Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економіка(економія)Методичка.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

4. Тестові завдання

Завдання 1

1. Глобальні проблеми характеризуються: а)спільністю і взаємозалежністю політичних, соціальних, економічних, науково-технічних та інших аспектів розвитку окремих країн; б)інтернаціоналізацією виробничих процесів, які вимагають значних фінансових і матеріальних ресурсів; в)зв'язками та відносинами між державами й соціальними системами, суспільством у загальнопланетарному масштабі, які зачіпають життєві інтереси народів усіх країн і можуть бути розв'язані шляхом їх взаємодії.

2. Критерії, за якими проблеми відносять до глобальних: а)їх вплив на політичний, соціальний та економічний розвиток України має визначальний характер; б)вони мають загальносвітовий характер, тобто стосуються інтересів усіх або значної групи держав; в)нерозв'язання їх викликає загрозу людству, регрес в умовах життя людей, у розвитку продуктивних сил; г)вони вимагають невідкладних скоординованих дій світового співтовариства.

3. Які з проблем належать до глобальних: а)проблема збереження миру; б)проблема сім'ї і шлюбу; в)екологічна проблема; г)проблема переходу колишніх країн СРСР до ринкових відносин; д)проблема вступу України в Європейську співдружність; е)проблема забезпечення людства продовольством, сировиною та енергією; є)проблема зайнятості населення; ж)проблема економічного відставання країн?

4. На скільки сфер за ознаками дії поділяють глобальні проблеми: а)на дві; б)на три; в)на чотири; г)на п'ять?

5. Сферами дії глобальних проблем є: а)взаємодія людини і природи; б)взаємодія природи і суспільства; в)збереження довкілля; г)суспільні взаємовідносини; д)взаємовідносини між людьми; е)розвиток науки; є)розвиток людини.

Завдання 2

1. Що з наведеного характеризує вивіз підприємницького капіталу: а)прямі інвестиції; б)вивіз позичкового капіталу; в)портфельні інвестиції; г)...?

2. Провідними міжнародними валютно-фінансовими організа­ціями є: а)Міжнародний Валютний Фонд; б)Світовий Банк; в)Європейський Банк Реконструкції та Розвитку; г)Європейський Союз.

3. Роль світових грошей у сучасних умовах виконує: а)золото; б)резервні валюти; в)національні грошові одиниці всіх країн світу; г)колективні валюти; д)євро; е)спеціальні права запозичення; є)долар США.

4. Статутом Світового Банку передбачено, що його кредити спрямовуються виключно на розвиток: а)виробництва; б)приватного сектору економіки; в)малого бізнесу; г)на підтримку міжнародних зусиль з охорони довкілля; д)державного сектору.

5. Основними видами міжнародної торгівлі є: а)традиційна; б)торгівля в рамках кооперації; в)зустрічна торгівля; г)політика вільної торгівлі; д)протекціонізм.

Завдання 3

1. Світове господарство — це: а)сукупність галузей та сфер виробництва; б)сукупність національних економік у поєднанні з міжнародними економічними відносинами; в)економічна єдність світу; г)територіальний розподіл світу між окремими державами.

2. Основними суб'єктами світового господарства є: а)ТНК; б)національні господарства; в)міжнародні організації; г)галузі національних економік; д)малі підприємства.

3. Найбільш складною формою економічної інтеграції є: а)митний союз; б)економічний союз; в)валютний союз; г)спільний ринок; д)торговельна інтеграція.

4. Транснаціональна компанія — це: а)підприємство, що домінує в певній галузі національної економіки; б)група підприємств, національних за капіталом, але міжнародних за сферою діяльності; в)група підприємств, інтернаціональних як за капіталом, так і за сферою діяльності; г)підприємство, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність.

5. Доповніть перелік основних форм економічної інтеграції та розмістіть їх у логічній послідовності: а)економічний союз; б)...; в)зона вільної торгівлі; г)...

Завдання 4

1. Головний зміст перехідного періоду — це зміни: а)у продуктивних силах; б)в економічних відносинах; в)в економіці; г)у політиці та ідеології.

2. Перехідні процеси відбуваються: а)у розвинутих капіталістичних країнах; б)у соціалістичних країнах; в) у країнах, що розвиваються; г)у постсоціалістичних країнах.

3. Особливий характер суперечностей у перехідній економіці полягає в тому, що це — суперечності між: а)новим і старим; б)прогресивним і регресивним; в)суперечностями функціонування; г)суперечностями розвитку; д)усі відповіді правильні.

4. Які економічні форми належать до перехідних: а)нові; б)старі; в)симбіозні; г)прогресивні; д)регресивні?

5. Економічними умовами переходу до соціально орієнтованої змішаної економіки є: а)становлення різних форм власності; б)роздержавлення і приватизація; в)розвиток підприємництва; г)заснування нових правових інститутів; д)надання економічної свободи господарюючим суб'єктам; є)подолання тіньової економіки.

Завдання 5

1. Економічною основою соціалізму є: а)суспільна власність на засоби виробництва; б)ринкова система; в)планова система; г)суспільне управління економічними процесами; д)соціальна рівність між людьми.

2. Економічними функціями держави в умовах тоталітарного соціалізму є: а)безпосередня організація виробництва; б)централізоване планове управління; в)регулювання ринкових відносин; г)централізований розподіл ресурсів; д)усі відповіді правильні.

3. Ринок в одержавленій економіці: а)є основним регулятором виробництва; б)функціонує в основному на стадії роздрібної торгівлі; в)регулює оплату праці; г)обмежується планомірною організацією виробництва та обміну.

4. Основними причинами загальної кризи одержавленого соціалізму є: а)недостатня економічна ефективність; б)пристосування до екстенсивного типу розвитку; в)використання застиглих адміністративних методів управління; г)зведення всіх форм господарювання до однієї — державної; д)повне використання принципу демократичного централізму; е)штучне обмеження масштабів товарно-грошових відносин.

