Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекоменд курсов_ ЗФ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

Тема № 10 конституційно-правові основи місцевого самоврядування в україні План:

    1. Поняття та основні концепції місцевого самоврядування.

    2. Принципи місцевого самоврядування в Україні.

    3. Система місцевого самоврядування в Україні.

    4. Функції місцевого самоврядування в Україні.

    5. Служба в органах місцевого самоврядування в Україні.

Основна література:

Нормативно-правові акти:1, 2,14, 25, 26, 27, 28;

Навчальна та науково-монографічна література:1, 11, 15, 12.

Додаткова:5, 9, 15, 42.

Методичні рекомендації:

В межах даної теми має бути розкрита юридична природа місцевого самоврядування та його конституційно-правовий статус в Україні.

Розкриваючи перше питання плану, слід зупинитися на багатоаспектності поняття «місцеве самоврядування» та розкрити зміст кожного з аспектів. Особливу увагу слід звернути на місцеве самоврядування як одну з основ конституційного ладу України (ст.7 Конституції) та форму народовладдя (ст. 5 Конституції). Слід навести також легальні визначення місцевого самоврядування, що містяться в Конституції України (ст.. 140) та Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст.2). Звертаючись до підручників з курсу «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні», необхідно визначити ознаки, які поєднують державну та муніципальну владу як види публічної влади, а також ознаки, які їх відрізняють. Враховуючи розмаїття наукових концепцій місцевого самоврядування, необхідно навести їх перелік, вказати прізвища вчених, які були прибічниками тієї чи іншої концепції, розкрити зміст державницької, громадівської та дуалістичної концепцій.

Відповідь на друге питання плану має містити визначення поняття принципів місцевого самоврядування, перелік таких принципів, які містяться в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» та наукових першоджерелах. Кожен з наведених принципів має бути повно, але лаконічно розкритий.

Розкриваючи третє питання плану, слід мати на увазі, що поняття «система місцевого самоврядування» вживається у двох значеннях: 1) як система форм місцевого самоврядування; 2) як система суб’єктів місцевого самоврядування. Кожен з аспектів має бути розкрито з урахуванням чинного законодавства України.

Четверте питання плану полягає у визначенні основних напрямків здійснення місцевого самоврядування, його впливу на певні сфери суспільного життя в яких виявляється його сутність та соціальне призначення. При цьому слід мати на увазі, що в науковій та навчальній літературі висловлено декілька точок зору з даного питання. Бажано представити ці позиції. Зміст кожної з функцій місцевого самоврядування доцільно розкрити через певний набір повноважень тих чи інших органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

П’яте питання плану має бути розкрите на основі чинного Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». При цьому слід надати визначення такої служби, її принципи та види, а також загальну характеристику порядку її проходження.

  1. Інформаційне та методичне забезпечення навчальної дисципліни