Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Висновки до першого розділу

Проведений аналіз наукових джерел дає підстави визначити, що на сьогоднішньому етапі навчання англійської мови у молодших школярів, одним із ефективних прийомів формування фонетичних навичок і вмінь є використання ігрових прийомів.

З’ясовано, що розвиток фонетичних навичок і вмінь на уроках англійської мови формуються за допомогою застосування ігрових прийомів, які спрямовані на постанову правильної вимови усіх звуків, звукосполучень, відповідно до орфоепічних норм, наголосів, володіння інтонаційними засобами виразності мовлення (темп, тембр, сила голосу, логічний наголос тощо).

Завдяки використання методичних матеріалів дають можливість учням не тільки ефективно засвоювати фонетичні зразки після багаторазового їх опрацювання, але й урізноманітнює навчальну діяльність учнів на уроці іноземної мови та збагачує їх лінгвістичний світогляд.

Використання ігрових прийомів дає змогу вчителю англійської мови компенсувати певною мірою відсутність природного мовного середовища та одночасно забезпечити формування й удосконалення фонетичних навичок і вмінь молодших школярів.

Розділ 2. Експериментальна перевірка впливу ігрових прийомів на формування фонетичних навичок молодших школярів

2.1 Визначення показників первинного рівня сформованості фонетичних навичок молодших школярів в експериментальному та контрольному класах

Основна мета експериментальної роботи полягала у перевірці гіпотези дослідження, яка ґрунтується на припущенні, що формування фонетичних навичок молодших школярів на уроках англійської мови буде більш ефективним із-за впливу дидактичних умов використання ігрових прийомів.

Завданнями експерименту були:

  1. визначення рівня сформованості фонетичних навичок учнів;

  2. перевірка впливу дидактичних умов успішної фонетичної іншомовної підготовки;

  3. визначення й оцінювання результатів експерименту.

Експеримент включав три етапи дослідження:

1) констатувальний етап експерименту, спрямований на визначення рівня розвитку навчальних здібностей учнів контрольного та експериментального класів;

2) формуючий етап експерименту, який включає дидактичні умови успішної фонетичної іншомовної підготовки та систему занять із використанням ігрових прийомів на уроці англійської мови для розвитку фонетичних навичок;

3) контрольний етап експерименту, спрямований на визначення результативності впливу педагогічних умов успішної фонетичної іншомовної підготовки.

Проведений експеримент з проблем розвитку фонетичних навичок молодших школярів, дозволив з’ясувати ефективність застосування ігрових прийомів на уроках англійської мови у молодших класах.

Підготовка до проведення експерименту передбачала:

- вибір експериментального і контрольного класів;

- відбір методики діагностування реальних навчальних можливостей учнів, рівня їх у навченості.

Експериментальне дослідження проводилося нами протягом січня − лютого 2015 навчального року на базі Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11 у 2 − Б (12 учнів) та 2 − В класах (13 учнів).

На початковому етапі відбувалося визначення первинного рівня сформованості фонетичних навичок учнів. З цією метою учням експериментального й контрольного класів було запропоновано виконати контрольну роботу.

Існує кілька критеріїв відбору фонетичного мінімуму.

1) За ступенем складності фонетичного явища. Об'єктом засвоєння при навчанні вимови є лише ті фонетичні, що являють для учнів певні труднощі.

2) За критерієм відповідності потребам спілкування. До мінімуму передусім включаються ті звуки та інтонеми, що виконують у мовленні смислорозрізняльну функцію.

3) За критерієм нормативності. З фонетичного мінімуму для середніх навчальних закладів вилучаються всілякі відхилення від норми, а об'єктом навчання виступає повний стиль зразкової літературної вимови (за еталон береться вимова дикторів/ коментаторів радіо і телебачення).

Нами були визначені критерії оцінювання рівня сформованості фонетичних навичок, які представлено у таблиці 2.1:

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]