5. Шляхами кардинального оновлення вітчизняної економіки є: а)подолання традиційно усвідомлених відмінностей між сучасним капіталізмом і соціалізмом; б)формування різноманітних форм власності; в)акумулювання досвіду як ринкового, так і планового господарства; г)побудова ринкової економіки на адекватних для неї інституціональних принципах.

Завдання 6

1. Складовими механізму господарювання у змішаній економіці є: а)стихійне регулювання; б)ринкове регулювання; в)свідоме регулювання; г)фінансово-кредитне регулювання; д)планування на макрорівні.

2. Складовими революції в трудових відносинах у розвинутих країнах Заходу є: а)право робітників на організацію профспілок і укладання колекти­вних договорів; б)монопсонія капіталістичного підприємства на ринку праці; в)введення мінімальної заробітної плати і допомоги по безробіттю; г)прийняття закону про соціальне страхування; д)право робітників на проведення страйків.

3. Усунення монопсонії на ринку праці призводить до: а)зниження рівня заробітної плати; б)підвищення заробітної плати до її конкурентного рівня, адекват­ного вартості робочої сили; в)ліквідації економічної ренти; г)посилення експлуатації найманої праці.

4. Організація трудящих у профспілки дає можливість: а)нейтралізувати певним чином монополістичні тенденції корпорацій; б)створити монополії на ринку праці; в)підвищити заробітну плату до граничного продукту праці; г)зростати рівню безробіття; д)підвищити роль трудящих у системі виробництва і розподілу.

5. Історичними перспективами змішаної економіки є: а)соціалізація капіталістичної ринкової економіки та її перехід ми­рним демократичним шляхом у нову пост-капіталістичну систему; б)перехід від переважно капіталістичної до переважно соціалістич­ної системи; в)перехід до регульованої соціально орієнтованої ринкової економіки; г)розширення ролі стихійних ринкових регуляторів.

Завдання 7

1. Капіталізм вільної конкуренції — це: а)економічний лад, що характеризується капіталістичною власніс­тю на речові ресурси, використанням найманої праці та системи ринків чистої конкуренції; б)виробництво для ринку підприємливими індивідами чи їх об'єд­наннями з метою отримання прибутку; в)суспільний спосіб виробництва, за якого процес виробництва під­коряється капіталу, тобто який заснований на відносинах між капіталом і найманою працею; г)усі відповіді правильні.

2. Ознаками капіталізму вільної конкуренції є: а)приватна власність на засоби виробництва; б)недосконала конкуренція; в)система найманої праці; г)свобода організації професійних спілок і важлива роль колектив­них угод; д)свобода підприємництва і вибору; е)ринкова система та вільна конкуренція; є)важлива роль прибутку; ж)обмежена роль держави; з)державне регулювання економіки; і)заборона робітничих страйків.

3. Стадіями розвитку капіталістичної формації є: а)проста кооперація, первісне нагромадження капіталу, монополіс­тичний капіталізм; б)капіталізм вільної конкуренції, монополістичний капіталізм, змі­шана капіталістична система, економічний контроль у якій забезпечує­ться з боку як суспільства, так і приватних інститутів; в)проста кооперація, мануфактура, промисловий переворот, моно­полістичний капіталізм, державно-монополістичний капіталізм; г)капіталізм вільної конкуренції, монополістичний капіталізм, дер­жавно-монополістичний капіталізм, капіталізм зі змішаною економікою.

4. Економічна рента — це: а)частина економічного прибутку підприємця; б)різниця між заробітною платою, що є еквівалентною альтернати­вній вартості робочої сили, і заробітною платою, яка встановлюється капіталістом самочинно; в)різниця між конкурентною заробітною платою, що є еквівалент­ною альтернативній вартості робочої сили, і заробітною платою, яка формується на монопсонічному ринку праці; г)усі відповіді правильні.

5. Фінансова олігархія — це: а)панування фінансово-монополістичного капіталу в економіці; б)капіталістична еліта, до якої належать верхівка монополістичної буржуазії, а також провідні менеджери найбільших корпорацій; в)капіталістична еліта, до якої належать верхівка монополістичної буржуазії банківських і фінансово-кредитних корпорацій; г)об'єднання фінансових і нефінансових монополій (олігополій) на ос­нові системи участі, особистої унії та інших зв'язків, у тому числі родинних; д)усі відповіді правильні.

Завдання 8

1. Принципами формування і функціонування господарського механізму є: а)ефективність; б)відносини виробництва; в)збалансованість; г)системність; д)соціальна справедливість.

2. Підсистемами господарського механізму є: а)планування; б)обмін; в)стимулювання; г)організація; д)регулювання.

3. Основними напрямами державного регулювання ринкової економіки є: а)програмування економіки; б)фінансова політика; в)грошово-кредитна політика; г)вільна конкуренція; д)регулювання грошової маси; е)інвестиційна політика.

4. Позитивними можливостями ринкового механізму саморе­гулювання є: а)ефективний розподіл виробничих ресурсів; б)забезпечення гнучкості і високого ступеня пристосування до умов, що змінюються; в)збереження ресурсів, що не відтворюються; г)забезпечення права на працю.

5. Зовнішніми формами прояву господарського механізму є: а)юридичні; б)економічні відносини власності; в)політичні; г)надбудовні.

Завдання 9

1. Повна зайнятість — це: а)зайнятість усього працездатного населення працездатного віку; б)зайнятість економічно активного населення віком від 15 до 70 років; в)зайнятість усіх тих, хто потребує оплачуваної роботи, тобто всіх, хто бажає і здатен займатися діяльністю, яка дає дохід у тій чи іншій формі; г)зайнятість людей, що займаються офіційно зареєстрованою діяльністю.

