Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВСАМР, СЗ (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
856.58 Кб
Скачать

Тема 2: Поняття господарського права

Господарське право є доволі унікальним представником серед інших галузей та підгалузей права. Такий статус йому надає комплексний характер відносин, що виникають при реалізації права на господарську (підприємницьку) діяльність.

У складі господарського права переважають норми цивільного і адміністративного права. Так, норми цивільного права зустрічаються при регулюванні майнових та пов’язаних з ними немайнових відносин між суб’єктами господарювання. Це, зокрема, укладення договорів, вирішення майнових спорів, визначення індивідуальних ознак юридичних та фізичних осіб-підприємців. Адміністративне право має прояв при обмеженні права підприємця на заняття ним підприємницькою діяльністю. Зокрема, цей процес починається з процедури державної реєстрації фізичної особи у якості підприємця або юридичної особи у державного реєстратора, а далі – отримання патенту у податкових органах та ліцензії в уповноважених на це органах державної влади. Крім того, адміністративні відносини напряму виникають під час здійснення контролю за здійсненням господарської діяльності.

Окрім цього у складі господарського права можливо виділити також і норми трудового, банківського, торгового, біржового, фінансового, податкового та інших галузей права та галузей законодавства. На сьогодні, господарське право набуває рис комплексної галузі права, власне як і підприємницька діяльність є видом господарської діяльності. Як наслідок, специфіку господарського права переймає і його предмет та метод, які також мають означену подвійну природу.

Система господарського права розділяється на першу та другу частини відповідно до поділу норм галузей права, що складають його зміст. Зокрема, до першої частини відносяться загальні положення про господарське право, господарські правовідносини, підприємництво, суб’єктів господарювання та процедуру їх легалізації, а також порядок припинення діяльності суб’єктів господарювання, у т.ч. їх банкрутство. Спеціальні положення, що деталізують здійснення господарської діяльності відносяться до другої частини (зовнішньоекономічна, інвестиційна, біржова, торговельна, страхова діяльність, монополізм та недопущення недобросовісної конкуренції, договори у сфері господарювання, контроль, відповідальність та інше).

Стосовно джерел господарського права варто зазначити, що основною їх формою в Україні виступає нормативний акт. При цьому головне значення має їх класифікація (однім з основних класифікаційних критеріїв буде юридична сила нормативного акту).

Визначаючи місце і значення Конституції України як Основного Закону у системі джерел господарського права, необхідно визначити, яке місце вона займає у регулюванні, суспільних відносин взагалі. Зупинившись на регулюванні, безпосередньо господарських правовідносин слід виділити конституційні норми, що закріплюють право на підприємницьку діяльність, а також або прямо, або опосередковано впливають на можливість, порядок заняття господарюванням, правовий статус учасників таких відносин, основи взаємовідносин держави і цих осіб.

Проводячи характеристику міжнародного законодавства, як джерела господарського права, необхідно з'ясувати загальні принципи та умови застосування його норм на території України. Особливу увагу слід приділити міжнародному законодавству в системі національного законодавства України про господарську діяльність. Особливе місце необхідно виділити актам, прийнятим СНД, Європейським Союзом, а також іншими економічними союзами, учасниками яких є Україна.

Розглядаючи Закони України, слід провести класифікацію законів (в тому числі за предметом регулювання, за чинністю у часі, просторі, за колом осіб, за галузевим критерієм, за субординацією і т.д.). Особливе місце серед законів необхідно приділити законам, що встановлюють загальні засади здійснення господарської діяльності (Закони України "Про господарські товариства", "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та інші).

Виходячи з загальної інформації про закони необхідно встановити характерні риси сучасного стану законодавства про господарську діяльність і зупинитися на проблемі кодифікації, визначивши співвідношення Цивільного кодексу з Господарським кодексом.

Розкриваючи місце, значення та роль підзаконних актів при регулюванні відносин у сфері господарювання необхідно дати їх поняття, вказати їх ознаки, провести їх класифікацію, а також показати їх співвідношення з законами.

Даючи поняття локальних нормативних актів необхідно вказати, в чому проявляється нормативний характер правил, що приймаються самими суб'єктами господарської діяльності, і чому вони мають локальний характер. На основі цього, визначити, які акти відносяться до числа локальних нормативних актів і провести відмінність між ними та іншими правовими актами, що приймаються підприємцями. Також необхідно з'ясувати відмінність між локальними нормативними актами та підзаконними нормативними актами, що приймаються місцевими органами влади та самоврядування. Розкриваючи роль судової та арбітражної практики в регулюванні господарських правовідносин, слід з'ясувати, чи є вона джерелом права взагалі і господарського права, зокрема. Виходячи з цього слід визначити, яке місце у регулюванні відповідних відносин відіграють Постанови Пленуму Верховного Суду України, Роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України, інформаційні листи ВАС України, узагальнення судової та арбітражної практики. Також необхідно з'ясувати, що таке "прогалина" у праві і за допомогою яких засобів вона усувається. В завершенні необхідно відзначити роль договору в урегулюванні взаємовідносин суб'єктів господарської діяльності, розкрити принципи договору і положення, що обмежують його застосування.

Основні питання:

1. Поняття господарського права.

2. Предмет і метод господарського права.

3. Система господарського права.

4. Система джерел господарського права

5. Місце Цивільного та Господарського кодексів у врегулюванні господарських правовідносин.

6. Закони України як джерела господарського права та їх види.

7. Інші джерела господарського права та їх правове значення.

Питання для самоконтролю:

1. Поняття господарського права, його предмет та методи.

2. Умови та межі здійснення господарської діяльності.

3. Місце господарського права в системі права України.

4. Специфіка приватноправового та публічно-правового регулювання господарської діяльності.

5. Джерела господарського права та їх класифікація.

6. Конституція України як джерело господарського права.

7. Міжнародні договори як джерело господарського права.

8. Укази Президента України з економічних питань та їх місце у структурі нормативних актів господарсько-правового спрямування.

9. Акти Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств. Акти органів місцевого самоврядування.

10. Локальні нормативні акти та їх види.

11. Місце договору в урегулюванні господарських відносин.

12. Звичай ділового обороту як джерело господарського права. Застосування аналогії права та аналогії закону для регулювання господарських відносин.

13. Господарське право як наука та навчальна дисципліна.

14. Система навчальної дисципліни "Господарське право".

Завдання:

1. Складіть структурно-логічну схему, що відображає конституційне регулювання господарської діяльності (з вказівкою конкретних статей Конституції України, інших конституційних актів).

2. Складіть таблицю чинних нормативно-правових актів про господарювання в залежності від сфери регулювання відносно будь-якого виду діяльності.

3. Дайте класифікацію усіх нормативних актів у залежності від їх юридичної сили.

4. Дайте класифікацію підзаконних актів в залежності від органу, що їх видавав.

5. Складіть проект будь-якого локального нормативного акту.

6. Вкажіть усі умови при яких міжнародний нормативний акт буде мати юридичну силу на території України.

Теми рефератів:

1. Місце господарського права в системі права України.

2. Система господарського права.

3. Система джерел господарського права.

Рекомендовані нормативні акти:

1 – 54

Рекомендована література:

5, 38, 42, 62, 65, 114, 123,124, 141, 156-159.