Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заочникам PR / Заочникам PR-1 / Заочна форма.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Тема 8: Інноваційні світоглядні орієнтири, сформовані пр.

  • Відкрите і закрите суспільство. Проблема закритого суспільства.

Відкрите суспільство орієнтовано на загальнолюдські цінності – права людини, приватна власність, вільна праця і конкуренція, правова держава і громадянське суспільство, ринкові відносини. На підставі таких цінностей формується фундамент прерогативи ролі людини, його свободи і соціальної відповідальності. У відкритому суспільстві громадська думка вважається такою ж владою, як законодавча, виконавча, судова, ЗМІ.

Процеси самоуправління притаманні відкритому суспільству.

Розвиток соціальних технологій.

Закрите суспільство відрізняється придушенням індивідуальної свободи, закритість владно-управлінських структур, етатизована держава, тощо.

  • Соціальний обмін.

Добровільний характер співпраці формується на підставі користі – люди пов’язують свої інтереси і долі, тому що це їм вигідно. Перебуваючи у взаємодії, здійснюючі певні дії люди очікують на винагороду – це психологічне підґрунтя соціального обміну. Люди продовжують ті відносини, в яких отримують те, чого прагнуть. Соціальна поведінка є обміном, діяльністю – це безпосередні контакти індивідів, коли дія кожного підкріплює (придушує дії іншого) і, відповідно, один впливає на іншого.

  • Соціальне партнерство. Трипартизм.

Новим аспектом сучасного менеджменту є необхідність його соціально-етичної орієнтації, для якої інтересі громадськості набувають вирішального значення при планування і оцінці управлінського успіху.

Соціальне партнерство – це цивілізована форма соціальних відносин, яка забезпечує злагодженість інтересів, координацію (захист) зусиль різних груп населення, організацій і владних структур в рішенні певних соціальних проблем, досягнення єдиної позиції по важливим напрямкам розвитку суспільства шляхом укладання відповідних угод. Головний напрямок соціального партнерства – це уникнення в соціальних відносинах класових конфліктів. Соціальне партнерство презентується в суспільстві певними напрямками.

Стабільний і динамічний розвиток суспільства ринкових відносин і плюралістичної демократії залежить від злагоджених дій влади, підприємців і громадськості. Ці рівноправні сторони складають трипартизм – механізм регулювання трудових і пов’язаних з ними соціально-економічних відносин на підставі рівно відповідальної взаємодії і співробітництва держави, підприємців, роботодавців, найманих працівників та їх об’єднань, а також інших зацікавлених осіб.

Глосарій; відкрите суспільство, закрите суспільство, соціальна відповідальність, соціальна воля і свобода, соціальне партнерство, трипартизм.

Вимоги до виконання контрольних робіт студентами заочної форми навчання

Студент-заочник, що завершив вивчення курсу "Паблік рилейшнз", повинен:

- володіти основними категоріями ПР, вміти використовувати набуті знання до аналізу різних проблем дійсності;

- знати сенс існування теорії ПР в суспільстві;

- визначати доцільність існування і використання теорії ПР в економічній діяльності підприємства;

- розуміти механізми формування, впливу і використання позитивної громадської думки в економічній складовій суспільства.

Студент-заочник повинен демонструвати володіння науковим матеріалом при усному захисті своєї контрольної роботи, підготуватися до якої йому допоможуть питання, перелічені проблеми і рекомендована література, приведені в кінці кожної теми.

Виконання контрольної роботи для студентів заочної форми навчання є засобом освоєння матеріалу курсу, залучення студентів до самостійного вивчення тих або інших аспектів знання, а також засобом пробудження і актуалізації творчого потенціалу особистості. Написання контрольної роботи сприяє виробленню навичок науково-дослідної роботи, вмінню самостійно аналізувати, узагальнювати і систематизувати матеріал, порівнювати різні точки зору, знаходити власну позицію і аргументувати її. Глибокі і міцні знання можливі лише за умови, що студент не обмежується навчальними посібниками, а самостійно вивчає програмний матеріал, працює з художньою літературою, першоджерелами.

Задачі написання контрольної роботи:

1. Навчитися правильно ставити, формулювати дослідницьку проблему на основі прочитаних наукових і публіцистичних робіт.

2. Уміти логічно і грамотно висловлювати вивчений матеріал.

3. Упорядкувати понятійний апарат, концепції і термінології різних авторів, що займаються питаннями паблік рилейшнз.

4. Засвоїти прийоми аналізу наукової літератури, навчитися робити самостійні спостереження і висновки в процесі її дослідження.

5. Використовувати вивчений матеріал в подальшій науковій, професійній роботі.

Висновки, зроблені в тексті, повинні бути вірно висловлені при його усному захисті викладачу.

Контрольна робота, яку виконує студент-заочник, носить, як правило, оглядовий характер. Огляд по тій або іншій проблемі свідчить про глибину вивчення теми автором і наявності у нього своєї позиції з обговорюваних питань.

Соседние файлы в папке Заочникам PR-1