2. Яка з форм зайнятості є провідною в Україні: а)праця осіб — співвласників колективних, кооперативних та акці­онерних підприємств і організацій; б)наймана праця за трудовою угодою; в)праця громадян, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю; г)праця громадян, зайнятих у недержавному секторі; д)праця самозайнятих працівників і підприємців; е)зайнятість в особистому підсобному господарстві?

3. Сфера самозайнятості включає в себе такі сектори економіки: а)формальний; б)неформальний; в)формальний і неформальний; г)формальний, неформальний і нелегальний; д)самозайнятість і часткову зайнятість.

4. Ефективна зайнятість являє собою: а)повну зайнятість працездатного населення країни; б)повну і продуктивну зайнятість економічно активного населення країни; в)повну і раціональну зайнятість, яка забезпечує оптимальний соці­ально-економічний результат у певний час і за конкретних умов; г)повну зайнятість, що здійснюється на використанні сучасних до­сягнень науки і техніки.

5. Неповна зайнятість — це ситуація, коли: а)певна кількість робочої сили вимушено залишається без роботи; б)певна кількість робочої сили добровільно не працює; в)певна кількість робочої сили самозайнята у неформальному секторі.

Завдання 10

1. Економічне зростання являє собою: а)процес кількісного збільшення та якісного вдосконалення резуль­татів і чинників виробництва на макрорівні; б)перехід країни від одного стану економіки до іншого, більш до­сконалого; в)розширення виробництва на основі якісного поліпшення всіх його чинників; г)розширене відтворення суспільного виробництва.

2. Економічними чинниками зростання суспільного виробництва є: а)збільшення обсягу використовуваних виробничих ресурсів; б)підвищення якості використовуваних ресурсів; в)піднесення культурно-духовного рівня населення; г)поліпшення способів використання ресурсів.

3. Інтенсивний тип економічного зростання — це: а)кількісне збільшення функціонуючих чинників виробництва; б)розширення виробництва на основі якісного поліпшення всіх його чинників та їх раціонального використання; в)розширення виробництва за рахунок якісного поліпшення всіх його чинників та їх кількісного зростання; г)зростання суспільного продукту прискореними темпами.

4. Рушійними силами економічного прогресу є: а)взаємодія розвитку виробництва зі споживанням; б)економічні інтереси як спонукальні мотиви господарської діяль­ності людей; в)форми власності на засоби виробництва; г)обмеженість виробничих ресурсів; д)нагромадження та його норма.

5. Норма нагромадження — це: а)виражена у відсотках частка виробничого і невиробничого нагро­мадження в національному доході; б)відношення валових інвестицій до національного доходу, вира­жене у відсотках; в)відношення валових заощаджень до валового внутрішнього про­дукту, виражене у відсотках; г)частка національного доходу, що направляється на нагромаджен­ня, виражена у відсотках до національного доходу.

Завдання 11

1. Хто з відомих класиків політичної економії започаткував теорію розподілу продукту між класами: а)А.Сміт; б)Д.Рікардо; в)Ж.-Б.Сей; г)К.Маркс; д)Дж.Кларк?

2. Об'єктами розподільних відносин є: а)чинники виробництва; б)національний дохід; в)продукти виробництва; г)робоча сила; д)усі відповіді правильні.

3. Функціонально-факторний розподіл можливий за такими моделями розподілу національного доходу в сучасній ринковій економіці: а)двофакторною; б)трифакторною; в)чотирифакторною; г)п'ятифакторною.

4. Які з названих форм доходів є основними: а)заробітна плата, рента, відсоток, дивіденд, прибуток; б)заробітна плата, рента, відсоток; в)заробітна плата, рента, відсоток, субсидії; г)заробітна плата, рента, відсоток, трансферти? д)Усі відповіді правильні.

5. Які чинники обумовлюють нерівномірність первинного роз­поділу доходів: а)неоднакова продуктивність чинників виробництва; б)нерівномірний розподіл власності на чинники виробництва; в)наявність непрацездатних осіб працездатного віку; г)існування тіньової економіки?

Завдання 12

1. Яке відтворення характерне для економіки України: а)просте; б)розширене; в)звужене?

2. Які показники входять в систему національних рахунків: а)валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт; б)номінальний внутрішній продукт, реальний внутрішній продукт, національний дохід, особистий дохід; в)валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт, чис­тий внутрішній продукт, національний дохід, особистий дохід, дохід у розпорядженні громадян?

3. Який із перелічених показників допускає подвійний ра­хунок: а)валовий внутрішній продукт; б)валовий національний продукт; в)сукупний суспільний продукт?

4. Національний дохід — це: а)сума всіх отриманих особистих доходів членів суспільства; б)сума всіх особистих доходів членів суспільства, які залишаються в їх розпорядженні після сплати податків; в)ВВП за вирахуванням вартості спожитих засобів виробництва та непрямих податків на бізнес.

5. Національне багатство — це: а)сукупність усіх матеріальних благ, що вироблені суспільством за всю його історію; б)сукупність усіх благ, що є у розпорядженні суспільства; в)сукупність усіх матеріальних і нематеріальних благ, що вироблені та нагромаджені суспільством за всю його історію.

Завдання 13

1. Економічні функції держави у розвинутих країнах — це: а)забезпечення правової бази та суспільної атмосфери, що сприя­ють ефективному функціонуванню економіки; б)захист конкуренції; в)перерозподіл доходу і національного багатства; г)стабілізація економіки, тобто стимулювання економічного розвит­ку, контроль за рівнем зайнятості та інфляції; д)виправлення вад ринкової системи.

2. Хто фінансує виробництво суспільних благ: а)підприємства; б)банки та інші організації кредитно-фінансової сфери; в)держава; г)домогосподарства; д)великі корпорації: монополії та олігополії?

3. Способами непрямого перерозподілу доходів державою є: а)регулювання цін на соціально важливу продукцію; б)індексація фіксованих доходів; в)законодавче визначення обов'язкового мінімуму заробітної плати як бази оплати праці на всіх підприємствах; г)надання дотацій певним категоріям громадян.

