Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заочникам PR / Заочникам PR-1 / Заочна форма.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Тема 6: пр в кризових ситуаціях

  • Типологія криз.

Кризи можуть бути руйнівними і неруйнівними. За походженням кризи класифікують як природні, навмисні, ненавмисні. Мета ПР в кризових ситуаціях – нейтралізувати небезпечні для організації наслідки. Кризи можуть розгортатися за такими сценаріями – неочікувані кризи, кризи, що назрівають, безперервні кризи.

  • Управління проблемами з метою попередження кризових ситуацій.

Термін управління проблемами введений Горвардом Чейсом, який визначив суть процесу наступним чином – це здатність зрозуміти, мобілізувати, координувати і підкорювати всі функції планування, стратегії і тактики, ,всю майстерність паблік рилейшнз досягненню єдиної мети – активна участь у розробці політики по відношенню до громадськості, від якої залежить доля людей та інституту.

Процес управління проблемами охоплює п’ять послідовних кроків:

  • передбачення проблеми (до переростання в кризу);

  • селективна ідентифікація проблем;

  • увага до сильних і слабких місць;

  • планування за напрямком «ззовні в середину»;

  • орієнтація на отримання користі;

  • складання графіку дій;

  • підтримка зі сторони керівництва.

Механізм і можливості інформування про ризик.

  • Управління в умовах кризи.

Поведінка організації в умовах кризи обумовить ставлення до неї громадськості в майбутньому.

Фактори, що можуть ускладнити управління в умовах кризи: раптовість, відсутність достатньої інформації, ескалація подій, втрата контролю, збільшення втручання зовнішніх сил, ментальність, загнаного у кут, паніка.

Практичні дії організації в умовах кризи – чітка визначена позиція, залучення до активних дій керівництво, активізувати підтримку третьої сили., організація присутності на місці подій, централізувати комунікацію, налагодження співробітництва зі ЗМІ, моніторинг і оцінку кризи.

  • Комунікація в кризових ситуаціях.

Найбільш ефективним в умовах кризи є спілкування, що надає повну і відверту інформацію для ЗМІ. Золоте правило кризової комунікації – скажи все і скажи це негайно! Інформація, що поширюється швидку зупиняє розповзання чуток і заспокоює громадськість. Успіх комунікації в умовах кризи обумовлений трьома ключовими факторами: наявність плану комунікацій, формування спеціальної команди по боротьбі з кризою, використання однієї людини в якості прес-секретаря протягом всієї кризи.

Глосарій: криза, типи криз, управління проблемами, форми кризового спілкування.

Тема 7: Методи пр.

  • Організація взаємодії із ЗМІ. Прес-реліз. Прес-анонс. Прес-конференція. Брифінг. Інтерв’ю. Стаття.

Комунікація – це процес передачі і сприйняття інформації в умовах міжособистісного і масового спілкування. Існує багато засобів передачі повідомлення. В кожному окремому випадку підбирається окремий носій інформації або їх сукупність.

Засоби масової інформації (мас-медіа) – організації, що забезпечують швидку передачу інформації і масове тиражування вербальної, образної і музичної інформації.

Важлива роль ЗМІ в формуванні громадської думки відбивається в їх визначенні як «четвертої влади». Існують такі види ЗМІ: друковані, трансляційні, онлайнові.

Спів праця зі ЗМІ є ефективною, коли вона є плановою, систематичною і безперервною.

Прес-реліз – один із способів поширення інформації через ЗМІ. Прес-реліз пишуть і розповсюджують тоді, коли виникає нагальна потреба оперативно і широко поінформувати населення через ЗМІ щодо певної події, новини тощо. Текст прес-релізу – це готова до друку стаття в тому вигляді, в якому в хочете її побачити на газетних шпальтах. Складові прес-релізу – заголовок, лід,, текст, контакти.

Прес-анонс – коротке повідомлення про подію, що намічається, з метою залучити увагу представників ЗМІ до події. Вимоги аналогічні прес-релізу.

Прес-конференція – це спеціальний захід, який проводять з метою поширення інформації від першої особи чи безпосереднього представника організації одночасно для багатьох ЗМІ. Необхідність складання прес-пекету (прес-кіт). Порядок проведення прес-конференції.

Брифінг скликають тоді, коли є потреба в оприлюдненні позиції організації по певному питанню. Процедура брифінгу не передбачає коментарів, журналістських питань і відповідей на них.

Інтерв’ю – спосіб спілкування з пресою. Неоднозначність інтерв’ю, проблеми підготовки і надання інтерв’ю. Готове інтерв’ю.

Стаття -= інструмент початкового етапу ПР-програми. Спеціалізована (експертна) стаття.

  • Лобізм: сутність, легітимність, практика. Методи лобіювання.

Лобіювання – формальне та неформальне спілкування й співпраці з владою в інтересах певних громадських структур. Головні завдання лобіювання: - налагодження постійних контактів з владою; аналіз та оцінка діяльності органів і структур влади в тих ділянках, де працює організація; - інформаційна допомога владі в цій діяльності; - вплив на ухвалення рішень влади в цих ділянках.

Прийоми і техніки лобіювання – робочі зустрічі, збирання інформації, створення коаліцій, залучення населення та громадських організацій, інформування адресатів кампанії, присутність та виступи на організаційних заходах влади, запрошення представників влади до участі у заходах організації, залучення до процесу лобіювання авторитетних діячів, організація публічних заходів, делегування своїх представників до виборних органів влади.

  • Спеціальні події та заходи.

Спеціальні події та заходи проводять з метою привернути увагу громадськості до організації через презентацію організації, первісне формування взаємин з майбутніми партнерами, владними структурами чи громадськістю; ініціювання процесу; церемонії, урочистості.

Для проведення таких заходів нагоду можна створити штучно.

Сценарний і хронологічний план проведення заходу.

Глосарій: засоби масової інформації, газети, журнали, Інтернет, мовлення, прес-анонс, прес-реліз, брифінг, стаття, інтерв’ю, презентація, урочисті церемоній, прес-конференція, лобіювання

Соседние файлы в папке Заочникам PR-1