Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП Проблеми сімеиного права.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
891.39 Кб
Скачать

Семінарське заняття 4 Тема: Сімейне договірне право

Питання для усного опитування та дискусії:

  1. Сімейне договірне право як інститут сімейного права: проблеми становлення і розвитку.

  2. Проблеми побудови системи сімейних договорів.

  3. Шлюбний договір як інструмент договірного регулювання відносин подружжя.

  4. Юридична природа шлюбного договору.

  5. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення шлюбного договору.

  6. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення аліментного договору.

  7. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення сімейного договору.

  8. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення договору про участь у вихованні дітей.

  9. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення патронатного договору.

  10. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення договору про прийомну сім’ю.

  11. Проблеми укладення, зміни, розірвання і припинення договору про поміщення дитини на виховання в дитячий будинок сімейного типу.

Підготуйте проекти договорів:

  1. Шлюбний договір;

  2. Аліментний договір;

  3. Договір про визначення способів участі у вихованні дитини;

  4. Договір про патронат.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: сімейне договірне право, сімейний договір, шлюбний договір, аліментний договір, договір про патронат.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Прийняття СК України ознаменувало собою розширення договірного регулювання сімейних відносин, чим поглибило не лише збільшення засад диспозитивності в сімейному праві, але й зблизило сімейне та цивільне законодавство. Таким чином, договір став повноправним джерелом сімейного права і як наслідок започатковано формування нового сімейно-правового інституту – сімейного договірного права як сукупності правових норм, що регулюють сімейні відносини на підставі договору.

Сімейний договір – це домовленість між суб'єктами сімейних відносин, спрямована на виникнення, зміну чи припинення між ними сімейних прав та обов'язків.

В силу приписів ст. 8 СК України Якщо особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім'ї та родичами не врегульовані цим Кодексом, вони регулюються відповідними нормами Цивільного кодексу України, якщо це не суперечить суті сімейних відносин. Таким чином, загальні положення зобов'язального та договірного права, що містяться у нормах цивільного законодавства застосовуються у до сімейних відносин.

Особи, відносини між якими регулюються Сімейним кодексом, можуть укладати між собою як поіменовані договори (тобто такі, які прямо передбачені СК), так і не поіменовані договори, які прямо СК не передбачені. Так Сімейним кодексом передбачена можливість укладення шлюбного договору між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також між подружжям. Подружжя також вправі укладати між собою договори, що регулюють майнові відносини між ними, наприклад: договір про порядок користування майном, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності (ст. 66 СК); договір про поділ майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності (ст. 69 СК); договір подружжя про надання утримання (ст. 78 СК); договір між батьками про сплату аліментів на дитину (ст. 189 СК); договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо) (ст. 190 СК). Сімейний кодекс також надає подружжю право укладати договори у сфері реалізації своїх батьківських прав та обов'язків (договір про визначення місця проживання дитини в разі розірвання шлюбу та про умови здійснення права на особисте виховання дітей тим з батьків, який буде проживати окремо, - ст. 109 СК; договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з батьків, хто проживає окремо від дитини, - ст. 157 СК). Окремим видом договорів в сімейному праві є договір про патронат (ст. 252 СК), який укладається між органом опіки та піклування та патронатним вихователем про дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, на виховання у сім'ю патронатного вихователя. Непоіменовані сімейні договори (наприклад, договір між дідом та онуком про утримання тощо) мають обов'язково відповідати таким умовам: не суперечити вимогам Сімейного кодексу; не суперечити вимогам інших законів; не суперечити моральним засадам суспільства.

Під шлюбним договором слід розуміти домовленість осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу або подружжя, спрямовану на встановлення, зміну або припинення їх майнових прав та обов'язків під час шлюбу та (або) у випадку розлучення. Шлюбний договір може бути укладено як до так і під час шлюбу. Укладений шлюбний договір між нареченим набирає чинності з часу реєстрації шлюбу, а договір між подружжям – з часу його нотаріального посвідчення.