Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звит 3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
721.41 Кб
Скачать

4. Кімната відпочинку для інваліда, що користується крісло-коляскою.

Якщо нормальна людина проводить в спальні близько 8 годин на добу, то час перебування інваліда, що користується крісло-коляскою, збільшується до 10 і більше годин. Причиною цього не тільки вікові особливості, але і складності його пересування по кімнаті, пересадка з ліжка на крісло-коляску і назад і т. д. Щоб полегшити самостійну життєдіяльність інваліда, необхідно особливу увагу приділити питанням меблювання і розстановки обладнання в спальнях. Не слід захаращувати кімнату меблями або зайвим обладнанням. Головне - забезпечити вільний під'їзд до кожного елементу меблювання. Потім при установці ліжка в спальні забезпечити під'їзд до неї як мінімум з двох сторін: з торця і з довгої сторони, що спрощує можливу транспортування людини в інше приміщення, а також дозволяє надати йому побутову чи медичну допомогу. Проходи між довгою стороною ліжка і стіною повинні бути не менше 90 см, між торцем і стіною - 80 см. Бажано, щоб приліжкові тумбочки були пересувними, без гострих кутів.

Необхідною елементом обладнання для спальні є надліжкові столики. Кришка столика може бути горизонтальної або похилої. У першому випадку вона призначена для прийняття їжі, у другому - для читання. Надліжкові столики встановлені на ролики і легко засуваються під ліжко.

При розстановці меблів у кімнатах краще всього розставити меблі уздовж стін, а центр приміщення залишити вільним. Шафи, серванти, меблеві стінки повинні мати розсувні дверцята і висувні полиці і вішалки для білизни, що забезпечує максимально близький під'їзд коляски до меблів. У цьому випадку сидячи у кріслі-колясці людина може дотягнутися до багатьох предметів, що знаходяться на полицях. Зручні для користування навісні полиці, укріплені на стіні на висоті 120-130 см. Це найбільш активна зона досяжності рук для тих, хто переміщається в кріслі-колясці.

Враховуючи невеликі площі приміщень і обмеженість руху крісла-коляски, шафи для зберігання білизни та одягу рекомендується розміщувати поруч з ліжком. Його конструкція має ряд особливостей: дверцята шафи розсувні, що дозволяє максимально наблизитися до нього. Для одягу найбільш зручна висувна консольна штанга. Вона легко висувається з шафи, а потім засувається назад. Подібна висувна тумба, що складається з кошиків, виконаних з металевого дроту, призначена для зберігання білизни.

Кімната для сну повинна відповідати таким вимогам, як:

  • наявність хорошого природного освітлення;

  • відповідність усіх використаних будівельних та оздоблювальних матеріалів гігієнічним нормам;

  • вільний доступ свіжого повітря.

Спальню не можна проектувати тільки як приміщення для сну: тут будуть одягатися, роздягатися, відпочивати вдень, займатися улюбленою справою і т. д. Спальню дитини планують поруч зі спальнею батьків. З метою пожежної безпеки небажано розміщувати спальні кімнати на другому поверсі.

Мінімальні параметри спальної зони для людей, що пересуваються на візку, складають 205 х 235 см при ширині ліжка 90 см. Розташування ліжка уздовж стіни можливо тільки для людей, що вимагають незначної допомоги. Якщо ж інвалід потребує постійного нагляду, до ліжка потрібен доступ з обох сторін, відповідно, збільшується необхідна мінімальна площа - мінімум на 25%. Не рекомендують ставити меблі під вікном, але якщо без цього не обійтися, потрібно передбачити механізм дистанційного відкривання вікон. Всі двері в будинку переважніше зробити розсувними, в тому числі і в меблів. Якщо спальня передбачає інші заняття, окрім сну (наприклад, роботу, навчання), потрібно забезпечити додатковий простір і вільне пересування в ньому.

Мінімальна площа спальні для колясочника - 12 м2, а з урахуванням додаткових інтересів - не менше 16 м2. Для сімейної пари - не менше 20 м2, для дітей-16м2.

Висновок

Життя людини з порушеною опорно-руховою системою дуже сильно відрізняється від життя здорових людей. Щоб хоч якось скоротити цю різницю, інваліду потрібно мінімізувати незручності навколишнього середовища. І в першу чергу облаштувати комфорт в квартирі, пристосувати її до спеціальних потреб. Так уже влаштований наш світ, поки на власному досвіді испробуешь - не зрозумієш яке живеться іншому. Адже люди з обмеженими фізичними можливостями щодня зустрічаються з такими проблемами, про які нормальна людина навіть не замислюється.

Додаток А

Мал.1

Мал.2

Мал.3

Мал 4

Мал.5

Мал.6

Використана література

  1. Актуальні питання фізіології та психології праці в умовах механізованого та автоматизованого виробництва / За ред. Л.В. Донський. - М.: Медицина, 1980. - 108 с.

  2. Введення в ергономіку / За ред. В.П. Зінченко - М.: Сов. радіо, 1974 - 352с.

  3. Виноградів М.Н. Керівництво по фізіології праці. - М.: Медицина, 1969. -408 С.

  4. Вожжова А.І. Методика вивчення функцій аналізаторів при фізіолого-гігієнічних дослідженнях. - Л.: Медицина, 1973. - 223 с.

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]