Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручник з філософії освіти

.pdf
Скачиваний:
156
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

209

Енергозберігаючий посібник

УЧастині 1. "Енергія" автори посібника змагаються з одним із найважливі ших онтологічних парадоксів – термодинамічним. Цей парадокс полягає в то му, що, відповідно до другого начала термодинаміки (автори його формулюють як Другий енергетичний закон: якість енергії буде знижено), будь яка фізична система, що не обмінюється енергією з іншими системами (для всього світу та кий обмін з "іншими" системами є неможливим), прагне до найбільш імовірно го стану – максимальної ентропії, або хаосу, спокою. Однак у світі, який розгля дається природознавством як дещо вічне, спостерігається цілком протилежне, оскільки світ розвивається і рухається. Зробити все зрозумілим у цьому розді лі щодо енергії, про сутність якої "жоден відомий фізик не дасть вам відповіді" (с. 13), не легко. Та все ж, подаючи дидактичне визначення: "Енергія – міра то го, що може відбутися", авторам вдається успішно провести читача від пункту

1.1"Енергія вічна" до пункту 1.6 "Енергозбереження". Виявляється, що "вічне" теж необхідно зберігати, особливо "вічне високої якості". Аналізуючи форми (види) енергії, процеси її перетворення, перший енергетичний закон "енергія зберігається" та другий – "якість енергії буде знижено" – авторський колектив переконливо визначає необхідність енергозбереження для охорони довкілля.

УЧастині 2. "Джерела енергії" розглядаються види ресурсів і енергії, непо новлювані джерела енергії (вугілля, торф, нафта, природний газ), традиційні способи одержання теплової та електричної енергії (зокрема, атомна енергети ка), поновлювані джерела енергії (сонячна енергія, енергія вітру, мала гідрое нергетика, біоенергетика, геотермальна енергія) та екологічні вигоди їх вико ристання.

УЧастині 3. "Енергоспоживання" автори констатують, що людству потріб но дедалі більше енергії, розглядають історію і нерівномірний розподіл енергос поживання в різних суспільствах, його наслідки для довкілля (парниковий ефект, теплове забруднення тощо), енергетичні кризи та перспективи на май бутнє зростання обсягів використання поновлюваних джерел енергії. У параг рафі цієї частини "Контроль над енергією забезпечує владу" коротко описано залежність між концентрацією енергоджерел та концентрацією влади в сус пільстві.

Частина 4. "Методи використання енергії" присвячена з'ясуванню основ них принципів енергозбереження та їх практичної реалізації на прикладах обіг рівання приміщень, використання гарячої води, миття під душем, освітлення, транспорту, вторинної переробки.

Завершується посібник коротким оглядом енергетичного менеджменту в школі та рекомендаціями з проведення аналізу теплового стану будівлі й мож ливостей підвищення енергоефективності. Метою енергоменеджменту в школі

210

філософія освіти в європейському контексті

проголошується забезпечення якомога більшого заощадження енергії, що при зводить до значного зниження плати за енергію та користування нею при збере женні стандартів комфорту та послуг на високому або ліпшому рівні. Для змен шення витрат важливо, аби всі мешканці школи були залучені в процес заощад ження енергії. З іншого боку, використання шкільної будівлі як об'єкта аналізу та впровадження заходів з енергозбереження є наочною навчальною моделлю для вивчення питань трансформування енергії, енергоефективності та спорід нених тем про навколишнє середовище у природознавстві, фізиці, географії, ос новах економічних знань, технологіях.

Автори посібника вказують на необхідність укладення загальношкільної концепції розвитку енергетичної політики. Нею мають керуватися відповідаль ний за енергозбереження та група шкільного енергоменеджменту, за допомогою якої інформація буде збиратися, аналізуватися та поширюватися.

