Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова маркетинг.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
602.11 Кб
Скачать

Полилиния 69Прямая соединительная линия 74

Д, в, п

N

Пmax

Зона збитків

Прямая соединительная линия 96Группа 97Прямая соединительная линия 108

Nопт

(259)

Прямая соединительная линия 73Левая фигурная скобка 77

21477,316

Группа 82Прямоугольник 12

Прямая соединительная линия 71

Прямая соединительная линия 75

17081

Прямая соединительная линия 70

Прямая соединительная линия 114Прямая соединительная линия 72

Зона прибуткової роботи

6203

Прямая соединительная линия 109

Nкр

(152)

Рис. 5.2. Теоретичний рівень критичного збуту

Критичне значення обсягу реалізації:

Nкр= F/(Ц-V); Nкр = 6203/(82,924-42) = 152 шт.

Розділ 6. Планування кампанії по просуванню товару

Сьогодні недостатньо розробити новий якісний товар, встановити на нього оптимальну ціну та вибрати певні ефективні канали розподілу. Вагому роль відіграють методи просування товару, а саме маркетингові комунікації, що спрямовані на ефективне інформування, переконання, нагадування споживачам про товар певної фірми, підтримку збуту товару, створення позитивного іміджу фірми.

Основні засоби комунікацій, що використовує фірма, є реклама, «паблік рілейшз» та стимулювання збуту.

Щодо рекламних засобів, то підприємство використовуватиме рекламу в мережі Інтернеті, оскільки деякі споживачів проводять там багато часу, але варто зазначити, що реклама буде розміщуватися на перевірених сайтах та не буде завдавати дискомфорту користувачам мережі Інтернет. У фірми також є свій сайт, де можна буде прочитати про всі послуги, переглянути наш асортимент ліків, контакти, адресу, де знаходиться клініка, також поставити запитання, якщо вони виникатимуть у певного споживача. Адреса нашого сайту вказуватиметься на візитках, що відносять до індивідуальної реклами.

Щодо «паблік рілейшз», то підприємство вирішило зайнятись спонсорством: саме співпрацювати з участями у спортивних змаганнях, наукових та відомим у нашому місті є конкурс «Rhfcb». Ідея даної реклами полягає у тому, що під час проведення конкурсів ведучі будуть згадувати про підтримку нашої клініки неодноразово.

Заходи стимулювання збуту є доповненням до вищеперерахованих комунікацій. До них відносять знижки цін частого споживання послугами, знаменних подій (новорічні знижки, акції з нагоди ювілею фірми, але тільки на ліки).

При формуванні системи маркетингових комунікацій фірми, крім характеристик складових цієї системи, враховувають багато інших факторів, які визначають її ефективність, а саме:

  • тип послуг чи ринку. Враховуватиметься приналежність до споживчого ринку та відповідно ефективність засобів просування послуг на споживчих ринках, а також специфіку послуг для визначення ефективних засобів комунікації та необхідної кількості коштів для їх просування;

  • етап життєвого циклу послуг: на етапі виведення наших послуг на ринок комунікаційні зусилля повинні бути максимальними. Формування обізнаності з ними та клінікою відбувається за допомогою реклами та “паблік рілейшнз”. Методи стимулювання збуту є корисними для “підштовхування” споживачів до випробування даних послуг. На етапі зростання реклама та “паблік рілейшнз” продовжують зберігати свою значущість, а стимулювання збуту можна скоротити, адже на цьому етапі потрібно менше спонукань. На етапі зрілості рекламну кампанію проводиять менш інтенсивно, вона має нагадувальний характер. На етапі занепаду активно застосовують тільки стимулювання збуту, а інші складові системи маркетингових комунікацій різко скорочуються.

  • стратегія просування послуг. Фірма вибрала стратегію «притягування», яка передбачає значні витрати на рекламу та стимулювання споживачів для формування у них попиту на дані послуги.

Найбільше зусиль при маркетинговій комунікації підприємство приділило рекламі в мережі інтернет. До переваг такої реклами можна відносять: швидкість та оперативність, велике охоплення аудиторії та невелика вартість реклами .

Проте, у такої реклами є ряд недоліків: відсутність вибірковості аудиторії та обмеженність тими, хто маєдоступ до інтернету.

Для того, щоб реклама у мережі інтернет спрацювала потрібно створити її такою, щоб вона запам’яталась та зацікавила цільову аудиторію комунікаційного процесу, а саме населення, яке потребує використання ветеринарних послуг. І тому наш рекламний слоган: «Щасливий улюбленець- щасливий власник».

