школи К. Кастанді. Його картини " В люди", "Старенькі" та інші розповідають про долю людей, їх поневірення, характер, почуття і добродійне ставлення до них автора.

В творчості видатних українських митців Шевченка, Соколова, Жемчужникова та інших художників образотворче мистецтво стало джерелом вивчення:

-суспільства, історичної дійсності;

-окремих подій, окремих осіб, національних, духовних проблем українців.

До зобрадальних джерел відноситься:

-книжкова мініатюра;

-ілюстрування рукописних книг;

-орнаментальні прикраси;

-портретні зображення;

-кінофотовідеодокументи тощо.