Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема4.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.75 Mб
Скачать
      1. Форматування клітинок і діапазонів

Форматуванням клітинки називають встановлення вигляду відображення вмісту клітинки. Поняття формату включає такі параметри: шрифт (тип, розмір, накреслення, колір); формат числа; спосіб вирівнювання; розміри (ширина і висота) клітинки; обрамлення клітинок; візерунок фону.

Для форматування клітинки або діапазону клітинок використовують команду Формат - Ячейки або кнопки панелі інструментівФорматирование.

Шрифт. За замовчуванням встановлюється шрифт типуArialCyrрозміру 10 пт, накреслення – звичайне. Для зміни встановлених параметрів шрифту доцільно використовувати кнопки на панелі інструментівФорматирование(рис. 4.2.11). Вони ідентичні аналогічним кнопкам у текстовому редакторіWord.

Рис. 4.2.11 - Кнопки для форматування символів

Формат чисел.Excelможе автоматично розпізнавати формат чисел при введенні. Однак існує можливість встановити для виділеного діапазону клітинок формати чисел. Їх можна вибрати зі спискуЧисловые форматы вкладкиЧисловікна діалогуФормат ячеек (рис. 4.2.12), яке викликається командоюФормат - Ячейки

Залежно від вибраного формату числа у правій частині вкладки виводиться ряд опцій, які дозволяють встановити параметри для вибраного формату. Наприклад, як показано на рис. 4.2.12, для числового формату можна вказати кількість десяткових знаків після коми. За замовчуванням встановлюється числовий формат Общий.

Рис. 4.12 - Числові формати

Вирівнювання даних у клітинках. За замовчуваннямExcelвирівнює вміст клітинки по нижньому краю, при цьому текст – по лівій межі стовпця, число – по правій. Користувач може змінити ці установки, використовуючи вкладкуВыравниваниевікна діалогуФормат ячеекабо відповідні кнопки панелі інструментівФорматирование. Порівняно з текстовим редакторомWordвExcelвідсутнє вирівнюванняПо ширине, але добавлена можливість орієнтувати текст під різними кутами. Якщо треба встановити негоризонтальну орієнтацію, то слід скористатися опцієюОриентациявкладкиВыравниваниевікна діалогуФормат ячеек(рис. 4.13) і встановити потрібний кут.

Розміри стовпців і рядків. За замовчуваннямExcelвстановлює ширину стовпця, що дорівнює 8,43 символу, а висоту – за розміром найвищого шрифту у рядку. КомандиФормат - Строка - Высота і Формат - Столбец - Ширина відкривають діалогові вікна, у яких можна встановити ширину виділених стовпців і висоту виділених рядків. Зручніше змінювати розміри стовпців і рядків за допомогою миші. Для цього слід встановити курсор миші на праву межу стовпця або відповідно на нижню межу рядка (він приймає форму двох стрілок, направлених у різні сторони) і перемістити мишу до потрібних розмірів при натиснутій лівій кнопці.

Рис. 4.2.13 - Вирівнювання даних в клітинці

Обрамлення і встановлення фону виділеного діапазону. Обрамлення виділеного діапазону клітинок здійснюється встановленням параметрів вкладкиГраницавікна діалогуФормат ячеек (рис. 4.2.14).

Рис. 4.14 - Обрамлення клітинок

Вкладка дозволяє встановити форму рамки (кругом, зліва, справа, зверху, знизу), тип, товщину і колір лінії рамки.

Для зміни кольору або візерунка виділеного діапазону клітинок слід виконати команду Формат - Ячейкиі на вкладціВид вибрати візерунок і колір.

Обрамлення і встановлення кольору фону клітинок зручніше виконувати відповідно за допомогою кнопок на панелі інструментів Форматирование

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]