Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gpu_vidp.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3. Господарські правовідносини: поняття, ознаки та види.

Господ.правовідн. склад.між господарюючими суб.і їх контрагентами, орган.управл. в процесі орг.-ції та здійсн.господ.д-сті.

Ознаки: 1) поєдн.організац.і майн. елементів 2) обмежене коло суб’єктів (ф/о не підпр.-не є суб.господ.відн.) 3) матер.зміст господ.відн., які виник.в процесі сусп..в-ва або ..(?)

Види:1) за характером: 1. Щодо безпосер.здійсн.господ.д-сті (ГД) 2. Щодо управл.нею 2) За взаємн.становищем сторін: 1. Горизонт. 2. Вертик. 3) За сферою дії: 1. Господ-виробничі відносини (з майн.елементом) 2. Організац-господ.відносини 3. Вн-господ відносини в межах самого суб.госп-ня, між філіями, представництвами. (Філія-здійсн.безпосер.господ.д-сть-повністю або частково, Представництво-НЕ здійсн…., воно викон.предст.ф-ціїщодо п-ства.)

4. Класифікація суб’єктів господарських правовідносин.

ВИДИ:

1) Залеж.від х-ру здійсн.д-сті:

1. Суб, які безпосер.здій.ГД (в-чі кооперативи, госп.тов-ва..)

2. ///, які управл.нею (госп.міністерства, відомства, обєднання)

2) За формою власності:

1. Ті, що ф-юють на базі держ.вл-сті

2. //комун.вл-сті (комун.п-ства, ОМС..)

3. //колект.вл-сті(в-чі кооперативи…

4. // приват.вл-сті (ПП, інд.підприємці…

5. //зміш.вл-сті

3) Залежно від порядку ств.складу засн.., учасників…

1. Унітарні (1 засновник і власник майна, майно не поділ.на частки. На засадах-труд.найму, єдино начальства, підпорядк.)

2. Корпоративні (ств.2 і більше засн.. майно поділ.на частки. На засадах членства.)

5. Методи господарського права.

М-ди ГП- сукупн.способів регулюючого впливу норм ГП на повед.суб.господ.відн.

Осн.методи ГП: (3+1)

1. М-д автономних рішень (на підставі ініціативи)

2. М=д владних приписів вимог з-ну, компетент.орг.

3. М-д рекомендацій

4. М-д координацій

метод автономних рішень суб'єктів господарських відносин грунтується на тому, що під.-ства, підприємці мають право з власної ініціативи приймати будь-які рішення, які не суперечать законодавству. Це означає, що суб'єкти господарських відносин самостійно: а) планують свою господарську діяльність; б) в межах законодавства вільно обирають предмети господарських договорів і визначають зобов'язання в них, всі необхідні умови господарських взаємовідносин .

метод владних приписів (вимог законів і вказівок компетентних органів, обов'язкових для суб'єктів господарських відносин). Згідно з ним діяльність (поведінка) суб'єктів підпорядковується обов'язковим моделям правовідносин, визначеним законодавством. Це, зокрема, обов'язковість додержання заборон закону щодо здійснення господарської діяльності (ліцензії, квоти, спеціальні режими тощо), обов'язок визначених у законодавстві підприємств укладати з державою державні контракти та ін.

метод рекомендацій. Держава регулює поведінку суб'єктів господарських відносин шляхом рекомендованих моделей відповідних правовідносин. Наприклад, зразкові форми договорів щодо окремих видів відносин, методичні рекомендації стосовно окремих видів діяльності у сфеpi господарювання - це приклади застосування державою зазначеного методу.

Залежно від конкретних господарських ситуацій, інтересу держави стосовно тих або інших господарських відносин та інших чинників, що регулюють господарське життя, можуть використовуватися будь-які із зазначених методів, виходячи з того, який з них буде найефективнішим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]