4. Держава як суб'єкт економіки: а)перетворюється в єдиний і головний координуючий, регулюючий центр господарсько-фінансової системи; б)поступово втрачає свій вплив на економічні процеси в сучасній ринковій економіці; в)відіграє в економіці менш значущу роль, ніж ринкова система, що відповідає об'єктивним законам розвитку ринкової економіки; г)поступається головною роллю в економіці, в її регулюванні в XXI ст. великим корпораціям (промисловим, банківським, інформацій­ним тощо).

5. Об'єктами державного регулювання є: а)попит і пропонування на індивідуальних ринках; б)економічний цикл; в)зайнятість населення; г)регіональна структура господарства; д)грошовий обіг; е)усі відповіді правильні.

Завдання 14

1. Що одержує сільськогосподарський капіталіст-підприємець, який є власником кращих земельних ділянок і засобів виробництва: а)абсолютну земельну ренту; б)диференціальну земельну ренту; в)абсолютну і диференціальну земельну ренту; г)економічний (додатковий) прибуток, який дорівнює абсолютній і диференціальній ренті? д)Усі відповіді правильні.

2. Ціноутворення на продукцію землеробства спирається на такі витрати: а)собівартість продукції (бухгалтерські витрати); б)економічні витрати; в)індивідуальні економічні витрати, які складаються на відносно кращих землях; г)індивідуальні економічні витрати, які складаються на відносно гірших землях.

3. Що являє собою селянський тип буржуазної аграрної ево­люції в постсоціалістичних країнах: а)передача державних сільськогосподарських угідь у власність се­лян (безплатно чи за невелику плату); б)конфіскація феодальних земель і передача їх селянству; в)насильницька експропріація селян і створення капіталістичного аграрного ладу; г)передача державних земель у колективну власність селян?

4. Особливості вкладання підприємницького капіталу в земле­робство полягають у тому, що: а)економічні витрати складаються на базі індивідуальних витрат на гірших землях; б)сукупне пропонування земельних ділянок нееластичне; в)існує три форми земельної ренти; г)велике значення має оренда земель; д)існує відносно значний ризик інвестування капіталу; є) усі відповіді правильні.

5. Земельна рента є економічною формою реалізації: а)приватної власності на землю; б)додаткового чистого доходу; в)монополії на землю як на об'єкт господарювання; г)орендної плати.

Завдання 15

1. Яка послідовність історичних форм капіталу: а)купецький (торговельний) і лихварський; б)лихварський і промисловий (продуктивний); в)промисловий (продуктивний); г)купецький (торговельний), лихварський, промисловий (продуктивний); д)...?

2. Історична передісторія первісного нагромадження капіталу полягає: а)у перетворенні засобів виробництва в капітал; б)у зародженні й утвердженні капіталістичного способу виробництва; в)у перетворенні безпосередніх виробників у найманих працівників; г)у розвитку товарного виробництва і ринку.

3. Які економічні відносини виражають сутність категорії «капітал»: а)техніко-економічні; б)соціально-економічні; в)організаційно-економічні; г)товарно-грошові; д)відносини відчуження?

4. Які безпосередні чинники перетворення робочої сили в то­вар за капіталізму: а)юридична свобода виробника; б)наявність буржуазного права; в)позбавлення виробника власності на засоби виробництва; г)наявність ринку праці?

5. Основними чинниками формування відмінності у заробітній платі працівників є: а)різний сімейний стан; б)відмінності робочих місць; в)компенсаційні відмінності; г)відмінності у якості праці; д)ринки праці поділені на неконкуруючі групи.

Завдання 16

1. Підприємство — це: а)певна єдність технічного комплексу (системи машин) і сукупного працівника; б)певна сукупність продуктивних сил і відносин власності; в)суб'єкт виробничих відносин і певна сукупність цих відносин, ха­рактер яких визначається власністю на засоби виробництва; г)первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна лан­ка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забез­печує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності; д)партнерство, або товариство, що базується на об'єднанні (пайо­вому, частковому) майна різних власників.

2. Капітал підприємства у ринковій економіці — це: а)засоби виробництва, які є приватною власністю; б)грошові кошти підприємства; в)засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва, а також просте і розширене відтворення під­приємства; г)сировина, матеріали, машини, паливо тощо, що перебувають у виробничій формі.

3. Формула руху капіталу на першій стадії: а)Г-Т(Рс + Зв); б)Т-Г(Рс + Зв); в)Г…В…Т'; г)Т'-Г'; д)Т(Рс + Зв) - Г.

4. Оборот капіталу підприємства — це: а)час, протягом якого капітал перебуває у сфері обігу; б)кругообіг капіталу, узятий не як окремий акт, а як процес, що безперервно повторюється; в)проходження капіталу у своєму русі сфери виробництва і сфери обігу; г)безперервний рух капіталу у сфері виробництва; д)послідовне проходження капіталом трьох стадій сфери вироб­ництва і сфери обігу та повернення його до своєї висхідної форми — грошової.

5. Підприємство одержує максимальний прибуток за умов чис­тої конкуренції, якщо: а)загальний виторг перевищує валові витрати на максимальну ве­личину; б)граничні витрати дорівнюють ціні, або ГВ = Ц; в)ціна максимально перевищує граничні витрати, або Ц > ГВ; г)загальний виторг дорівнює валовим витратам; д)усі відповіді правильні.

Завдання 17

1. Домогосподарство — це: а)особа або група осіб, об'єднаних з метою забезпечення всім необ­хідним для життя, тобто об'єднаних спільним веденням господарства; б)господарююча одиниця; в)сукупність осіб, що живуть разом, пов'язані родинністю та спіль­ним бюджетом; г)поєднання чинників виробництва.

