Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_спец_2012 / Метод_спец_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.63 Mб
Скачать

Розділ 3 особливості підготовки магістерської роботи

3.1. Основні характеристики магістерської роботи

Враховуючи, що магістерська робота є кваліфікаційною роботою наукового змісту, вона повинна відповідати сучасному рівню розвитку науки і техніки, а її тема – бути актуальною.

Магістерська робота представляється у вигляді, який дозволяє судити, наскільки повно відбиті і обґрунтовані положення, що містяться в ній, виводи і рекомендації, їх наукова новизна і практична значущість. Сукупність отриманих в такій роботі результатів повинна свідчити про наявність у її автора первинних навиків наукової роботи у вибраної області професійної діяльності.

Зміст роботи характеризують оригінальність, унікальність і неповторність інформації, що наводиться. Основою змісту є принципово новий матеріал, що включає опис нових чинників, явищ і закономірностей або узагальнення раніше відомих положень з інших наукових позицій або в абсолютно іншому аспекті.

Зміст роботи в найбільш систематизованому вигляді фіксує як вихідні передумови наукового дослідження, так і весь його хід і отримані при цьому результати. Причому тут не просто описуються наукові факти, а проводиться їх усесторонній аналіз, розглядаються типові ситуації їх існування, обговорюються наявні альтернативи і причини вибору однієї з них.

Специфічні не лише зміст роботи, але і форма його викладу, який характеризується активним вживанням математичного апарату, сучасних комп'ютерних і інформаційних технологій.

Для викладу матеріалу роботи характерні аргументованість думок і точність даних, що наводяться, її автор включає в свій текст весь наявний в його розпорядженні знаковий апарат (таблиці, формули, символи, діаграми, схеми, графіки і тому подібне), тобто все те, що складає "мову науки".

Норми наукової комунікації строго регламентують характер викладу науковій інформації.

Виходячи з того, що магістерська підготовка — це по суті лише перший рівень до науково-дослідної і науково-педагогічної діяльності, вона не є науковим твором в повному розумінні цього слова, оскільки міра магістра — це не вчена, а академічна міра, що відображає, перш за все, освітній рівень випускника вищої школи і що свідчить про наявність у нього умінь і навиків, властивих початкуючому науковцеві.

Її науковий рівень завжди повинен відповідати програмі навчання. Виконання такої роботи повинне не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки служити свідоцтвом того, що її автор навчився самостійно вести науковий пошук, бачити професійні проблеми і знати найбільш загальні методи їх розв’язання.

3.2 Загальна методологія наукового дослідження

Для початкуючих дослідників дуже важливо не лише добре знати основні положення, що характеризують магістерську роботу як кваліфікаційну наукову роботу, але і мати хоч би найзагальніше уявлення про методологію наукової творчості, бо, як показує практика, у таких дослідників на перших порах більш всього виникають питання саме методологічного характеру. Їм, перш за все, бракує досвіду в організації своєї роботи, у використанні методів наукового пізнання і вживанні логічних законів і правил. Тому при підготовці магістерської роботи необхідно спиратися на знання, отримані при вивченні дисципліни «Методика і організація наукових досліджень».