Увесь зміст посібника доводить, що енергозбереження – це різнобічна діяль ність, яка супроводжує всі стадії життєвого циклу об'єктів господарювання, спрямована на раціональне (економне) використання енергетичних ресурсів і реалізується технічними, економічними та правовими методами. Завдяки цій діяльності знижується потреба в паливно енергетичних ресурсах на одиницю кінцевого продукту (енергоємність продукції) і зменшується несприятливий вплив її використання на навколишнє середовище, отже, зростає ЕКСЕРГІЯ – працездатність енергії, її якість.

2. Проект SPARE

Посібник є частиною міжнародної освітньої програми SPARE (School Project for Application of Resources and Energy) для школярів, яка була створена в 1996 році Норвезьким товариством охорони природи. Сьогодні ця програма впро ваджена в багатьох країнах Європи і Центральної Азії. В Україні її почали здій снювати восени 2002 р. за участю шкіл та громадських екологічних організацій міст і сіл різних регіонів країни.

Додатково до посібника підготовлений CD диск "SPARE", що включає елек тронні версії цього посібника з різних країн, де впроваджений проект, та інші матеріали, що можуть стати в нагоді під час ознайомлення дітей із проблемою енергозбереження й енергоефективності.

У тому, що саме Норвегія ініціювала і здійснює проект SPARE (норвезькою мовою це слово звучить "СПАРЕ" і означає "економний"), мабуть, випадковос ті немає. Адже Норвегія у колі тих країн, які переорієнтували свою економіку на створення і використання сучасних знань, що більш ніж на 50 % забезпечує

211

Енергозберігаючий посібник

зростання національного багатства. Визначальними векторами зростання її економіки стали високоінтелектуальні галузі й новітні типи виробництва, що базуються на інтелекті як основному виробничому ресурсі новітнього техноло гічного устрою життя. До того ж Норвегія є країною, у якій на одного мешкан ця виробляється і споживається найбільше у світі електроенергії (причому 96% на ГЕС), а за рівнем інтернетизації ця країна посідає одне з перших місць у сві ті. Завдяки новому посібнику українські учні засвоюватимуть досвід енергозбе реження цієї країни.

Автори посібника переконливо демонструють, що нераціональне викорис тання ресурсів та енергії – проблема без державних кордонів, як і більшість еко логічних питань, що викликають занепокоєння у сучасного людства. Тому, за ради нашого майбутнього, школярі повинні бути обізнаними з проблемою енер гозбереження і можливостями своєї участі у її вирішенні. Проблема енергозбе реження дуже актуальна для України, бо, незважаючи на наявні запаси енерго носіїв, близько 50 % із них постачаються в Україну переважно з інших країн. Про енергозбереження та енергоефективність в Україні мовиться давно, проте результати не такі, як мали бути.

Інститут з енергозбереження та енергоменеджменту НТТУ "КПІ", проаналі зувавши ситуацію в країні, визначив низку перешкод на шляху до ефективної енергетики. Серед них – фінансові, соціальні (пов'язані з рівнем освіти, інфор маційним забезпеченням), юридичні (неповна нормативно правова база), ви робничі та ринкові (енергоефективність не розглядається як важлива складова бізнесу) та інші. "Лише тоді в Україні буде енергозбереження, коли нам вдас ться усунути хоча б 50 % цих проблем", – вважає директор вищеназваного інс титуту А.В. Праховник. Одначе енергозберігаючі проекти в Україні в наш час рідко є привабливими для внутрішніх чи для зовнішніх інвесторів. Щоб під приємство працювало за проектом енергозбереження і при цьому на його ра хунку з'являвся прибуток, потрібне знання енергетичної "формули успіху".

Посібник навчає такої енергетичної "формули успіху".

3. Енергетична "формула успіху"

Інтегральною характеристикою рівня життя може слугувати показник ви робництва електроенергії, що пов'язує в один ланцюг і доходи населення, і культуру, і тривалість життя. Статистика підтверджує ці висновки376.