2. Джерелами доходів домогосподарства є: а)заробітна плата; б)доходи від індивідуальної трудової діяльності; в)соціальні виплати, субсидії; г)відсоток на вкладені в банк кошти; д)дивіденд; е)валютні надходження; є)сальдо торгового балансу; ж)нерозподілений прибуток корпорацій; з)податок; і)інвестиції.

3. Заощадження — це: а)та частина доходу, що не сплачується у вигляді податку та не ви­трачається на купівлю товарів особистого споживання; б)витрати на купівлю товарів тривалого користування; в)витрати на купівлю товарів короткострокового користування; г)витрати на послуги; д)інвестування; е)здійснення захисту доходів; є)витрати на придбання цінних паперів.

4. Основні функції домогосподарства: а)постачання ресурсів; б)постачання грошових ресурсів; в)споживання товарів і послуг; г)одержання соціальної допомоги.

5. Гранична корисність доходу - це: а)середня гранична корисність на гривню всіх товарів за стану рів­новаги для споживача; б)середня гранична корисність усіх товарів за стану рівноваги для виробника; в)однакова гранична корисність для покупця на кожну витрачену гривню; г)гранична корисність останньої гривні, витраченої на певний товар.

Завдання 18

1. Відсоток — це: а)плата за користування позичковим капіталом; б)відношення річної суми відсотка до вартості позичкового капіталу; в)форма руху позичкового капіталу; г)вартість послуги, яка надається кредитором позичальнику, у ви­гляді надання йому за плату певної суми грошей.

2. Позичковий капітал — це: а)капітал, яким володіють банки; б)грошовий капітал, що надається в позичку на певний час, на умо­вах повернення та за плату у вигляді відсотка; в)грошовий капітал, що рухається від одного підприємця до іншого; г)капітал, який обслуговує ринкову інфраструктуру.

3. Кредит — це: а)форма руху позичкового капіталу, що надається в позичку; б)позичка в грошовій або товарній формі на умовах повернення зі сплатою відсотка; в)відносини між кредитором і позичальником, які забезпечують при цьому трансформацію вільного грошового капіталу в позичковий; г)усі відповіді правильні.

4. Торговий прибуток — це: а)дохід, який одержують підприємці оптової і роздрібної торгівлі; б)різниця між загальним виторгом від продажу товарів і бухгалтер­ськими витратами обігу; в)різниця між загальним виторгом і економічними витратами обігу; г)грошова винагорода торговельного підприємця за його комерцій­ну діяльність; д)усі відповіді правильні.

5. Правильна формула визначення курсу акції:

а)

Курс акції

=

Прибуток

х 100

Авансований капітал

б)

Курс акції

=

Дивіденд

х 100

Позичковий відсоток

в)

Курс акції

=

Прибуток

х 100

Позичковий відсоток

г)

Курс акції

=

Позичковий відсоток

х 100

Дивіденд

д)

Курс акції

=

Прибуток

х 100

Дивіденд

Завдання 19

1. Якщо кожен чинник оплачуватиметься відповідно до його граничного продукту, то чи буде розподіл отриманого доходу етично справедливим: а)буде; б)буде, якщо його здійснюватиме держава; в)не буде; г)буде за умов дії чистої конкуренції?

2. Ринок капіталів — це ринок: а)капіталів і капітальних благ; б)ресурсів, що приносять відсоток позичальнику; в)будівель і споруд, устаткування і запасів; г)капітальних благ, що віддаються власниками в оренду (лізинг) і приносять відсоток; д)усі відповіді правильні.

3. Продуктивними чинниками виробництва є: а)тільки праця; б)тільки праця і підприємництво; в)тільки земля; г)тільки праця і засоби виробництва (капітальні блага); д)праця, земля, засоби виробництва і підприємництво.

4. Мета підприємця щодо використання виробничих ресурсів: а)одержати валовий дохід; б)виробити максимальний обсяг продукції; в)одержати прибуток; г)забезпечити найнижчі витрати; д)максимізувати прибуток.

5. Підприємство купує додатковий чинник виробництва доти, поки він: а)забезпечує виробництво додаткового граничного продукту; б)збільшує обсяг валового доходу; в)збільшує випуск продукції; г)оплачує самого себе; д)максимізує прибуток.

Завдання 20

1. Ринкова система — це система: а)ринків, монополії і конкуренції; б)ринків, цін і конкуренції; в)приватної власності, свободи підприємництва і цін; г)недосконалої конкуренції, монопольних цін і обмеженої ролі держави.

2. Попит —це: а)сукупна потреба в товарах усіх споживачів; б)обсяг продажу товару залежно від його ціни; в)кількість продукту, в якій існує потреба споживачів; г)потреба в товарах (послугах), яка зумовлена платоспроможністю споживачів і виражена в грошовій формі; д)усі відповіді правильні.

3. Ринковий механізм — це: а)співвідношення попиту і пропонування на ринку; б)здатність ринкових сил (попиту, пропонування, конкуренції то­що) синхронізувати рішення про купівлю і продаж; в)механізм координації діяльності суб'єктів через систему цін; г)механізм вільного ціноутворення.

4. Ознаками конкуренції є: а)широке розсіювання економічної влади; б)велика кількість продавців і покупців; в)кожен продавець як і покупець «відданий на милість» ринку; г)встановлення межі для реалізації покупцями і продавцями особи­стого інтересу; д)усі відповіді правильні.

5. У сучасній ринковій економіці панівною є конкуренція: а)чиста; б)монополістична; в)досконала; г)недосконала; д)олігополістична.

Завдання 21

1. Соціально-економічну сутність витрат виробництва відо­бражають: а)затрати живої та уречевленої праці на виробництво продукції; б)витрати ресурсів, які належать різним власникам; в)витрати підприємства на наймання робочої сили; г)витрати ресурсів, що набувають на ринку вартісної форми.

