Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_z_preddiplomnoyi_praktiki.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 3. Регулювання і контроль економічної діяльності підприємства

Як на будь – якому стратегічно важливому та впливовому підприємстві, на ПАТ «Дніпроспецсталь» діє власна система внутрішнього контролю, що сприяє дотриманню вимог нормативно – правової бази, що регулює діяльність підприємства.

Уся господарська діяльність ДСС регламентується відповідними нормативно – правовими документами, які були прийняті і затверджені Радою підприємства.

Дніпроспецсталь, завдяки своїй потужній та диверсифікованій виробничій базі, має надширокі можливості з випуску різноманітних видів продукції зі спеціальних сталей. Застосовувані на заводі технології дозволяють отримувати високоякісні матеріали, що використовуються в найбільш відповідальних галузях промисловості – авіакосмічній, автомобілебудівній, нафтохімічній. З металу заводу «Дніпроспецсталь» виготовляють деталі машин та механізмів, інструмент для подальшої обробки металів та сплавів, труби та підшипники.

Для отримання високоякісної металопродукції Дніпроспецсталь постійно модернізує виробництво, впроваджуючи сучасні технології і високопродуктивне обладнання.

Дніпроспецсталь виробляє більше 800 марок сталі й сплавів і більше 1000 різних профілів прокату.

Виробництво сталі на ДСС представлена чотирма сталеплавильними цехами, де встановлені основні електродугової печі відкритого типу місткістю від 30 до 60 тонн, індукційні печі ємністю 4 і 8 тонн, печі електрошлакового (ЕШП) і вакуумно-дугового (ВДП) переплаву.

У сталеплавильному цеху №2 встановлено аргоно-кисневий конвертер для виробництва сталі дуплексним методом: виплавка ведеться у відкритій електродуговій печі, після чого продувка в конвертері і обробка на установці піч-ковш, що дозволяють отримати низьковуглецеву корозієстійку нержавіючу сталь. Цех обладнаний індукційної піччю ємністю 8 тонн для виробництва жароміцних сталей і спеціальних сплавів

У сталеплавильному цеху №3 отримують високоякісну сталь шляхом обробки напівпродукту на установці піч-ковш фірми Danieli з подальшим вакуумуванням розплаву в вакууматоре фірми Mannesmann Demag.

Застосовуючи ці технології, ДСС отримує злитки вагою від 0,6 до 7,4 тонн і листові злитки вагою від 8,9 до 14,7 тонн.

У цеху порошкової металургії встановлена індукційна піч ємністю 4 тонни. Для виробництва більш ніж 30 марок швидкорізальної та інструментальної сталі, що задовольняє вимогам стандартів ГОСТ, DIN, ASTM, застосовується процес ASEA-STORA: холодне і гаряче ізостатичне пресування при температурі 1100-1150°С і тиску 1000 атм.

Сталеплавильний цех № 5 обладнаний печами ЕШП і ВДП різної ємності, що дозволяють виробляти злитки вагою 0,9-6,0 тонн і листові злитки вагою 9,3 - 20,0 тонн.

В рамках інвестиційної програми розвитку виробництва на ділянці оздоблювальної лінії прокатного цеху введений в експлуатацію верстат Loeser RPS 377. Верстат RPS 377 дозволяє обробляти прутки всього марочного сортаменту підприємства вагою до 2 тонн. В обладнанні застосована технологія мокрого шліфування на "контактному колі" або "вільної стрічкою". Можлива обробка металу в автоматичному або ручному режимах.

Виробництво швидкоріжучихсталей з високим вмістом вуглецю і легуючих елементів здійснюється в цеху порошкової металургії. Виплавка металу проводиться в індукційної печі ємністю 4 т, розплавлений метал порціями зливається в приймальний пристрій, звідки через воронку діаметром 6,5 мм потрапить в водоохолоджуючу герметичну колону і розпилюється інертним газом. Отриманий порошок засипається в капсули, які потім проходять вакуумування і герметизацію. Потім капсули з порошком піддають гідростатичному пресування (при 360 МПа), а потім нагріву та гарячого газостатичного пресування ( при температурі 1150ºС, витримка при тиску 100 МПа протягом 2-4 годин).

Інструмент, виготовлений із сталі методом порошкової металургії, за експлуатаційними характеристиками в 3-5 разів краще звичайного.

Термічний цех ДСС випускає продукцію, з різними видами термообробки: нормалізація, відпал, поліпшення, загартування у водному середовищі (нержавіючі сталі аустенітного класу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]