Однак щодо України енергетична "формула успіху" не спрацьовує. Виробля ючи електроенергії утричі менше, ніж США, Україна відстає по прибутках у ві сімнадцять разів. І тривалість життя у нашій державі значно нижча. Річ у тому,

212

філософія освіти в європейському контексті

що саме виробництво електроенергії не має вирішального значення для рівня добробуту. Володіти енергією – мало, потрібно ще мати високі технології, висо кий рівень науки й освіти, стабільну економічну та політичну систему.

Але справа не лише в стабільності. Як повідомлялося Президентом України у Посланні 2000, "суспільне виробництво України є одним із найбільш енерго ємних у Європі. Незважаючи на те, що вона імпортує понад 41 % від загального обсягу споживання паливно енергетичних ресурсів, ефективність використан ня енергії дуже низька. Вона приблизно у шість разів нижча, ніж у країнах з по дібним рівнем доходів і ще більшою мірою – від рівня країн з розвиненою еко номікою. Якщо в Німеччині енергоємність ВВП складає 0,19 кілограма умовно го палива на долар, то в Україні – 1,91"377.

Без енергозбереження, вказує Президент, неможливий не тільки прогрес в економіці, а й її стабілізація. Потрібно активніше використовувати альтерна тивні, екологічно чисті джерела видобутку електроенергії. Тільки 2 % енергії отримуємо від вітру, хвиль, прибою, 6 % – від гідроелектростанцій. В Україні гідроресурси практично вичерпані. Безперечне одне: потрібні нові технології, нові наукові рішення щодо виробництва енергії і електроенергії, та передусім потрібно застосувати хоча б уже відомі технології і наукові рішення енергозбе реження. Калькулятор енергозбереження віднаходимо в цьому посібнику.

4. У пошуку екологічного сліду

Якщо інтегровано поглянути на систему вправ посібника, то побачимо, що він навчає учнів калькуляції енергозбереження, від якої вже легко віднайти і свій "екологічний слід", тобто кількість біологічно продуктивної землі, яка ви користовується певною країною або окремою людиною, що визначає рівень впливу цієї країни або людини на навколишнє середовище. Це взаємовідношен ня відображає популярний на Заході термін environmental footprint" (відбиток на навколишнє середовище" або "екологічний відбиток").

Відомо, що якби всі жителі нашої планети жили так, як живуть американці, то населенню земної кулі знадобилися б дві Землі, тому що життєві стандарти середнього американця набагато вищі, ніж стандарти жителів багатьох інших країн світу. США потрібно набагато більше території, щоб забезпечити потреби своїх громадян. Сучасна Америка володіє поверхнею 9 млн 399 тис. км2. Завдя ки міжнародній торгівлі і використанню робочої сили країн "третього" світу США використовують ще і ту землю, що фактично їм не належить. Мова про бі ологічно продуктивну територію, тобто ділянки суші і води, що придатні для потреб сільського господарства, функціонування індустріальних об'єктів і міст.

Поняття "environmental footprint" уперше вжили канадські вчені екологи

213

Енергозберігаючий посібник

Матіс Вакернагель (Mathis Wackernagel і Вільям Різ/William Rees) у книзі "Наш вплив на екологію: скорочуючи людський вплив на землю"/ "Our Ecological Fo otprint: Reducing human impact on the earth". Книга вийшла 1996 року. Вакерна гель і Різ вирахували, що в 1900 році середній американець споживав усього 1 га поверхні земної кулі для задоволення усіх своїх потреб. Нині середньостатис тичний "відбиток" американця дорівнює 9,6 га землі. Типовий канадський "від биток" на 17 % менший – 6,8 га. Італійський – ще менше – 3,6 га, що на 60 % пос тупається американському. Український "відбиток" становить 3,4 га. Для порів няння, наша планета має для кожної людини сьогодні лише 1,8 га. Застосовую чи теорію "відбитка" на практиці, кожен житель планети може "тиснути" на 1,8 гектара землі, не вимагаючи від природи більше, ніж вона може дати.