2. Альтернативні витрати — це: а)витрати на оплату ресурсів у грошовій формі; б)витрати ресурсів при найдоцільнішому варіанті їх застосування; в)виплати, які підприємство повинне зробити, або ті доходи, які підприємство повинно забезпечити постачальнику ресурсів; г)виплати для того, щоб відволікти потрібні ресурси від викорис­тання в інших виробництвах; д)усі платежі, які потрібні для залучення ресурсів до конкретного виду діяльності.

3. До постійних витрат належать витрати на: а)сировину; б)сплату оренди; в)освітлення; г)рекламу; д)страхування; є)паливо.

4. Прибутковість підприємства визначається: а)абсолютно, тобто масою прибутку; б)різницею між валовим виторгом і економічними витратами; в)відносно, тобто у нормі прибутку; г)відношенням прибутку в грошовому вираженні до всього авансо­ваного капіталу (основного та оборотного); д)усі відповіді правильні.

5. Прибуток для підприємств — це: а)економічна форма реалізації права власності на капітал у різних сферах його застосування; б)найбільш значущий показник успіху підприємства і вмілого упра­вління ним; в)показник бажаного успіху підприємства; г)винагорода за успішну виробничу і комерційну діяльність; д)регулятор маси грошей в обігу.

Завдання 22

1. Яке з визначень простої, одиничної, чи випадкової, форми вартості є правильним: а)одному товару, що перебуває у відносній формі вартості, від­повідає безліч інших товарів, що перебувають в еквівалентній формі вартості; б)одному товару, що перебуває у відносній формі вартості, від­повідає тільки один інший товар, що перебуває в еквівалентній формі вартості; в)безлічі товарів, які перебувають у відносній формі вартості, від­повідає один товар, що перебуває в еквівалентній формі вартості; г)безлічі товарів, які перебувають у відносній формі вартості, від­повідає безліч товарів, що перебувають в еквівалентній формі вартості?

2. Гроші як міра вартості — це: а)засіб покриття певних зобов'язань; б)засіб кількісного визначення величини вартості іншого товару; в)засіб уособлення одиниці вартості; г)засіб придбання необхідного товару; д)засіб зберігання купівельної сили.

3. Сутністю інфляції є: а)емісія грошей; б)зменшення купівельної спроможності грошової одиниці; в)зростання швидкості обігу грошей; г)зменшення обсягу виробленої продукції.

4. Причинами інфляції є: а)зростання швидкості обігу грошей; б)емісія грошей; в)порушення закону грошового обігу, коли кількість наявних непо­вноцінних грошей в обігу перевищує потребу в них; г)зменшення обсягу виробленої продукції.

5. Чи вірним є твердження, що формули К.Маркса (К = Т х Ц / Ш) та І.Фішера (М х V = Р х Q) мають значення лише за золотомонет­ного стандарту, а у разі переходу до кредитно-паперових грошей вони його втрачають: а)так; б)ні; в)не знаю?

Завдання 23

1. Економічною основою натурального господарства є: а)сільське господарство; б)домашня промисловість; в)патріархальне господарство; г)примітивна сільська община; д)феодальний маєток; е)усі відповіді правильні.

2. Необхідною умовою виникнення товарного виробництва і обміну є: а)суспільний поділ праці; б)перший великий суспільний поділ праці; в)обмін надлишками вироблених продуктів між племенами і общинами; г)другий великий суспільний поділ праці; д)виникнення і розвиток ремісничого виробництва.

3. Товарне виробництво є такою організаційною формою сус­пільного виробництва, за якої: а)продукти виробляються для задоволення суспільних потреб; б)в економіці панує приватна власність на основні матеріальні чин­ники виробництва (землю і засоби виробництва); в)продукти виробляються виробничими одиницями не для власного споживання, а для обміну через купівлю-продаж на ринку; г)існує ринок, на якому відбувається обмін товарів.

4. Властивості, що характерні для продукту як товару, — це: а)виробництво для задоволення власних потреб; б)споживна вартість (корисність); в)рідкість (обмеженість); г)вартість; д)продукт праці.

5. Закон вартості орієнтує товаровиробників на те, щоб: а)вони повсякчас оптимізували виробничі ресурси і використовува­ли їх на межі виробничих можливостей; б)товари за своїм обсягом, структурою та якістю відповідали повні­стю суспільним платоспроможним потребам; в)вартість кінцевого суспільного продукту була найнижчою з усіх можливих варіантів виробничого процесу; г)усі відповіді правильні.

Завдання 24

1. Власність — це: а)категорія, що характеризує необмежену в часі належність об'єкта власності певному суб'єкту; б)відносини між індивідами щодо відчуження — привласнення діяль­ності чи її результатів; в)не річ, а відносини між людьми з приводу виробництва і привлас­нення речей — продуктів праці; г)ставлення індивідів один до одного і відповідно їх відношення до засобів і продуктів праці.

2. Суспільна власність — це: а)власність, за якої три її функції — володіння, розпорядження, ко­ристування — належать не одному приватному суб'єкту, а багатьом, групі осіб, колективу чи суспільству; б)власність, яка реалізується через суспільне присвоєння й уп­равління; в)власність, яка існує в формі акціонерної власності; г)власність, яка існує в даному суспільстві і відповідає рівню і ха­рактеру розвитку продуктивних сил.

3. Приватна власність — це: а)власність, яка знімає відносини відчуження; б)власність, за якої три функції права власності належать окремій приватній особі; в)експлуататорська власність; г)власність, за якої окрема особа володіє засобами виробництва; д)усі відповіді хибні.

4. Формами суспільної власності є: а)групова, акціонерна, колективна; б)муніципальна; в)профспілок і партій; г)товариств і фондів; д)усі відповіді правильні.

5. Об'єктами власності є: а)земля, включаючи корисні копалини; б)засоби виробництва, створені людиною; в)робоча сила людини; г)усі природні ресурси, якими суспільство може оволодіти; д)підприємницький хист.

