Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
147.97 Кб
Скачать

3. Зміст практики

3.1. База практики – промислове підприємство

Мета практики

Під час проходження практики студенти повинні здобути знання і практичні навички, необхідні для самостійної праці після закінчення університету. Матеріали, отримані під час проходження практики, можуть бути використані для написання дипломної роботи. Тематичний план практики вимагає від студента закріпити на підприємстві здобуті теоретичні знання, усвідомити відповідальність за свою ділянку роботи та ознайомитись із посадовими особами і їх обов’язками, що дасть в майбутньому правильний орієнтир спілкування.

План практики (Завдання)

  1. Вивчення організаційно-технічної структури підприємства, відвідування цехів, виробничих ділянок, складів матеріалів та готової продукції. Вивчити в кожному підрозділі підприємства первинну документацію з надходження і відпуску матеріальних цінностей і їх проходження в центральній бухгалтерії.

  2. Грошові розрахунки підприємства. Безготівкові та готівкові розрахунки на підприємстві.

  3. Грошові надходження на підприємстві.

  4. Формування та розподіл прибутку. Ознайомитись із формуванням балансового, чистого та оподатковуваного прибутку.

  5. Оподаткування підприємств. Ознайомитись із порядком розрахунку податків до бюджетів різних рівнів та внесків до позабюджетних фондів.

  6. Оборотні кошти та їх організація на підприємстві. Ознайомитись із складом та розміщенням оборотних коштів. Ознайомитись із власними джерелами формування оборотних коштів та визначити розмір сталих пасивів.

  7. Кредитування підприємств. Визначити за балансом чи користується підприємство кредитами. Проаналізувати кредитоспроможність підприємства.

  8. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів. Розрахувати показники стану та ефективності використання основних засобів. Зробити розрахунки амортизаційних відрахувань за звітний період.

  9. Оцінка фінансового стану підприємства. Розрахувати показники майнового стану, фінансової стійкості, ліквідності та платоспроможності підприємства.

  10. Фінансове планування на підприємстві. Ознайомитись з бізнес-планом, фінансовим планом, платіжним календарем підприємства.

3.2. База практики – комерційний банк

Мета практики

Метою переддипломної практики є закріплення, поглиблення та розширення теоретичних знань, розвиток практичних навичок та їх використання при вирішенні конкретних ситуацій в умовах роботи комерційних банків, збір даних для дипломної роботи.

На початку практики студент проходить інструктаж із техніки безпеки. У процесі проходження практики студент повинен ознайомитись з основними напрямами діяльності комерційного банку.

План практики (Завдання)

  1. Загальна характеристика об’єкту практики. Порядок створення комерційного банку. Тип банку. Структура.

  2. Ресурси комерційного банку, їх склад та структура. Студент повинен брати участь у складанні депозитного договору.

  3. Активні операції банків. Структура активів банку. Використовуючи баланси за минулі два роки, проаналізувати структуру активів. Зробити загальну характеристику активних операцій банку. Визначити питому вагу окремих активних операцій у загальній структурі.

  4. Розрахункові операції: порядок проведення, складання договору за розрахунково-касовим обслуговуванням клієнта.

  5. Касові операції банку: вивчення організації касової роботи з обслуговування клієнтів банку, порядок зберігання документів, порядок прийому інкасаторських сумок.

  6. Кредитні операції банку: порядок надання кредиту, визначення кредитоспроможності клієнта. Студент повинен брати участь у складанні кредитної угоди.

  7. Факторингові операції.

  8. Валютні операції: угода типу „спот” та її основні елементи, механізм операцій типу „своп”.

  9. Операції банку з векселями.

  10. Банківське обслуговування фізичних осіб. Основні напрями роботи комерційного банку з обслуговування фізичних осіб.

  11. Визначення показників діяльності комерційних банків.

  12. Скласти звіт про виконання плану практики і засвідчити його підписом головного бухгалтера як відповідального за якість (за умов конфіденційності використаних документів, у звіт можна включати цифрові дані помножені на будь-який коефіцієнт).