Таблиця 8. Екологічний слід країн у 1999 р.

Джерело: Redefining Progress. Ecological Footprint of Nations, Nov. 2002 Update (www.Redefi ningProgress.org/ecologicalfootprint/).

Є багато інтернет сайтів, які пропонують вирахувати персональний "відби ток" конкретної людини, або, іншими словами, визначити, скільки природи вам потрібно, щоб жити так, як ви живете. Прикладом такого сайту є http://www.re definingprogress.org. У процесі обчислення потрібно відповісти на низку питань про те, що ви їсте, п'єте, куди викидаєте сміття, скільки і на чому їздите, скіль ки кілометрів ходите пішки, якими послугами користуєтеся тощо. Наприклад, людина, яка випиває п'ять чашок кави на день, опосередковано споживає біль ше землі, ніж людина, котра п'є каву тільки вранці. Перш ніж перетворитися в напій, кущі кави повинні десь вирости, пройти процес переробки і доставки. Цей процес включає кількість вихлипних газів машини, що перевозить мішки з кавою на кавову фабрику, і викидів від літака, що доставляє пакетики готової кави споживачам.

Відбиток вегетаріанця порівняно менший за відбиток "м’ясоїда", тому що од на тонна їжі з рослин і злаків отримується в середньому із площі 0,78 га землі

214

філософія освіти в європейському контексті

порівняно з 2,1 га для виробництва однієї тонни м'ясної їжі. Люди, які регуляр но користуються послугами хімчистки, чинять більший негативний вплив на природу, ніж мешканці далекого села, котрі перуть білизну в струмку без вико ристання прального порошку. Відповідно, екологічний "відбиток" людини, яка їздить на місцевий ринок на верблюді, менший, ніж у тієї, яка водить джип і ку пує продукти в супермаркеті. Є багато суперечок, що потрібно включати в роз рахунки екологічного "відбитка", щоб одержати більш менш правильний ре зультат. Однак усі подібні дослідження ведуть до однієї мети: знайти шлях, який привів би до зменшення цього "відбитку" і поліпшення екологічної ситуа ції на Землі379. Цей шлях торує і посібник "Енергозбереження".

5. Посібник як "енергозберігаюча" книга

Посібник загалом має якість, яка рідко притаманна українським підручни кам і посібникам: він виявився відповідним своїй назві – "енергозберігаючим". Автори забезпечили концептуальну інтеграцію інформації з проблеми енергоз береження, яку відтепер учні й учителі можуть використовувати, не вдаючись до довгих пошуків розкиданих по багатьох джерелах деталей. Він зберігає енер гію учня читача і енергію учителя.

Щоб учням було цікавіше працювати з посібником, автори упровадили низ ку рубрик: "Подумайте і дайте відповідь" (допоможе школярам перевірити, як вони засвоїли матеріал); "Практикум" (завдання, що дають дітям змогу засто сувати на практиці отримані знання з енергозбереження в кооперації з батька ми); "Чи знаєте ви, що…" (містить коротку інформацію про найцікавіші момен ти в розглянутій темі). Посібник орієнтований на пробудження інтересу до вис вітлюваних проблем, активізацію творчості учнів для їх розв'язання.

Доступність викладення, насиченість практично корисними знаннями та по радами роблять посібник цікавим і учням, і педагогам різного фаху, стимулю ють останніх до відображення проблем енергозбереження у своїх дисциплінар них рамках. Сторінки посібника мобілізують свідомість і волю до активної жит тєдіяльності, заряджають духовною енергією та оптимізмом.

