Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике ст.гр. ЭП-117М Мистюка Е.И..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 3. Регулювання і контроль економічної діяльності підприємства

Як на будь – якому стратегічно важливому та впливовому підприємстві, на ПАТ «ЗТР» діє власна система внутрішнього контролю, що сприяє дотриманню вимог нормативно – правової бази, що регулює діяльність підприємства.

Уся господарська діяльність ЗТР регламентується відповідними нормативно – правовими документами, які були прийняті і затверджені Радою підприємства.

Виробництво трансформаторів – процес високотехнологічний та трудомісткий. Тому всі виробництва, що виконуються на підприємстві, сертифіковані за стандартом ISO 9001:2011. Розберемо деякі з них: обмотувальне виробництво, ізоляційне виробництво, термовакуумна обробка, зборка, зварювальне виробництво, випробування готової продукції, а також сервісний центр.

Намотування обмоток різних типів і конструкцій - гвинтових, безперервних, переплетених, в т.ч. транспонований дріт - здійснюється на горизонтальних і вертикальних намотувальних верстатах, дозволяють виконувати намотування обмоток масою від 10 до 20000 кг.

Задані герметичні параметри обмоток забезпечуються застосуванням спеціальних розтискних оправок. Для стабілізації осьових розмірів обмоток здійснюється вакуумне сушіння під постійним тиск. Завдяки впровадженню нових уточнених методик розрахунку, застосування зміцнених і склеєних проводів, пресування обмоток з використання тарілчастих пружин і пресуючих кілець з клеєного картону підвищується електродинамічна стійкість і механічна міцність обмоток.

Ізоляційне виробництво забезпечує виготовлення всієї номенклатури ізоляційних деталей і складальних одиниць, що застосовуються для виробництва трансформаторів і реакторів. Комплекс наявного обладнання включає машини для розкрою, штампування, різання, пресування, склеювання і сушіння ізоляції з електрокартону.

Автоматичні лінії забезпечують виготовлення високоякісних дистанціний прокладок обмоток, що сприяє їх динамічної стійкості. За рахунок впровадження нової лінії для виготовлення картонних циліндрів зроблена стабілізація розмірів ізоляційних циліндрів. На підприємстві проводяться всі необхідні ізоляції: ярмовая і вирівнююча ізоляція, бруски, кільця, рейки, прокладки, ізолюючі листи, циліндри, дистанціюється прокладки, смуги і т.д.

Термовакуумного обробка. Цей процес застосовується для того, щоб забезпечити:

- Видалення вологи з ізоляції до рівня залишкового вмісту вологи менше 0,1-0,3%;

- Дегазацію і просочення ізоляції трансформаторним маслом;

- Сушку і фільтрацію трансформаторного масла.

На ПАТ «ЗТР» використовується два методи термовакуумної обробки:

- Термовакуумного обробка глибоким вакуумом (класичний метод). Режим ведеться при температурі не перевищує 115 ° С усередині шафи при величині залишкового тиску 0,5 мбар і менше, з реєстрацією режиму сушіння на діаграмах і контролем параметрів ізоляції (К, с / с);

- Процес термовакуумної обробки в установках «Мікафіл» (Швейцарія) в парах нафтопродукту.

Процес повністю автоматизований, температурний і вакуумний режими реєструються на діаграмах.

Збірка. На підприємстві впроваджена технологія збірки кістяків без верхнього ярма з технологічних отворів на базі впровадження нових і модернізації існуючих складальних стендів.

Складальний цех для першої, другої і третьої збірки оснащений механізованим рухливими стелажами, паєчний-зварювальним устаткуванням, гідрообладнання пресування обмоток, комплектом вантажопідйомної і спеціального оснащення. Циклічна пресування обмоток після термовакуумної обробки забезпечує підвищену стійкість обмоток у процесі експлуатації.

Зварювальне виробництво. На ПАТ «ЗТР» впроваджена технологія високошвидкісної плазмового різання з розміткою, маркуванням і обробленням кромок загото на базі нових портальних машин типу ESAB. Усі зварювальні роботи виконуються напівавтоматичного дугового зварювання в середовищі захисного газу. Поряд з основним способом зварювання застосовується механізований спосіб зварювання під шаром флюсу.

Застосовуються методи випробування зварних швів металоконструкцій:

- Бульбашковий - коли в порожнину вироби під тиском подається повітря, а зовнішні зварні шви перевіряються шляхом занурення виробів у воду або нанесенням поверхнево-активних речовин;

- Люмінісцентний - заснований на застосуванні ультрафіолетової лампи та спеціального люмінофорного складу, що наноситься на зварні шви;

- Ультразвуковий - для контролю особливо відповідальних стикових зварних з'єднань.

Випробування продукції. Випробувальна база дозволяє виробляти комплекс випробувань виробів у повному обсязі, передбаченому національними стандартами, ANSI, IEC і спеціальними вимогами замовників.

На підприємстві впроваджена сучасна технологія підготовки та проведення випробувань на нових випробувань на нових випробувальних полях з переміщенням трансформаторів на повітряних подушках.

Організовано технологія демонтажу трансформаторів після випробувань без повернення на третю збірку за рахунок впровадження нових складальних стелажів і спеціальних універсальних розширювачів для заливки трансформаторного масла на час проведення випробувань.

До повного складання окремо випробовуються обмотки, магнітопроводи, визначається характер імпульсного розподілу між обмотками і його частинами, розподіл втрат по фазах. На фінальній стадії кожен трансформатор піддається приймально-здавальних випробувань за програмою стандарту IEC 76-1. Перший зразок нового типу трансформатора піддається також приймальним випробуванням відповідно до IEC 76-1 або іншим стандартом, запропонованими замовником. За бажанням споживача можуть проводитися і інші випробування. Наявне випробувальне обладнання та кваліфікація персоналу дозволяють проводити всі випробування на високому рівні, у повній відповідності до вимог міжнародних стандартів ISO, IEC, ANSI.

Сервісний центр. На сьогоднішній день в сервісному центрі ПАТ «ЗТР» працює 36 шеф-інженерів. Кожен з фахівців має досвід проектування і виробництва трансформаторного устаткування. Сервісний центр розширює сферу послуг у велічівает штат. Шеф-інженери підприємства керують монтажем, діагностикою та введенням в експлуатацію трансформаторного обладнання.

Практика показала важливість присутності шеф-інженерів ПАТ «ЗТР» на місці установки, зважаючи на їх відмінною підготовки та накопичених знань про особливості обладнання. Фахівці Сервісного центру заздалегідь розробляє інструкцію, що включає логічний кроки монтажу, яких необхідно дотримуватися щоб знизити витрати на установку.

В даний час Сервісний центр готовий надати такі послуги:

- Керівництво монтажем, проведення пуско-налагоджувальних випробувань, введення в експлуатацію нових трансформаторів;

- Поставку запасних частин, матеріалів та спеціального технологічного обладнання для проведення ремонтних робіт;

- Організацію та виконання ремонтних робіт;

- Навчання персоналу замовника сервісному обслуговуванню на виробничій базі заводу;

- Навчання персоналу замовника сервісному обслуговуванню на місці установки;

- Консультування в гарантійний період експлуатації;

- Проведення періодичного тестування, моніторингу і, при необхідності, діагностування поточного стану;

- Розробку та виконання комплексу робіт з продовження терміну служби трансформатора.