Завдання 25

1. Економічна система включає такі елементи: а)провідний тип власності на ресурси; б)основні групи суб'єктів суспільного виробництва; в)правові відносини; г)загальні економічні закони; д)менталітет нації; е)продуктивні сили.

2. Основна продуктивна сила виробництва — це: а)людина, тобто людський ресурс; б)підприємець; в)високо-прогресивна техніка; г)природні ресурси, насамперед земля; д)усі відповіді правильні.

3. Продуктивні сили в економічній системі є: а)серцевиною; б)матеріальною основою; в)суспільною формою прояву; г)одним із елементів.

4. Продуктивні сили суспільства у своєму розвитку проходять такі щаблі: а)природні продуктивні сили; б)суспільні продуктивні сили; в)загально-інтелектуалізовані продуктивні сили; г)матеріальні продуктивні сили; д)духовно-соціальні продуктивні сили.

5. Які економічні формації послідовно проходить суспільство у своєму розвитку (за К.Марксом): а)первіснообщинну; б)...; в)феодальну; г)...; д)...?

Завдання 26

1. Засоби виробництва — це: а)комплекс речей, за допомогою яких людина діє на предмети праці; б)матеріали, що підлягають обробці; в)речовина, вперше відокремлена людиною від природи для пере­творення на продукт; г)створені у процесі виробництва всі види засобів праці і предметів праці; д)машини, верстати, прилади, інструменти.

2. Межа виробничих можливостей суспільства показує: а)повну зайнятість виробничих ресурсів і повний обсяг продукції; б)максимальні кількості споживчих благ і інвестиційних ресурсів, які можуть бути одержані лише в результаті найбільш ефективного ви­користання усіх наявних ресурсів; в)що національна економіка, повністю використовуючи наявний потенціал, у короткостроковому періоді не може збільшити виробницт­во будь-якого блага, не зменшивши виробництво іншого блага; г)максимальну кількість продукції, що її може виробити економіка за даного рівня технологічного розвитку і наявних чинників виробництва; д)усі відповіді правильні.

3. Корисність блага — це: а)здатність задовольняти будь-яку потребу людини; б)залежність його від природних властивостей; в)задоволення, одержуване людиною з однієї додаткової одиниці конкретної продукції; г)його гранична корисність; д)усі відповіді правильні.

4. Зв'язок між рідкістю даного блага і його граничною корис­ністю для людини у короткостроковому періоді є: а)прямим; б)зворотним; в)обернено пропорційним; г)незворотним; д)усі відповіді правильні.

5. Економічні інтереси — це: а)форма прояву економічних відносин; б)породження і соціальний прояв потреби, її усвідомлення; в)вигода, якої досягають у процесі реалізації економічних відносин; г)реальний, зумовлений економічними відносинами та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій людей щодо задово­лення потреб; д)усі відповіді правильні.

Завдання 27

1. Класичну політичну економію розробляли: а)А.Монкретьєн, Д.Рікардо, К.Маркс, М.Фрідмен; б)М.Фрідмен, А.Сміт, К.Менгер, Дж.Кларк; в)В.Петті, Ф.Кене, А.Сміт, Д.Рікардо; г)Ф.Кене, К.Менгер, Є.Бем-Баверк; д)А.Маршалл, Дж.Кларк, Дж.Гелбрейт.

2. Економічна категорія — це: а)конкретний прийом пізнання дійсності; б)форма умовиводу, де на підставі знання про окреме робиться ви­сновок про загальне; в)наукове поняття, яке характеризує окремі сторони економічного явища; г)спосіб, шлях дослідження предмета політичної економії; д)очищення уявлень про процеси від випадкового, минулого, оди­ничного і виокремлення в них сталого, стійкого і типового.

3. Політична економія виконує функції: а)пізнавальну; б)збирання та узагальнення фактів; в)практичну; г)методологічну; д)ідеологічну; е)політичну.

4. Політична економія розвивалась у такій послідовності: а)меркантилізм, класична політекономія, маржиналізм, пролетарсь­ка політекономія, інституціоналізм; б)меркантилізм, кейнсіанство, неокласичний синтез, монетаристська школа, маржиналізм; в)фізіократи, класична політекономія, меркантилізм, монетаризм, неокласична політекономія; г)меркантилізм, фізіократи, класична політична економія, проле­тарська політекономія, маржиналізм, неокласична політекономія, ін­ституціоналізм, кейнсіанство, неокласичний синтез, монетаристська школа; д)усі відповіді правильні.

5. Що таке економічний закон: а)наукове поняття, яке характеризує окремі сторони економічного явища; б)суттєві, стійкі та необхідні причинно-наслідкові зв'язки і взаємо­залежності даного економічного процесу; в)категорія, що має об'єктивний характер, оскільки відбиває об'єк­тивну дійсність; г)вищий критерій істинності, правильності результатів пізнання, узагальнень і висновків?

Література:

1. Башнянин Т. та ін. Політична економія. – Ч. 1, 2. – К.: Ніка, 2000. – 508 с.

2. Кривенко К.Т. Політична економія. – К.: КНЕУ, 2001. – 508 с.

3. Марцинюк І.М. Політична економія: опорний конспект лекцій. – Черкаси: ЧФ ЄУФІМБ, 2003. – 68 с.

5. Ніколенко Ю.В. Політекономія – К.: ЦУЛ, 2003 – 412 с.

ТЕМАТИКА РЕФЕРАТІВ З ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ

  1. Предмет політичної економії.

  2. Метод політичної економії.

  3. Ідеологічний характер політичної економії.

  4. Виробничі відносини як економічна система.

  5. Функції політичної економії і форми їх реалізації.

  6. Політична, економічна, теоретична основа формування та реалізації економічної політики.

  7. Політична економія в системі економічних наук.

  8. Продуктивні сили - основа економічного прогресу.