Зокрема, посібник та його вправи ознайомлюють із новими технологіями енергозбереження, які ще не набули в Україні широкого поширення. Наприк лад, "Тест на збереження енергії" з поміж 21 питання містить таке: "Чи знижу ємо ми температуру в приміщенні, коли виходимо з нього або вночі?" Мається на увазі така можливість за допомогою кондиціонерів або регулювання тепло постачання, якої у більшості учнів немає. Але внаслідок таких питань з'явиться потреба в таких пристроях. Посібник загалом навчає знаходити свої цілі і пос

215

Енергозберігаючий посібник

лідовно прагнути їх досягнення, зосереджувати свою енергію на справді важли вих справах, замість того, щоб марно витрачати сили.

Усе ж "потенціал енергозбереження" цього посібника можна побільшити за допомогою розширення глосарію, введення предметного та іменного покажчи ків, переліку використаних умовних позначень, символів, одиниць вимірюван ня, скорочень. Не завадив би наприкінці і покажчик, при вивченні яких предме тів та їх тем за сучасними програмами можливо використання певних його фрагментів. Доцільно було б указати в тексті, на які вже здобуті учнями знання опирається та чи інша інформація у посібнику.

Враховуючи, що посібник є додатковим до вивчення різних дисциплін, то послідовність викладу матеріалу великого значення не має. Хоча, якщо зважи ти, що учні освоюватимуть його і самостійно, то доцільно розпочати виклад із прагматичної частини "Методи використання енергії", а завершити теоретич ною частиною про поняття "енергія". Тоді оптимістичні заяви першої частини посібника про вічність енергії, про те, що енергія нікуди не зникає та інші філо софські і психологічні проблеми сприйняття термодинамічного парадоксу бу дуть вирішені на основі практичного досвіду.

Відомо, що багато ідей претендують на роль центру інтеграції змісту освіти шкільного навчання. Серед них найважливішою видається ідея енергозбере ження, враховуючи, що енергоємкість виробництва в Україні не відповідає ци вілізаційним нормам. Обраний авторами підхід не має амбіцій стати з посібни ком у чергу за здобуттям статусу нового навчального курсу. Особливість цього посібника не лише в тому, що він заповнює дефіцит "м'яких" педагогічних ме тодик інтеграції знання, а й у тому, що він здатний стати поштовхом для розроб ки прагматичної стратегії розвитку школи. Подібно до того, як свого часу була реалізована ідея школи друкарні, посібник зароджує думку про створення "ШКОЛИ ЕНЕРГІЇ"380 або, на першому етапі, хоча б "ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮ ЧОЇ ШКОЛИ".

6. Енергозберігаюча школа

Слово "енергія" насамперед асоціюється в нас із природничими науками. Проте це одне з тих понять, що лежить в основі практично всіх сфер діяльності людини і природних явищ. "Енергія – міра того, що може відбутися". Енергія – міждисциплінарне поняття, яке відображає не лише одну з основних властивос тей матерії, загальну міру всіх форм її руху, а й здатність виконувати роботу чи бути джерелом сили, що виконуватиме роботу, а в соціально гуманітарній сфе рі енергія є діяльною силою, поєднаною з наполегливістю, рішучістю в досяг ненні поставленої мети.

216

філософія освіти в європейському контексті

У використанні всіх аспектів поняття енергії і приховується ідея проекту шкільного розвитку – "Енергозберігаюча школа".

Такий проект вирішуватиме не лише глобальні проблеми, а передусім дріб ниці, які не вдається вирішити нам. В одноповерховій школі у США класні кім нати освітлюються зверху, через вікна, розміщені в стелі. Задум ніби чудовий – щоб ніщо не відволікало увагу учнів за звичними для нас вікнами у стінах. Ди вує те, що яскравого сонячного дня у класних кімнатах цієї школи не вистачає природного освітлення, а тому вмикаються люмінесцентні лампи.

