Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економіка(економія)Методичка.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

3. Практичні завдання

Завдання 1

1. Проаналізуйте, чому держава обирає пріоритетні сфери державного втручання в економіку. Назвіть ці сфери.

2. Назвіть найвидатніших економістів і обґрунтуйте внесок кожного з них у розвиток політичної економії.

Завдання 2

1. Розгляньте структуру суспільного продукту за матеріально-речовим характером. Поясніть різницю між матеріальними бла­гами і послугами.

2. Найповніше задоволення особистих потреб суспільства є основним стрижнем кінцевої мети виробництва. Поясніть: а)які потреби суспільства є похідними? б)чи повинні люди задля най­повнішого задоволення особистих потреб відмовлятися від вироб­ничих потреб? Чому абсолютно зростають виробничі потреби?

Завдання 3

1. Сформулюйте значення розподілу в економіці і назвіть прі­звища економістів, які зробили значний внесок у розробку теорії розподілу.

2. Доведіть, що синтетичним показником розвитку продуктив­них сил є рівень продуктивності праці. Чому зростання продук­тивності праці є законом розвитку продуктивних сил?

Завдання 4

1. У чому різниця між станом S > I та I > S, і до яких економіч­них наслідків це приводить у першому і другому випадку? Вка­жіть співвідношення між заощадженням та інвестиціями, яке за кейнсіанською теорією є однією з висхідних і обов'язкових умов усталеного економічного зростання, де S — заощадження, I — інвестиції, С — відношення капіталу до випуску продукції, G — темп економічного зростання: G = S/C, G/С = S; S>І; І>S; S = I.

2. Охарактеризуйте етапи еволюції форм власності.

Завдання 5

1. Назвіть і деталізуйте фази відтворення робочої сили. Яка фаза відтворення робочої сили є завершальною?

2. Вивчаючи категорію вартості за різними джерелами, обґрун­туйте ваше ставлення до визначення: «... цінність речі вимірю­ється величиною граничної корисності цієї речі».

Завдання 6

1. На яких рівнях функціонує господарський механізм? Чи можете ви показати, яким чином господарський механізм виступає способом узгодження інтересів і формою вирішення супереч­ностей у суспільстві? Наведіть приклади.

2. Чим пояснюється відмова від товарних грошей на користь кредитно-паперових?

Завдання 7

1. На якому ринку принцип вільної конкуренції за класичного капіталізму не завжди діяв? Які основні чинники, що породжува­ли таке явище? Обґрунтуйте відповідь на запитання.

2. Обґрунтуйте принципову різницю між бухгалтерським і економічним прибутком.

Завдання 8

1. На якому етапі розвитку капіталізму виникає змішана еко­номіка? Який основний варіант змішаної економіки, на ваш по­гляд, є перспективним? Обґрунтуйте відповідь на ці запитання.

2. Назвіть моделі ринків. Поясніть, чому моделі ринків зумов­лені формами конкуренції?

Завдання 9

1. Охарактеризуйте механізм функціонування соціалістичної централізованої економіки.

2. Чому попит підприємства на виробничий ресурс є похідним попитом? На який підрозділ (групу) товарів попит є вихідним і визначальним для визначення ринкового попиту на виробничі ресурси?

Завдання 10

1. Визначте аспекти, в яких розглядаються перехідні процеси за сучасних умов.

2. Обґрунтуйте особливості формування прибутку комерцій­ного банку.

Завдання 11

1. Назвіть головні етапи формування світового господарства. Коли з'явилися світовий ринок і світова система господарства?

2. Обґрунтуйте основні чинники, які спонукають домогоспо­дарства частину доходу заощаджувати.

Завдання 12

1. Охарактеризуйте динаміку та географічний розподіл світо­вого ринку послуг. Поясніть, чому промислово розвинуті країни є основними експортерами послуг у міжнародній торгівлі.

2. З яких складових складається час обороту індивідуального ка­піталу? Проаналізуйте їх особливості. Якщо час одного обороту ка­піталу становить 60 днів, то як можна визначити кількість обертів капіталу за рік? За яких умов прибуток підприємства абсолютно зросте із підвищенням швидкості обороту капіталу підприємства?

Завдання 13

1. В чому полягає сутність процесів глобалізації на сучасному етапі розвитку суспільства.

2. Заповніть таблицю пропонування для підприємства, що наймає робітників в умовах чистої конкуренції.

Одиниці праці

Ставка заробітної плати

Сукупні витрати на оплату праці (фонд заробітної плати), грн.

Граничні витрати на ресурс (працю), грн.

1

12

12

-

2

12

24

-

3

12

-

-

4

12

-

-

5

12

-

-

6

12

-

-

Обґрунтуйте відповіді на запитання: 1) які сукупні витрати підприємця у разі найму 6-ти одиниць праці? 2)Які граничні витрати підприємця на шосту одиницю праці і чому? 3)Яким повинен бути граничний продукт при наймі гранич­ного робітника?

