Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психолого-педагогічна практика.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Додаток а Зразок оформлення титульної сторінки звіту

Міністерство освіти і науки України

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра теорії та методики трудового і професійного навчання

Звіт

про проходження

психолого-педагогічної практики

Студент групи ТО-08-1 _______________ М.В. Стеценко

Керівник практики від

навчального закладу _______________ Л.І. Петренко

Керівник практики

канд. пед. наук, доцент _______________ А.В. Шоптенко

Директор ЗОШ №35

______________Іваненко А.Б.

М.П.

2010 Додаток б Методика діагностики міжособистісних і міжгрупових відносин (соціометрія) Дж. Морено

Соціометрична техніка застосовується для діагностики міжособистісних і міжгрупових відносин з метою їх зміни, покращення та удосконалення. За допомогою соціометрії можна вивчати типологію соціальної поведінки людей в умовах групової діяльності, робити висновки про соціально-психологічну сумісність членів конкретної групи.

Соціометрична процедура. Дана методика дозволяє визначити місце досліджуваного в системі міжособистісних відносин тієї групи, до якої він належить. Дослідження групи за допомогою соціометричного дослідження зазвичай проводять тоді, коли група включає в себе не менше 10 чоловік та існує не менше одного року.

Після визначення цілей дослідження і вибору об’єктів виміру формулюються основні положення, що стосуються можливих критеріїв опитування членів групи. Коли питання чи критерії соціометрії визначені, вони заносяться в спеціальну карточку або пропонують в усній формі по типу інтерв’ю. Кожен член групи повинен відповісти на них, обираючи тих чи інших членів групи в залежності від більшої чи меншої схильності, симпатії або навпаки антипатії.

Соціометричне дослідження вважається більш достовірним, коли обмежене «лімітом виборів». На сьогоднішній день прийнято рахувати, що для груп в 22-25 учасників мінімальна величина «соціометричного обмеження» повинна бути в межах 4-5 виборів.

Соціометричне дослідження може мати за мету: а) вимір ступеню згуртованості-розрізненості в групі; б) вияв соціометричних позицій, тобто відповідного авторитету членів групи за ознаками симпатії-антипатії, де на крайніх полюсах опиняються «лідер» групи і «відторгнутий»; в) виявлення внутрігрупових підсистем, згуртованих утворень, очолювати які, можуть свої неформальні лідери.

Соціометрична картка або соціометрична анкета складається на заключному етапі розробки програми. Критерії визначаються в залежності від програми даного дослідження: визначаються відносини в навчальній групі з точки зору сумісної роботи, участі в вирішенні ділового завдання (Формується гурток (тощо), метою якою є створення … Кого б ти хотів записати в свою групу? Кого б ти не записав в свою групу?), проведення дозвілля (На ваш клас (групу) дали 5путівок на відпочинок в Артек (тощо). Їдеш ти, та ще четверо учнів з твого класу(групи). Вирішуєш ти хто поїде. Кого б ти хотів взяти з собою? Кого б ти не взяв з собою?) тощо.

На основі складеної картки кожен член групи Повинен вказати своє ставлення до інших членів групи по виділеним критеріям.

Соціометрична картка

Тип

Критерії

1

Навчання

Кого б ти хотів записати в свою групу?

1.

2.

3.

4.

Кого б ти не записав в свою групу?

1.

2.

3.

4.

Дозвілля

Коли соціометричні картки заповнені і зібрані, починається етап їх математичної обробки. Найпростішими способами кількісної обробки є табличний та графічний способи.

Соціометрична матриця. Зліва по вертикалі і зверху по горизонталі в соціоматриці перераховуються прізвища членів досліджуваної групи в одній і тій же послідовності.

Соціометрична матриця

ПІБ, кого

вибирають

ПІБ, хто

вибирає

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Зроблені вибори

Іванов

Петров

Сидоров

Єгоров

(+)

(-)

1

Іванов

+

+

-

2

1

2

Петров

-

-

0

2

3

Сидоров

+

-

1

1

4

Єгоров

5

6

7

8

9

Отримані ∑(+)

1

1

1

0

Отримані ∑(-)

0

1

1

2

Всього

1

2

2

2

Аналіз соціоматриці по кожному критерію дає достатньо наочну картину взаємовідносин в групі. Можуть бути побудовані сумарні соціоматриці, що дають картину виборів по декільком критеріям. На основі соціоматриці будується соціограма – карта соціометричних виборів.

Соціограма. Соціограма – схематичне зображення реакції досліджуваних один на одного при відповідях на соціометричний критерій.

Соціограма дозволяє провести порівняльний аналіз структури взаємовідносин в групі в просторі на деякій площині, за допомогою спеціальних знаків (рисунок Б.1).

Позитивний вибір, зроблений 1-им, 2-ого.

Негативний вибір, зроблений 3-ім, 2-го.

Взаємний позитивний зв'язок

Взаємний негативний зв'язок

Рисунок Б.1

Соціограма являється суттєвим доповненням до табличного підходу в аналізі соціометричного матеріалу, оскільки вона дає можливість більш глибокого якісного опису і наочного представлення групових взаємовідносин.

Аналіз соціограми починається з визначення центральних, найбільш впливових членів, потім взаємних пар і угрупувань. Групи складаються із взаємопов’язаних членів, що вибрали один одного.

1