Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_спец_2012 / Метод_спец_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.63 Mб
Скачать

1.2. Основні вимоги, що пред'являються до студентів

До виконання кваліфікаційної роботи допускаються студенти, що не мають академічної заборгованості по теоретичному курсу навчання, які успішно склали екзаменаційну сесію, завершили переддипломну практику, захистили відповідні звіти, виконали всі завдання індивідуального плану та склали державний екзамен передбачений робочим навчальним планом.

Порушення термінів виконання дипломної роботи є підставою для перенесення захисту на наступний рік.

В процесі виконання роботи студент повинен:

вивчити учбову, наукову літературу, нормативно-правову базу відповідно до теми кваліфікаційної роботи

показати здібності і навики вживання теоретичних положень вивчених дисциплін;

грамотно виконувати розрахунки і уміти використовувати сучасні методи обробки інформації;

уміти аналізувати стан теми, що розробляється, критично оцінювати дискусійні питання і обґрунтовувати свою позицію;

логічно формулювати думки, чітко викладати матеріал, давати короткі і точні формулювання;

аргументовано викладати пропозиції, забезпечувати обґрунтованість і довідність виводів і рекомендацій.

Обов'язковою передумовою якісного виконання кваліфікаційної роботи є чітка організація роботи студента, починаючи з моменту вибору теми і закінчуючи представленням роботи для захисту в ДЕК. Отримавши завдання, студент спільно з науковим керівником повинен розробити індивідуальний план роботи і календарний графік на весь період дипломування з вказівкою черговості виконання окремих етапів і представити його на твердження завідувачеві кафедри.

В процесі підготовки роботи студент збирає, узагальнює і систематизує матеріал, розробляє пропозиції по вибраній темі, виконує всі необхідні розрахунки, перевіряє і обґрунтовує свої виводи і пропозиції, оформляє текстовий, графічний і ілюстративний матеріали.

Студент регулярно (не рідше за один раз в тиждень) зобов'язаний звітувати про виконану роботу перед керівником. За прийняті в кваліфікаційній роботі рішення і за правильність всіх даних відповідає студент – автор роботи. В разі незгоди з рекомендаціями керівника або консультантів студент має право відстоювати прийняті рішення при захисті роботи в ДЕК.

1.3. Етапи підготовки кваліфікаційної роботи

Виконання кваліфікаційної роботи за термінами збігається з початком переддипломної практики. Проте безпосереднє формування складових частин, написання розділів основній частині починається з моменту закінчення практики.

ЕТАП 1. Вибір теми і складання плану роботи по темі (згодом план може бути скоректований).

ЕТАП 2. Робота по підбору літератури, інших нормативно-правових, інструктивних, статистичних, цифрових матеріалів. В підборі спеціальної літератури повинні служити бібліотечні систематичні каталоги і бібліографічні довідники, перелік статей, опублікованих в спеціальних журналах і реферативних збірках. При опрацюванні спеціальної літератури слід приділити особливу увагу періодичним виданням, а також зарубіжним виданням з питань ринкової економіки, бухгалтерського обліку, аналізу, аудиту, контролю, ревізії. Далі треба виконати критичний аналіз нормативно-правової бази, інформації та спеціальної літератури з проблем, що розглядаються.

У підборі літератури студентові надає допомогу науковий керівник. При роботі з літературою студент використовує цитати, а також формулює свою точку зору, виходячи з думок автора.

Роботу з літературою слід починати зі складання правильного та повного списку підручників, навчальних посібників, книг, монографій з посиланнями на джерело. Підібрані для використання літературні джерела рекомендується поділити на дві групи: такі, з якими достатньо ознайомитись з метою вивчення лише окремих питань, що стосуються теми роботи; і такі, що безпосередньо стосуються даної теми і їх необхідно повністю опрацювати. Методика вивчення літератури як основи наукових досліджень залежить від характеру та індивідуальних особливостей кожного студента (загальноосвітнього рівня, спеціальної підготовки, ерудиції, пам'яті, навичок, нахилів тощо). Однак слід дотримуватися загальних правил роботи з літературою.

Літературу потрібно вивчати від простої, популярної (підручники, книги) до складної (монографії, наукові статті, теоретичні розробки, збірники наукових праць тощо). Спочатку опрацьовують загальну літературу, потім спеціальну, вітчизняну та зарубіжну. Перш за все знайомляться з основною літературою (підручники, навчальні посібники, книги), а потім прикладною (закони й законодавчі акти, інструкції і нормативні акти, статті тощо). Книги передують статтям, література попередніх років видання вивчається після літератури останніх трьох років видання.

