Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

4. Стаття 213. Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом

1. Здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, або надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту, організація незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту -

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, -

Основним безпосереднім об’єктом злочину є відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом, порядок проведення яких регламентуються Законом України “Про металобрухт” від 5 травня 1999 року. Суспільна небезпека злочину полягає в порушенні встановленого законом порядку зайняття господарською діяльністю, пов’язаною з проведенням незаконних операцій зі стратегічною та енергозберігаючою сировиною для металургійного виробництва. Додатковим безпосереднім об’єктам злочину можуть виступати відносини власності, а додатковимфакультативним – відносини сфери оподаткування.

 Предметом злочину є металобрухт, а саме непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки від виробництва та обробки чорних і кольорових металів та їх сплавів.

 Предметом злочину слід вважати як побутовий так і промисловий металобрухт, а також приміщення та споруди для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту.

 Об’єктивна сторона злочину, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК, полягає: а) у здійсненні операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством; б) наданні приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту; в) організації незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту.

 Під операціями з металобрухтом слід розуміти заготівлю, переробку і металургійна переробка брухту чорних і кольорових металів.

 Заготівлею слід вважати збирання, купівлю та реалізацію металобрухту.

 Переробкоюслід вважати доведення будь-яким способом металобрухту до стану, який відповідає встановленим стандартам нормам і правилам.

 Металургійною переробкою слід вважати переплавку металобрухту в металургійних агрегатах з дотриманням відповідних умов та технологій з метою зміни структури металу та доведення його до стандартів певного виду металопродукції із визначеними технологічними та експлуатаційними властивостями.

 Під здійсненням операцій з металобрухтом без державної реєстрації слід розуміти здійснення таких операцій особою, не зареєстрованою як суб’єкт підприємництва, з метою отримання прибутку безпосередньо самостійно та систематично (не менше ніж три рази протягом одного календарного року) і на власний ризик.

 Під здійсненням операцій з металобрухтом без спеціального дозволу (ліцензії) слід розуміти їх здійснення зареєстрованими як суб’єкти підприємництва громадянами-підприємцями та юридичними особами без одержання ліцензії на здійснення таких операцій або з порушенням умов ліцензування.

 Ліцензування господарської діяльності – це видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Під ліцензійними умовами закон розуміє встановлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню .

 Для кваліфікації злочину за ст. 213 КК встановлення факту здійснення операцій, що зазначені у диспозиції статті є обов’язковим.

 Протиправне надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту полягає наданні можливості одній чи декілька особам використовувати приміщення або споруду для розташування у них незаконного приймального пункту. Лише спеціалізоване металургійне переробне підприємство, яке здійснює операції з металобрухтом на підставі ліцензії, має право відкривати приймальні пункти в будь-яких регіонах України без обмежень.

 Під організацієюнезаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту слід розуміти: а) відкриття пунктів прийому, схову та збуту металобрухту спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами без вказівки їх у ліцензії; б) відкриття пунктів прийому, схову та збуту металобрухту без наявності облаштованої земельної ділянки для здійснення операцій з брухтом кольорових металів та їх сплавів площею не менш як 500 м2, з брухтом чорних металів та їх сплавів – не менш як 1000 м2, яка повинна мати бетонне або тверде покриття; в) відкриття пунктів прийому, схову та збуту металобрухту фізичними особами, фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, не спеціалізованими підприємствами.

 Згідно зі ст. 4 Закону України “Про металобрухт” до спеціалізованих підприємств (cуб’єктів підприємницької діяльності усіх форм власності) відносяться такі, що здійснюють операції з металобрухтом, мають спеціальне технологічне брухтопереробне та вантажопідйомне обладнання, вагове господарство, складські приміщення, кваліфікований персонал, забезпечують згідно із законодавством протипожежну, екологічну та радіаційну безпеку і контроль якісного складу металобрухту, та які отримали відповідні ліцензії.

 До спеціалізованих металургійних переробних підприємств відносяться такі, що відповідають вимогам визначеним для спеціалізованого підприємства, мають виробниче обладнання і технологію для металургійної переробки брухту та відходів металів, пов’язану зі зміною структури металу, його хімічного складу, та які пройшли атестацію у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань промислової політики.

 До приймального пункту спеціалізованого або спеціалізованого металургійного переробного підприємства відносяться виробничі підрозділи спеціалізованого або спеціалізованого металургійного підприємства, на базі яких проводяться операції по збиранню, заготівлі та переробці металобрухту. Приймальний пункт повинен мати вагове та інше обладнання, відповідну ділянку з твердим покриттям, які необхідні для приймання та зберігання металобрухту, кваліфікований персонал.

 Склад злочину за конструкцією об’єктивної сторони є формальним і вважається закінченим з моменту вчинення зазначених у диспозиції кримінально-правової норми дій

 Суб’єктом злочину визнається фізична осудна особа, що досягла 16 років, як фізична так і службова особа, Дії службових осіб, за наявності в них ознак зловживання владою чи службовим становищем або перевищення влади або службових повноважень, повинні додатково кваліфікуватися і за статтями 364 або 365 КК.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується умисною формою вини, а саме прямим умислом. Мотиви і мета порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом можуть бути різними і на кваліфікацію злочину не впливають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]