Завдання 14

1. Землевласник здав у оренду земельну ділянку, а також будів­лі і споруди вартістю 15 тис. грн. За орендним договором, термін дії якого 30 років, орендар зобов'язаний платити землевласнику земельну ренту в сумі 2000 грн. на рік. Визначте орендну плату, яка привласнюється землевласником протягом року.

2. Назвіть чинники необхідності в сучасній ринковій економі­ці антимонопольного законодавства. Чи спрямоване антимонопольне законодавство проти олігополії та природної монополії? Об­ґрунтуйте відповідь.

Завдання 15

1. Обґрунтуйте різницю між законами природи і економічни­ми законами. Наведіть приклади постійних економічних законів і таких, які мають більш-менш тимчасовий, минущий характер.

2. Чому найважливішою функцією держави є стабілізація рин­кової економіки? Викладіть своє розуміння стабілізації економіки.

Завдання 16

1. Поясніть зміст такого положення: «Усі чотири чинники ви­робництва зливаються в єдиному цілеспрямованому і планомір­ному процесі, опредмечуються в результаті, яким є матеріальний продукт чи послуга, тобто продукція».

2. Визначте додану вартість за виробничим методом. Поясніть його зміст.

Завдання 17

1. Чому потрібно класифікувати економічні системи? До якого типу належить економічна система України з погляду технологіч­ного розвитку? Обґрунтуйте свою думку.

2. Охарактеризуйте основні риси теорії розподілу національ­ного доходу, що ґрунтується на концепції граничної продуктив­ності. Хто є родоначальником цієї теорії?

Завдання 18

1. Обґрунтуйте необхідність трансформації відносин власності в перехідній економіці України.

2. Поясніть зміст нової якості економічного зростання. Чи є вона характерною для України?

Завдання 19

1. Розглядаючи властивості товару, обміркуйте відповідь на запитання: яка з цих властивостей є провідною і чому саме?

2. Використовуючи закон Оукена (Окуня), визначте економічні на­слідки безробіття (у відсотках) за умови, що норма природного безробіття — 5%, а норма фактичного безробіття — 10%.

Завдання 20

1. Поясніть, на яких принципах базується еволюція грошей.

2. Чому господарський механізм пов'язаний із власністю? На­ведіть приклади даного зв'язку. Використайте для цього вітчиз­няну практику господарювання.

Завдання 21

1. Що таке граничні витрати? Поясніть свою відповідь за до­помогою графіка.

2. Землевласник отримує щорічно 6000 грн. ренти, банк випла­чує своїм вкладникам 5% річних. Визначте, за якою ціною буде продано земельну ділянку і як зміниться ціна землі, якщо банк знизить відсоток із 5% до 3%.

Завдання 22

1. Поясніть закон пропонування. Чому крива пропонування є висхідною? Які чинники пропонування? У який бік — збільшен­ня чи зменшення — пропонування переміщує криву S?

2. Назвіть основні способи створення фінансово-промислових груп і їх основні типи. Які найвідоміші ФПГ ви можете назвати?

Завдання 23

1. Чому тільки за умов досконалої конкуренції ціна дорівнює граничному доходу, а дохід від граничного продукту дорівнює ціні, помноженій на граничний продукт: МRРi = МRi x Р для кожного чинника виробництва? Обґрунтуйте відповідь на запитання.

2. Поясніть суперечності одержавленої економічної системи та їх загострення в соціалістичних країнах на кінець 1980-х років.

Завдання 24

1.У чому полягає сутність позичкового капіталу? Використову­ючи формулу руху позичкового капіталу — Г—Г', поясніть її зміст.

2. Охарактеризуйте соціально-економічні наслідки роздержав­лення і приватизації власності в Україні.

Завдання 25

1. Які функції виконують домогосподарства в економічному розвитку країни? Обґрунтуйте їх значення і особливості.

2. Покажіть різницю між поняттям «інтернаціоналізація виро­бництва», «інтернаціоналізація капіталу», «інтернаціоналізація господарського життя». Якими показниками вимірюється рівень інтернаціоналізації національної економіки?

Завдання 26

1. Зробіть аналіз розвитку малого і середнього бізнесу по Україні за останні п’ять років.

2. Опишіть історію становлення міжнародної валютної систе­ми і визначте головні засади її сучасного функціонування.

Завдання 27

1. Чому існує наймана робоча сила? Визначте властивості ро­бочої сили як товару.

2. Як Ви вважаєте, чи існує зв’язок між цивілізаційною теорією розвитку суспільства і процесами глобалізації? Обґрунтуйте відповідь.