Працюючи над літературою, необхідно дотримуватись таких правил:

виділити основне у прочитаному;

розібратися у термінології і незнайомих словах;

записати питання, що виникають під час роботи;

рекомендується після вивчення літератури поставити перед собою контрольні запитання (наприклад: яка основна ідея автора, які аргументи висуває автор, з чим можна погодитись, з чим можна не погодитись тощо).

Вивчення літератури — це активний процес творчого засвоєння матеріалу для вирішення завдань, поставлених у роботі. Результати опрацювання літературного джерела необхідно зафіксувати у вигляді короткого викладення його змісту (виписки цитат, формул із посиланнями на сторінки, на яких вони наведені у літературі). Ці виписки рекомендується робити на окремих картках чи у спеціальному зошиті, обов'язково зазначаючи в кожній публікації прізвище, ім'я, по батькові автора, назву, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок (якщо використана журнальна стаття, то вказати назву журналу, рік видання та номер, сторінки, на яких опублікована стаття в даному номері). Виписки із літературних джерел мають бути короткими і чітко сформульованими.

Якщо в літературних джерелах є кілька думок з певного питання, то бажано навести всі і водночас висловити та пояснити свою точку зору.

Найбільша кількість публікацій з питань організації бухгалтерського обліку і контрольно-аналітичної роботи міститься в журналах „Бухгалтерський облік і аудит”, „Бухгалтер”, „Фінанси”, ”Вісник податкової служби України”, „Економіка України”, , „Фінансовий контроль”, а також в газетах „Податки та бухгалтерський облік”, „Баланс”, , „Баланс-бюджет”, „Все про бухгалтерський облік”, „Бухгалтерія, податки, бізнес”, „Галицькі контракти”, „Діло”, „Бізнес”, „Фінансова Україна” та ін.

ЕТАП 3. Збір, обробка, систематизація і науковий аналіз фактографічної інформації, яка міститься у статистичних збірниках, аналітичних звітах міжнародних і національних науково-дослідних центрів, а також в системі обліку та звітності конкретних підприємств, організацій і установ. Збір матеріалів для написання кваліфікаційної роботи, їх попереднє узагальнення і систематизацію студент повинен провести в ході переддипломної (передвипускної) практики.

Аналізуючи зібраний фактичний матеріал, студент повинен, перш за все, критично оцінити його з точки зору достовірності, терміну давності (доцільне використання звітних документів періоду останніх п'яти років на момент виконання роботи).

При підборі матеріалу необхідно врахувати зміни в нормативно- законодавчій базі за поточний період і віддзеркалення цих змін в роботі.

Підібраний і систематизований матеріал є основою для уточнення плану кваліфікаційної роботи. Необхідно, аби уточнений план роботи не лише відображав її загальну характеристику, послідовність розділів і окремих підрозділів,а також тезове відображав зміст відповідних частин.

ЕТАП 4. Найбільш відповідальним і трудомістким за часом є етап виконання основної частини. Підготовка основної частини роботи здійснюється в наступній послідовності:

а) відбирається, систематизувався і обробляється матеріал по кожному розділу основної частини роботи;

б) визначається необхідність збору додаткових вихідних або нормативних матеріалів;

в) виконується аналітичний розділ кваліфікаційної роботи;

г) визначається основний зміст виводів і розробляються рекомендації і пропозиції, спрямовані на удосконалення методиці та організації обліку, аналізу та аудиту, а також на підвищення ефективності діяльності, а також заходи щодо їх практичного впровадження, оцінюється ефективність від їх впровадження, складається реферат;

д) здійснюється літературна обробка і редагування, остаточно оформляється робота;

е) оформляється графічний і ілюстраційний матеріал, додатки, палітурка роботи;

ЕТАП 5. Складання доповіді для виступу на захисті в ДЕК. На основі доповіді оформляється презентація (Microsoft PowerPoint), де чітко і послідовно відбиваються тема, цілі, завдання, основні положення кваліфікаційної роботи, шляхи її розкриття і графічна ілюстрація етапів дослідження, розрахунків, результати, виводи, рекомендації, очікуваний економічний ефект від впровадження запропонованих заходів на об'єкті дослідження. Електронний варіант презентації додається до роботи.