Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП Проблеми сімеиного права.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
891.39 Кб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 1.

Теоретичні основи проблем методології сімейного права та правової регламентації шлюбно-договірних відносин

Семінарське заняття 1-2

Проблеми предмета та методології сімейного права

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Проблемні питання дефініції «сімейне право».

  2. Місце сімейного права в системі права України (теоретичні дискусії щодо предмета та метода сімейно-правового регулювання).

  3. Сімейне право як юридична наука: становлення та розвиток науки сімейного права; особливості розвитку сучасної науки сімейного права.

  4. Проблеми системи сімейного права.

  5. Принципи сімейного права.

  6. Проблеми джерел сімейного права.

  7. Значення судової практики при застосуванні сімейного законодавства.

  8. Практика Європейського суду з прав людини як джерело сімейного права.

  9. Поняття, зміст та значення історико-правового методу наукових досліджень для вивчення сімейного права України.

  10. Періодизація розвитку сімейного права.

  11. Сім'я як правова категорія та особливий феномен суспільних відносин.

  12. Теоретичні дискусії щодо доцільності юридичного закріплення поняття сім’ї в науці та законодавстві.

Виконайте завдання:

  1. Підготуйте реферат на тему: «Місце сімейного права в системі права України».

  2. Підготуйте конспект лекції з вище вказаної теми, яка виноситься на семінарське заняття.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: сімейне право, предмет сімейного права, метод сімейного права, наука сімейного права, джерело сімейного права, сім'я.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Сімейне право – це галузь приватного права України, яка регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини між фізичними особами, які виникають на підставі шлюбу, родинності, усиновлення та інших форм влаштування дітей позбавлених батьківського піклування. Для того, щоб у повному обсязі говорити про сімейне право як галузь права України, необхідно щоб воно володіло власним предметом та методом правового регулювання. Якщо предмет сімейного права відповідає на питання: які суспільні відносини воно регулює, то метод – на питання про те, за допомогою яких засобів це регулювання відбувається.

Принципи сімейного права – це основоположні начала, керівні положення, які визначають його сутність та мають загальнообов'язковий характер в силу їх правового закріплення. Функції сімейного права – це основні напрямки його впливу на сімейні відносини. Серед функції сімейного права виділяють регулятивну та охоронну функції. Метою регулятивної функції є регулювання сімейних відносин у непорушеному стані (порядок укладення та припинення шлюбу, усиновлення тощо). Сутність охоронної функції сімейного права полягає у охороні прав та законних інтересів суб'єктів сімейного права у разі їх порушення (стягнення аліментів, визнання шлюбу недійсним, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.

Система сімейного права – це його структура, склад окремих його інститутів і норм у визначеній послідовності. Система сімейного права являє собою сукупність навчальних тем, які об'єднані у двох частинах: Загальній та особливій.

Джерела сімейного права України – це форми закріплення норм, що регулюють сімені відносини, які виражені в Конституції, міжнародних договорах, згода на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, законах, рішеннях Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини, постановах Пленуму Верховного Суду України, відомчих нормативних актах, договорах та правових звичаях.

Сім’я — це юридичний зв’язок між фізичними особами, заснований на шлюбі, відносинах родинності, усиновленні та інших підставах, передбачених у законі, який проявляється у наділенні їх на засадах рівності взаємними особистими немайновими та майновими сімейними правами та обов’язками, спільному житті, спільності інтересів та взаємній юридичній відповідальності. Сімейні правовідносинисуспільні відносини, врегульовані нормами сімейного права, що виникають з шлюбу, родства, усиновлення чи іншої форми влаштування дітей, що залишились без піклування батьків.

Родинністькровний зв'язок осіб, що походять один від одного чи від спільного предка. Свояцтвовідносини між родичем одного з подружжя з другим з подружжя, а також між родичами кожного з подружжя.

Рецепція римського приватного права становить підґрунтя процесу модернізації приватного права, що випливає із значення римського права для сучасних правових система (цивілізаційне, історичне, ідеологічне, юридичне, догматичне, методологічне, дидактичне).