Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП Проблеми сімеиного права.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
891.39 Кб
Скачать

Семінарське заняття 7

Тема: Проблеми сімейного права у інших правопорядках. Проблеми регулювання сімейних відносин за участю іноземного елемента

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Проблеми регулювання шлюбних відносин за участю іноземного елемента.

  2. Колізійні питання визнання батьківства в Україні та за межами України.

  3. Проблеми правовідносин усиновлення за участю іноземного елемента.

  4. Колізійні питання опіки і піклування.

  5. Поняття порівняльного сімейного права та значення компаративістського методу наукових досліджень у сімейному праві.

  6. Проблеми регулювання сімейних відносин у країнах романо-германської системи права.

  7. Проблеми регулювання сімейних відносин у країнах прецедентної системи права.

  8. Проблеми регулювання сімейних відносин у мусульманському праві.

  9. Проблеми регулювання сімейних відносин у звичаєвих правових системах.

Підготуйте реферати не тему:

  1. Особливості регулювання сімейних відносин у країнах романо-германської системи права.

  2. Особливості регулювання сімейних відносин у країнах прецедентної системи права.

  3. Особливості регулювання сімейних відносин у мусульманському праві.

  4. Особливості регулювання сімейних відносин у звичаєвих правових системах.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми є: порівняльне право, іноземні правопорядки, іноземний елемент, колізійні норми.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Правовому регулюванню сімейних відносин з іноземним елементом в юридичній науці відводиться важливе значення, оскільки провозастовчим органам не завжди для правильного вирішення справи вистачає норм національного законодавства, де один із суб’єктів є іноземцем або ж той чи інший юридичний факт відбувся за межами України, що зумовлює необхідність ефективного колізійного регулювання у вище вказаній сфері.

Зупинимось більш детально на положеннях Закону України «Про міжнародне приватне право», що стосуються регулювання сімейних відносин з іноземним елементом. Закон складається з 14 розділів та 82 статей. Деякі сімейні відносини регулюються Розділом 1 «Загальні положення» у якому визначаються терміни, сфера застосування закону та особливості його застосування. Положення розділу 2 «Колізійні норми щодо правового статусу фізичних та юридичних осіб» мають значення в частині визначення особистого закону фізичної особи – учасника сімейних відносин, її правосуб’єктності, особистих немайнових прав, опіки та піклування, реєстрації актів цивільного стану громадян України за її межами. Колізійні норми щодо правочинів, довіреності і позовної давності (розділ 3) підлягають застосуванню у сімейному речовому та договірному праві та при застосуванні позовної давності при вирішенні сімейних спорів як і колізійні норми речового права та колізійні норми щодо договірних зобов’язань. Основним підрозділом закону, що регулює сімейні відносини з іноземним елементом є Розділ 9, який виключно присвячений колізійним нормам сімейного права. Система колізійних норм сімейного права, що розміщена у Законі складається із 15 статей (ст. 55-69). Колізійним регулюванням охоплено інститути укладення шлюбу (право на шлюб, форми і порядок укладення шлюбу в Україні, укладення шлюбу в консульській установі або дипломатичному представництві, дійсність шлюбу, укладеного за межами України, правові наслідки шлюбу, форма вибору права для правових наслідків шлюбу), шлюбного договору, майнових відносин подружжя, припинення шлюбу, визнання шлюбу недійсним, встановлення та оскарження батьківства, прав та обов’язків батьків і дітей, утримання батьків, дітей, родичів та інших членів сім’ї, усиновлення. Поза сферою колізійного правового регулювання залишається ряд інших інститутів сімейного права як от широке коло сімейних договорів, особистих немайнових прав та обов’язків подружжя, батьків і дітей, інших членів сім’ї та родичів, ряд форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.