Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт. Виробничо- технологічна практика.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

2. Вимоги з охорони праці перед початком роботи.

2.1. Необхідно одяг застібнути, рукава щільно прив'язати коло кистів рук. Прийняти волося під щільно облягаючий головний убір. Працювати на верстаті з неприкритою головою чи випущениме з-під головного убору волоссям заборонено.

2.2. На початку роботи довести до порядку робоче місце: прибрати все зайве з робочої зони й верстата, оглянути й підготувати для роботи ріжучий, вимірювальний, кріпильний інструмент та пристосування.

2.3. Перед вмиканням оглянути верстат та пересвідчитися в справності механізмів, швидкостей та подач, гальмівних пристроїв!

  1. Пересвідчитись у наявності на місцях в належному закріпленні огороджень, шестерень, шківів, валів та релійнних передач. . :-

  1. Необхідно оглянути електропроводку (силову та освітлювальну), захисне заземлення, електропускові пристрої, місцеве освітлення, при їх несправному стані викликати через майстра чергового електрика.

  2. Вмиканням верстата на протязі 3-5 хв перевірити його роботу на холостому ходу при всіх режимах.

  3. Необхідно протерти деталі від мастила для уникнення вислизання їх при "установці та зніманні-вручну.

2.8. До початку роботи повідомити майстра про всі виявлення несправності і без його дозволу до роботи не приступати

3. ВИМОГИ З ОХОРОНИ ПРАЩ ПІД ЧАС РОБОТИ:

  1. Працювати дозволяється лише при наявності захисних пристосувань.

  1. При встановленні (зніманні) важких деталей і пристосувань вагою більше як 20 кг необхідно користуватися підйомними механізмами. При цьому необхідно надійно кріпити стропи чи захвати, вивільняти від них деталь можна лише після надійного закріплення її на верстаті.

  2. Необхідно надійно закріпляти оброблювану деталь в центрах чи патронах. При обробці деталей в центрах необхідно слідкувати за правильної зацентровкою оброблюваної деталі. В кулачному патроні (без підпора центром задньої бабки) потрібно закріпляти лише дуже короткі деталі (довжиною не більше як два дідметри), в інших випадках потрібно користуватися для підпоруцентром задньої бабки.

3.4. -При встановленні деталі на верстат необхідно видаляти задирки, які при зніманні чи укладці можуть призвести до пошкодження рукю

  1. При обробці пруткового металу: необхідно встановлювати огородження для укриття прутків,що виступають зі шпіндуля, огородження встановлюють на стійких підставках. Огородження повинні забезпечувати безшумність в роботі..

  2. При обробці металів, які дають звивну стружку, повинні застосовуватись різці зі спеціальною заточкою чи пристосуваннями, що забезпечують дроблення стружки. При обробці металів, які дають дроблену стружку, необхідно використовувати стружковідвідники.

  3. На верстаку, для швидкісного точіння центр задньої бабки має бути обертовим. При виконанні чистових операцій невеликих деталей при високих обертах і незначних умовах різання припускається застосування необертових центрів з твердими сплавами.

  1. При обточенні деталей великої довжини (10-12 діаметрів) повинні застосовуватись люнети.

  1. Встановлювати на верстат потрібно лише справний різень. Перед встановленням-різця необхідно перевірити:

- надійність кріплення пластини твердого сплаву;

цілісність ь правильність заточки пластини твердого сплаву. 3.10. Встановлювати різень треба суворо на висоті центрів верстата. В разі установки різця вище чи нижче осі біля центрів чи неперпендикулярно і непаралельно осі виробу, кути різання не

відповідатимуть кутам заточки і виникає небезпека викришування пластини і поломки різця.

Для установки різця по осі центрів важливо користуватися спеціальними прокладками.

3.11. У всіх випадках потрібно намагатися встановити різці з мінімальним вилітом із різцетримача; " виліт різця не повинен перевищувати висоти державки різця більш як 1,5 рази. Різень

потрібно кріпити надійно, не менш як двома гвинтами різцетримача.

3.12 Підготовувати інструмент до оброблюваного виробу потрібно поступово.

  1. При намотуванні стружки на деталь чи патрон потрібно зупинити станок і стужку прибрати лише гачком.

  2. Для попередження травм, які можуть виникнути внаслідок поломок інструмента, потрібно суворо додержуватись слідуючих правил:

спочатку вмикається шпиндель, а потім подача, причому оброблювана деталь

приводиться до обертання до стискання її з різцями;

перед зупинкою станка спершу вимикається подача, а потім шпиндель.

  1. Не можна гальмувати станок натисканням руки на обертові частини і патрон, оброблювані деталі і т.д. Для гальмування потрібно користуватись лише гальмовими пристроями.

  2. При установці, знятті та вимірюванні оброблюваного виробу, а також при центруванні виробу на станку, різальний інструмент потрібно як найдалі відсунути задню бабку станка.

  3. При установці (навинчуванні) патрона потрібно під нього на станок дерев'яні підкладки з виямкою для укладання на них патрону чи планшайби,

  1. При опиловці, зачистці, шліфуванні оброблюваного виробу на верстаті потрібно виконуватислідуючі правила:

-' неможна торкатися руками чи одягом до оброблюваного виробу;

  • потрібно стояти лицем до попередньої бабки станка і тримати руків'я пилки лівою рукою;

  • не можна застосовувати сильно стертий чи надірваний наждачний папір;

необхідно використовувати спеціальні жилки "у вигляді дерев'яних обценьок для наждачного паперу; - - - - -

необхідно відсовувати попередньо супорт і бабку, якщо вони вільні.

3.19 При відрізуванні не можна підтримувати відрізувані шматки руками. Наприкінці відрізування потрібно зменшити щвидкість і зменшити подачу.

  1. При обробці крихких металів (чавун, бронза і т.д.) необхідно застосовувати захисні окуляри і екрани.

  2. При роботі необхідно слідкувати, щоб кріпильні пристосування не мали на зовнішніх поверхнях стирчачих частин чи незакладених заглибень.

  3. Встановлення заготовки для обробки, знімання обробленої деталі з верстака, вимірювання її, прибирання стружки, змащення, регулювання станка повинні проводитися при повній зупинці станка.

  4. Роботу на верстаті треба проводити лише справним інструментом. При застосуванні різців з напаяними пластинами якість пайки повинна підлягати технічному контролю. Робота на верстаті з інструментами й пристосуваннями, що мають дефекти, заборонена.