Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Висновки до другого розділу

Згідно з гіпотезою дослідження, використання ігрових прийомів у навчанні сприятиме формуванню фонетичних навичок у молодших школярів на уроках англійської мови.

Визначено основні критерії та показники, які відобразили зміни у розвитку фонетичних навичок, а саме: темп мовлення, паузація, визначення фразової мелодики, розрізнення наголосу у складних та похідних словах, визначення довготи / короткості голосного, наявність / відсутність придиху.

Використання ігрових прийомів на уроках англійської мови дано можливість учням не тільки ефективно засвоїти фонетичні зразки після багаторазового їх опрацювання, але й урізноманітнило навчальну діяльність учнів, збагатило їх лінгвістичний світогляд, сприяло розвитку соціокультурної компетенції, збагачуючи їх історичним та соціальним досвідом народу, мову якого вони вивчають.

Експериментальні дані свідчать про те, що ігрові прийоми сприяють розвитку фонетичних навичок учнів молодших класів та підвищенню їхніх навчальних досягнень. Використання ігрових прийомів у практиці навчання учнів молодших класів сприяло підвищенню інтересу й загальної мотивації учнів до процесу пізнання завдяки новим формам роботи; створенню сприятливих умов для ефективного формування фонетичних навичок молодших школярів, полегшуючи засвоєння важких англомовних звуків.

Порівняльний аналіз експериментальних даних доводить, що поставлені завдання виконано, мету досягнуто. Одержані теоретичні й практичні висновки сприяють подальшому впровадженню мультимедійних засобів у процес навчання англійської мови у молодших класах загальноосвітніх шкіл.

Висновки

Проведене дослідження підтвердило основні положення висунутої гіпотези та дозволило сформулювати висновки відповідно до поставлених завдань:

На основі аналізу методичної літератури було розкрито суть поняття ігрові прийоми які виявляються на уроках фонетики англійської мови для сформованності умінь правильної звуковимови, розвитку фонематичного слуху та у володінні інтонаційними засобами виразності.

Теоретично обґрунтувано доцільність використання ігрових прийомів у формуванні фонетичних навичок і вмінь молодших школярів на уроках англійської мови.

Використання ігрових прийомів на уроках англійської мови дозволяє підтримувати інтерес учнів до вивчення англійської мови та дає змогу вчителю зацікавити учнів, урізноманітити навчальну діяльність учнів та уникнути монотонності під час вивчення мови.

Науково обґрунтовано основні критерії та показники, які відображали зміни у розвитку фонетичних навичок, а саме: темп мовлення, паузація, визначення фразової мелодики, розрізнення наголосу у складних та похідних словах, визначення довготи / короткості голосного, наявність / відсутність придиху.

Експериментально доведено на основі уточнених критеріїв та показників рівнів розвитку фонетичних навичок і вмінь молодших школярів, що використання ігрових прийомів сприяють:

а) позитивній динаміці розвитку фонетичних навичок і вмінь;

б) підвищенню оволодіння загальнонавчальними вміннями й навичками контрольної роботи (планувати навчальну роботу, раціонально використовувати час на виконання контрольної роботи, аналізувати свої дії, здійснювати самоконтроль тощо);

в) підвищенню інтересу й загальної мотивації учнів до процесу пізнання завдяки новим формам роботи; активізації процесу навчання через динамічність, привабливість представлення наочної інформації; ігровій складовій навчальних завдань; сполученню різних форм навчальної діяльності школярів; оперативності отримання необхідних даних у достатньому обсязі; об’єктивності перевірки й оцінювання знань, умінь та навичок учнів.

Вірогідність отриманих результатів підтверджено методом математичної статистики.

Порівняльний аналіз експериментальних даних доводить, що вихідна методологія була правильною, поставлені завдання виконано, мету досягнуто. Одержані теоретичні й практичні висновки сприяють подальшому впровадженню ігрових прийомів у процес навчання англійської мови молодших школярів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]