Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_progr_ekol_etika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра правового забезпечення господарської діяльності

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

ЕКОЛОГІЧНА ЕТИКА

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030401 «Правознавство»

Спеціалізація Право

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання ДЕННА

м. Харків

2011

Рекомендовано до друку

Методичною радою Харківського національного університету внутрішніх справ

„18“ листопада 2010 року

Протокол № 10

Ухвалено

Вченою радою Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

„19“ жовтня 2010 року

Протокол № 2

Рецензенти:

Карпенко І.В. - декан філософського факультету ХНУ ім. В.Н.Каразіна, д-р. філос. наук, проф.

Бригадир І.В. - доцент кафедри трудового, екологічного та земельного права ХНУВС, канд. юрид. наук

Екологічна етика: навчальна програма / Розробник: канд. юрид. наук, доц. Шуміло О.М. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010. – 18 с.

Ухвалено

на засіданні кафедри трудового, екологічного та земельного права

ННІПМК ХНУВС

„15“ вересня 2010 року

Протокол № 7

© Шуміло О.М. 2011

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011

1. Анотація навчальної дисципліни

Дисципліна „Екологічна етика“ складає частину фахової підготовки бакалаврів, що отримують освіту в галузі журналістики та інформації відповідно до спеціалізації „Правова журналістика“. Навчальна програма з курсу „Екологічна етика“ розроблена з урахуванням сучасних поглядів на концепцію екологічної освіти в Україні. Розвиток екологічно-етичної освіти в вищих навчальних закладах має базуватися на комплексному і збалансованому поєднанні природничого, філософського, економічного, юридичного та соціокультурного підходів.

Законодавством України прямо передбачено: „Підвищення екологічної культури суспільства і професійна підготовка спеціалістів забезпечуються загальною обов’язковою комплексною освітою та вихованням в галузі охорони навколишнього природного середовища, в тому числі в дошкільних дитячих закладах, в системі загальної середньої, професійної та вищої освіти, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів“.

З метою екологізації вищої освіти та формування екологічного світогляду у майбутніх спеціалістів у вищих навчальних закладах, зокрема в Харківському національному університеті внутрішніх справ, на початкових курсах введено навчальний курс „Екологія“.

Закон України „Про захист тварин від жорстокого поводження“ в ст. 6 передбачає, що виховання гуманного ставлення до тварин є важливою складовою етичного, культурного та екологічного виховання громадян; передбачає формування високого рівня еколого-етичної свідомості та культури громадян; забезпечується шляхом викладання курсів з екологічної етики та гуманного ставлення до тварин у дошкільних навчальних закладах, у системі загальної середньої, професійно-технічної і вищої освіти.

Остання вимога щодо викладання навчального курсу відображена у відомчому нормативному акті. Так, відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 23.06.2010 № 1/9-450, на виконання ст. 6 Закону України „Про захист тварин від жорстокого поводження“ і рішення Окружного адміністративного суду м. Києва щодо впровадження у вищу та середню освіту України дисципліни „Екологічна етика“. Міністерство освіти і науки України рекомендує включити до переліку вибіркових дисциплін навчальних планів вищих навчальних закладів дисципліну „Екологічна етика“ в обсязі одного кредиту ECTS (36 год.).

Подальша спеціалізація вищої освіти передбачає формування у студентів системних, комплексних знань та практичних навичок їх застосування з питань охорони довкілля, екологічної етики та досягнення сталого розвитку суспільства.

З урахуванням специфіки навчального закладу та майбутньої спеціалізації студентів значну увагу приділено питанням, пов’язаним із формуванням активної громадянської позиції майбутніх журналістів, зокрема щодо вирішення екологічних проблем сьогодення.

Вивчаючий повинен знати:

  • термінологічний апарат науки „Екологічна етика“. В рамках курсу у студентів формуються знання щодо визначення та змісту понять: „екологія», „екологізація суспільних відносин», „екологічна етика»;

  • зв’язок курсу з майбутньою спеціальністю студентів, що передбачає екологізацію професійно орієнтованих дисциплін, які будуть вивчатись ними в подальшому;

  • теоретичні засади появи, існування та перспективи розвитку „Екологічної етики“ як науки, особливості формування еколого-етичного світогляду людства;

  • основні правові засади регулювання еколого-етичних відносин;

  • екологічні проблеми сьогодення та шляхи їх вирішення, відмінності галузевих, локальних, регіональних і глобальних екологічних проблем;

  • основні напрямки міжнародного співробітництва при вирішенні екологічних проблем.

Вивчаючий повинен вміти:

  • застосовувати практичні екологічні знання в галузі охорони довкілля та природокористування, орієнтовані на майбутню професійну діяльність;

  • активно користуватись сучасними інформаційними технологіями для вирішення еколого-етичних завдань;

  • застосовувати отримані при вивченні курсу знання з метою формування екологічного світогляду (екологічного мислення, свідомості і культури) у громадян.

Після закінчення курсу студент має:

а) засвоїти зміст усіх розділів програми;

б) ознайомитись у мінімальному обсязі з літературою за темою курсу;

в) вміти проводити нормативно-етичний аналіз текстів та етико-екологічний аналіз ситуацій;

г) продемонструвати свої знання та навички при виконанні модульних робіт за кожним модулем навчального курсу та підсумковим заліком.

Навчальна програма регулює викладання та вивчення дисципліни студентами 3-го курсу денної форми навчання, які отримують вишу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем „бакалавр“ на базі повної середньої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]