Я поцікавився, у чому тут справа, як щодо санітарних норм для шкільних приміщень, згідно з якими у класі має переважати природне, а не штучне освіт лення. Відповіді на своє питання не дістав. Взагалі, у США мене дивувало не вимкнене за яскравого сонця світло уздовж доріг чи на фасадах будинків, хоча в економії американці ніби і не перевершені (наприклад, автоматичні пісуари, у яких вода автоматично зливається внаслідок аналізу його вмісту, водогінні кра ни з фотоелементами, які реагують на піднесені руки тощо).

В українських школах перша хвиля енергозбереження пов'язана зі встанов ленням лічильників на енергоносії. Наступний крок – реалізація енергозберіга ючих проектів для шкіл вартістю 30 50 тис. доларів, на зразок тих, які реалізу ються в сучасній Росії десятками.

Скоріш за все розвиток шкіл за енергозберігаючим сценарієм завершиться реалізацією концепції "інтелектуальної будівлі"381. Сучасна будівля містить ба гато різноманітних інженерних систем – електро , тепло і водопостачання, ка налізація, опалювання, кондиціонування і вентиляція, система утилізації відхо дів, система безпеки, зв'язок різних видів, телебачення, комп'ютерна мережа, і це ще не все. В "інтелектуальній будівлі" кожна з цих інженерних систем та їх автономні системи управління об'єднуються в інтегровану систему управління будівлею (Building Management System). Остання, використовуючи загальну базу даних, забезпечує оптимальний режим експлуатації, у тому числі, і з точки зору енергозбереження. Передбачається, що 45 % всіх нових будинків, що буду ються в США, будуть оснащені такими інтегрованими системами управління. Із точки зору "інтелектуальної будівлі" обов'язковими є такі чинники: індивіду альний контроль свіжого повітря, температури, природного і штучного освіт лення; приємний контакт із навколишнім світом (вигляд із вікон), наявність зон для "спонтанної" комунікації (спілкування), а також зон тиші і самоти; лег кий доступ до всіх електронних і медіа засобів, ергономічний дизайн, конфігу рація і розміщення меблів; безпечність використаних будівельних і оздоблю вальних матеріалів для здоров'я і навколишнього середовища.

Фолькер Харткопф (Volker Hartkopf), директор Центру вивчення і діагнос

217

Енергозберігаючий посібник

тики життєдіяльності будівель (Center for Building Performance and Diagnos tics) архітектурного факультету Університету Карнегі Меллон (Carnegie Mel lon University) в Піттсбурзі і визнаний у всьому світі експерт інтелектуальної архітектури (intelligent architecture), сформулював концепцію "мотивуючої бу дівлі" ("motivating building"). Згідно з цією концепцією такими є комфортні, технічно і екологічно безпечні будівлі, і до того ж мають комерційну цінність.

Головним чинником якості шкільної будівлі в майбутньому (хоча вже і зараз цей чинник виходить на перше місце) буде не її архітектурна витонченість, а те, наскільки ця будівля може забезпечити стимулююче навчально дослідницьке і професійне середовище для учнів і педагогів, їхню безпеку. Зовсім нещодавно, коли ноутбуки були ще екзотикою, говорилося, що навчальний заклад потребує нової архітектури, оскільки школи заповнювалися комп'ютерами, з якими у класі дітям тісно. Прогресуюча мініатюризація комп'ютерної техніки надає можливість зберегти простір навчальних закладів, своєрідних "виробничих лі ній", на якій збільшення продуктивності навчальної праці цілком реальне за ра хунок правильного архітектурного планування і ергономічного поліпшення умов роботи.

У цей час можна відмітити підвищення інтересу і розуміння необхідності створення ефективного навчального простору і з боку українських освітян, це, зокрема, демонструють нові недавно збудовані школи.