  9. Технологічний спосіб виробництва: поняття, типи, еволюція.

  10. Людина як провідний елемент продуктивних сил і суб'єкт виробничих відносин.

  11. Суспільне виробництво як єдність матеріального змісту і соціально-економічної форми.

  12. Взаємозв'язок продуктивних сил і виробничих відносин.

  13. Класифікація етапів розвитку суспільства: критерії та зміст.

  14. Сутність, структура та еволюція потреб суспільства.

  15. Походження економічних інтересів, їх структура та розвиток.

  16. Поняття економічних законів суспільства та їх класифікація.

  17. Дія й використання економічних законів.

  18. Власність у системі виробничих відносин.

  19. Історичні форми та типи власності.

  20. Проблеми трансформування форм власності в перехідній економіці.

  21. Сутність товарного виробництва та закономірності його розвитку.

  22. Трудова теорія вартості та її розвиток.

  23. Теорія граничної корисності.

  24. Товар і його властивості.

  25. Формування суспільно необхідних затрат праці за сучасних умов.

  26. Сутність, функції та механізм дії закону вартості.

  27. Сутність та функції грошей.

  28. Форми й методи регулювання грошового обігу.

  29. Сучасні теорії грошей.

  30. Соціально-економічна природа інфляції.

  31. Причини і специфіка інфляції в Україні та антиінфляційна політика

  32. Грошова реформа та особливості її реалізації в різних країнах.

  33. Підприємство - основна ланка економіки.

  34. Розвиток підприємництва в Україні.

  35. Перетворення грошей у капітал. Марксове трактування капіталу.

  36. Сучасні теорії капіталу.

  37. Сутність і форми первісного нагромадження капіталу та його особливості в перехідній економіці

  38. Робоча сила як специфічний товар.

  39. Додаткова вартість та її форми.

  40. Економічна природа заробітної плати.

  41. Сучасні теорії заробітної плати.

  42. Системи заробітної плати та їх еволюція.

  43. Сутність нагромадження капіталу.

  44. Кругооборот і оборот капіталу.

  45. Основний і оборотний капітал.

  46. Фізичне й моральне зношування основного капіталу.

  47. Соціально-економічна природа витрат виробництва.

  48. Механізм формування ціни виробництва.

  49. Теорії прибутку.

  50. Торговий капітал і його функціональні форми.

  51. Економічна природа кредиту та його роль у суспільному відтворенні.

  52. Ринок цінних паперів та його роль у суспільному відтворенні.

  53. Акціонерний капітал та його організаційні форми.

  54. Аграрні відносини та їх еволюція за сучасних умов.

  55. Економічна природа земельної ренти та її форми.

  56. Роль домогосподарств у суспільному відтворенні.

  57. Ринок як форма організації суспільного виробництва.

  58. Попит та пропозиція в суспільному виробництві.

  59. Функції ринку та форми її реалізації.

  60. Структура та інфраструктура ринку.

  61. Економічна природа конкуренції.

  62. Ринки виробничих ресурсів та процес ціноутворення.

  63. Вільний ринок і механізм ринкового саморегулювання.

  64. Державне регулювання ринку: сутність, методи, тенденції.

  65. Моральні норми як загальні вимоги регулювання економічної діяльності людей.

  66. Проблеми формування ринкового типу економічного мислення в перехідній економіці.

  67. Суть, типи й форми суспільного відтворення.

  68. Валовий національний продукт: структура та динаміка.

  69. Національний дохід: визначення, джерела створення, динаміка зростання.

  70. Проблеми реалізації сукупного суспільного продукту.

  71. Теорія Д.Кейнса реалізації сукупного суспільного продукту.

  72. Розподіл та перерозподіл національного доходу.

  73. Фонд нагромадження: структура, норма, динаміка.

  74. Система відтворення трудових ресурсів.

  75. Ринок праці як форма регулювання відтворення трудових ресурсів

  76. Форми й методи соціального захисту безробітних.

  77. Циклічність відтворення як загальна закономірність економічного розвитку.

  78. Марксистська теорія економічного циклу .

  79. Кейнсіанські та неокейнсіанські концепції циклу.

  80. Антициклічна політика держави.

  81. Причини, розвиток та тенденції економічної кризи в Україні.

  82. Фактори економічного зростання.

  83. Ефективність нагромадження і проблеми вибору оптимальних варіантів інвестицій

  84. Сутність господарського механізму і його структура.

  85. Проблеми вдосконалення управління економікою.

  86. Сутність фінансів та їх функції.

  87. Фінанси як інструмент економічного регулювання.

  88. Монетарна політика та її інструменти.

  89. Економічні основи виникнення монополій та їх форми.

  90. Економічна роль монополій.

  91. Антимонопольна політика в регульованому ринку.

  92. Монополі стичне ціноутворення.

  93. Сучасний фінансовий капітал.

  94. Форми панування фінансової олігархії.

  95. Державно-монополістичний капіталізм: сутність, структура, історичні перспективи.

  96. Змішана економіка: генезис, структура, етапи розвитку.

  97. Форми господарювання в системі змішаної економіки.

  98. Економіка соціальної орієнтації та проблеми її формування в постсоціалістичних країнах.

  99. Роздержавлення і демонополізація економіки України за сучасних умов.

  100. Моделі соціалізму та їх реалізація.

  101. Формування і функціонування командно-адміністративної системи.

  102. Суть, закономірності та етапи розвитку світового господарства.

  103. Транснаціональні компанії в світовому господарстві.

  104. Специфіка інтеграції України в світове господарство.

  105. Сучасні глобальні проблеми та шляхи їх розв'язання.

  106. Міжнародна торгівля та її економічні основи.

  107. Міжнародні валютні відносини.

  108. Міжнародний рух капіталів.

  109. Україна в системі міжнародної торгівлі.

  110. Міжнародний рух трудових ресурсів.