Складовою нашої маркетингової комунікації є акція з нагоди відкриття клініки. Вона буде діяти перших півроку і буде полягати у тому, що коли людина буде користуватися нашими послугами вперше, то вона автоматично буде отримувати знижку у розмірі- 5%, крім того ще є знижка, яку ми пропонували людям, при заповнуванні анкет. Ми вважаємо, що такий підхід посприяє тому, що люди хочаби 1 раз скористаються нашими послугами і ми намагатимемось все зробити, щоб вони продовжували ними користуватися.

ВИСНОВКИ

У даному курсовому проекті ми розглядали вихід на ринок та діяльність клініки «Веселі лапки», яка займається наданням ветеринарних послуг.

Проводився аналіз ринку, який дав можливість розглянути детально потреби споживачів за допомогою матриці класифікації індивідуальних потреб, а також було визначено макро- і мікросередовище підприємства, яке має значний вплив на його діяльність.

Далі було досліджено смаки та уподобання споживачів за допомогою анкетування та відповідно до результатів опитування були виведені висновки та на основі цього здійснювалось сегментування ринку. Потім було розроблено концепції послуг, охарактеризовано їхні основні характеристики відповідно до трирівневої моделі розроблення товару, було наведено схеми позиціонування даних послуг та відповідні висновки відносно результатів.

У проекті представлені розрахунки стосовно визначення взаємозв’язку між попитом та ціною і встановлення оптимальної ціни на даний товар (82,924 грн), при якій фірма буде отримувати максимальний прибуток (4396,316грн.). Зазначимо, що попит на продукцію фірми є еластичним і становить -1,459%, тому нам потрібно пам’ятати, що незначні зміни ціни на продукцію спричиняють значні зміни у обсязі продажу, та відповідно до цього потрібно завжди бути проінформованим щодо тенденцій, що існують на ринку, спостерігати за продукцією, зміною цін конкурентів і відповідно до цього створювати власну стратегію, обирати ціни для своєї продукції.

Потім наводилось формування оптимальних каналів розподілу товару (визначено його довжину та ширину), було проведено аналіз беззбитковості та було визначено точку критичного збуту (Nкр = 152 шт) при яких підприємство, за рахунок доходів від реалізації, може покрити свої витрати.

Далі ми здійснювали планування кампанії по просуванню товару (реклама, зв’язки з громадськістю, стимулювання збуту). Найбільша увага була приділена рекламі в мережі інтернет. Також ми описали детально дії нашої фірми у випадку акції з нагоди відкриття клініки, розробивши відповідні маркетингові шляхи покращення активності споживачів до споживання наших послуг.

Отже, цей курсовий проект дав змогу мені реалізувати свої знання з курсу маркетинг та за допомогою набутих та закріплених знань створити теоретичне підприємство, яке можливо буде створено мною у майбутньому.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Мельник Л.Г., Корінцева О./., Старченко Л. В. Маркетингова цінова політика: Навч. посіб. для студ. виш. навч. закл. —: Університетська книга, 2007.-240 с.

2. 19. Ілляшенко СМ., Баскакова М.Ю. Маркетингові дослідження: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл./Сумський держ. ун-т. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 192 с.

3. Маркетинг: Підручник / В.Руделіус, О.М. Азарян, О.А. Виноградов та ін: Ред.-упор. О.І. Сидоренко, П.С. Редько – К.: Навчально-методичний центр “Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні” 2005. – 422 с.

4. Крикавський Є.В., Чухрай Н.І., Промисловий маркетинг: Підручник. – Львів: Видавництво НУ “Львівська політехніка”, 2004. – 472 с.

5. Кошкалда І.В. Маркетингові дослідження: Навч. посібник/Харківський національний аграрний ун-т ім. В.В.Докучаева. - X., 2007. - 158 с.

6. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г ., Теоритичні та пикладні засади менеджменту: Підручник – Львів: Видавництво НУ “Львівська політехніка, 2003. -103 ст.

7. Методичні вказівки до виконання курсового проекту «Формування комплексу маркетингу підприємства» з курсу “Маркетинг” для студентів всіх форм навчання галузей знань 0305 «Економіка та підприємництво» та 0306 «Менеджмент і адміністрування» / Укл.: Мороз Л.А., Крикавський Є.В., Косар Н.С., Кузьо Н.Є., Леонова С.В., Рикованова І.С., Савченко Ю.Т. – Львів: НУ “Львівська політехніка”, 2009. – 26 с.

8. Методичні вказівки до виконання курсового проекту «Формування комплексу маркетингу підприємства» з курсу “Маркетинг” для студентів всіх форм навчання галузей знань 0305 «Економіка та підприємництво» та 0306 «Менеджмент і адміністрування» / Укл.: Мороз Л.А., Крикавський Є.В., Косар Н.С., Кузьо Н.Є., Леонова С.В., Рикованова І.С., Савченко Ю.Т. – Львів: НУ “Львівська політехніка”, 2009. – 207  с.