Давня педагогічна і соціально економічна проблема – чи повинна школа бу ти значно кращою порівняно з умовами життя учнів. Одні вважають, що школа має синтезувати найостанніші досягнення суспільства й показувати завтрашній день суспільства. Інші вважають, що школа не повинна суперечити своєю "про сунутістю" середнім суспільним умовам. Як на мене, тут ніякої суперечності не має. Якщо ми матимемо школу, в якій втілено ідею інтелектуального будинку, школу, яка обладнана технологіями завтрашнього дня, то це аж ніяк не закрес лює ідею Песталоцці щодо навчання бідних дітей для бідного життя. Повинен бути приклад, зразок, ідеал, як можна влаштувати життя. Тут ми входимо в проблему шкільної архітектури, яку звичайно враз не змінити. Але в силах пос тавити проблему перетворення 20 тисяч шкіл України в 20 тисяч "інтелектуаль них будинків", у яких буде втілено ідею енергозбереження у всій повноті цього поняття. Здобута компетентність у поводженні з побутовими умовами завтраш нього дня у школі надасть її учням ту компетентність, яка необхідна, щоб люди зорієнтувалися на майбутнє у своїх програмах та сценаріях життя.

Ідея енергозбереження – це не лише збереження матеріальних джерел енер гії. Зберігати потрібно й людську енергію. Правило нової економіки – не роби неправильну роботу. Ще гірше, коли неправильна робота добре робиться. Енер

218

філософія освіти в європейському контексті

гозбереження полягає не лише в навчанні вчасно вимикати лампочки, але й у здобутті уміння добре зважувати, куди спрямовуєш свою енергію, або як керів ник, на що спрямовуєш важко поновлювану людську енергію.

Невміння раціонально організувати працю у кожному осередку і суспільстві загалом – це і є корінна причина невдач України вчора і сьогодні (та інших пос традянських країн). Організація праці і діяльності без прагматичного сенсу і практичної спрямованості на розв'язання конкретних проблем, намагаючись відповідати лише тим чи іншим ідеологічним схематизмам, є енергопоглинаю чою. Організація праці і діяльності в енергозберігаючій школі має вивільнювати енергію учителів та учнів, спрямовуючи її на варті людського життя цінності.

"У глибинах нашого розуму збережено стільки ж розумової енергії, скільки енергії фізичної зберігає атомне ядро", – вказував знавець людських стресів Г.Сельє. Новий посібник "Енергозбереження" допомагає розбудити могутню розумову енергію учнів і вчителів, спрямовуючи нарешті шкільний зміст освіти з "теоретичного неба" на актуальні потреби суспільства й особистості.

Аналіз окремого посібника дозволить нам точніше провести аналіз україн ського навчального книговидання в контексті стратегічних завдань освіти.

7. Навчальне книговидання

"Контекст стратегічних завдань розвитку освіти", зауважу, не вичерпується завданнями, які сформульовані в Національній доктрині розвитку освіти, Зако нах щодо освіти, у низці аналітичних і прогностичних документах. Сутність стратегічних завдань визначається насамперед тим, що ті концепції, за якими сьогодні працює сучасна українська освіта, надають можливість українському суспільству здобувати всього 5 6 тис. доларів ВВП на особу. Не будемо в цьому звинувачувати лише освіту, але не можна і відкидати її відповідальність за такі наслідки діяльності, сформованих нею свого часу фахівців і працівників різних сфер нашого суспільства. Отже, стратегічні завдання щодо освіти полягають у то му, щоб здійснювати такі концепції освіти, за якими уможливиться досягнення цивілізованого валового внутрішнього продукту на душу населення у 10 20 тисяч доларів. Трансформація навчального книговидання є одним із найважливіших стратегічних завдань розвитку освіти, оскільки шкільний підручник є мірою то го, що може відбутися незабаром у нашому суспільстві.

Стратегічним завданням освіти є і подолання загальної катастрофи національ ного книговидання. Хоча в 2004 р. в Україні видано 14 тисяч назв книг, але це значно нижче європейських стандартів, навіть порівняно з Польщею (десь 50 ти сяч назв щороку друкується), не говорячи вже про Німеччину та інші подібні кра