Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка МГ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
372.22 Кб
Скачать

3.3 Інфраструктура міської каналізації

Стічні води, що відводяться з територій населених міст, діляться на три категорії: 1) побутові, або господарсько-фекальні; 2) виробничі; 3) атмосферні. Залежно від надходження в каналізаційну мережу згаданих категорій стічних вод розрізняють три головні системи каналізації: загальносплавну, роздільну і напівроздільну.

Загальносплавна система складається з однієї мережі труб і каналів, по яких усі категорії стічних вод подаються на очисні споруди.

Роздільна система складається з двох мереж: по одній відводяться господарсько-фекальні й виробничі води на очисні споруди, по інший – зливові води в найближчі водяні протоки, в тому числі розташовані в межах населених місць.

Напівроздільна система передбачає влаштування двох мереж - окремо для побутових і атмосферних вод і особливі камери - ливнєзбірники в місцях перетинання цих мереж. Перші порції атмосферних вод скидаються через ливнєзбірники в побутову мережу і направляються на очисні споруди. Інша частина більш чистих атмосферних вод подається через ливнєзбірник у водоймища.

Роздільні системи каналізації більш вигідні як у будівництві, так і в експлуатації і через це одержали широке використання. З санітарної точки зору найкращою є загальносплавна система. Внаслідок сильного забруднення відкритих водоймищ поверхневими стоками в межах міста в майбутньому можливе більш широке застосування цієї системи каналізації.

При роздільній системі каналізації добова витрата стічних вод населеного пункту складається з витрат стічних вод від житлових кварталів, побутових і стічних вод промислових підприємств.

Розрахункові витрати господарсько-фекальних вод визначаються за числом водоспоживачів, нормами водоспоживання і коефіцієнтами нерівномірності надходження стічних вод. Норму водоспоживання на 1 мешканця за добу (середньодобова за рік) беруть за діючими нормами.

У неканалізованих районах міста норма водовідведення приймається 25 л на добу на 1 чоловіка за рахунок скидання в каналізацію стоків зливальними станціями і комунально-побутовими підприємствами (лазні, пральні та ін.). Норми водовідведення від побутових помешкань промислових підприємств встановлюють за діючими стандартами.

Норма водовідведення душових вод залежно від характеру виробництва - 40-60 л на кожного робітника, який приймає душ. Витрата води на одну душову сітку - 500 л за 45 хвилин. Коефіцієнт нерівномірності приймають рівним 1. Тривалість роботи душу - 45 хвилин після кожної зміни. Розрахунок душових вод приймають за максимальною зміною.

Норми водовідведення виробничих стічних вод слід приймати за технологічним завданням.

Обсяг витрат господарсько-фекальних стічних вод розраховують за формулами:

а) середні витрати:

м3/добу;

л/с;

б) максимальні:

м3/добу;

л/с,

де – середньодобова норма водовідведення за рік на 1 жителя

в літрах;

–число мешканців;

–коефіцієнт добової нерівномірності, рівний відношенню норми максимального добового водовідведення до середньодобової норми за рік,

–коефіцієнт загальної нерівномірності притоку стічних вод,

приймають в залежності від середньосекундних витрат.

Середньосекундні витрати наведені в табл.3.1.

Розрахункові витрати побутових стічних вод від промпідприємств (максимальні й середньодобові) визначають за окремими видами водовідведення і обчислюють як добуток добової максимальної (або середньої) норми водовідведення на число водоспоживання (агрегатів).