Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-49.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
685.57 Кб
Скачать

Вправа 4. Відкриття та збереження документу.

4.1. Збереження документа. Зробивши щось путнє зі своїм документом, ви обов'язково повинні зберегти його у файлі на диску. Щоб зберегти документ, зробіть наступне: 1. Клацніть по кнопціЗберегти на стандартній панелі інструментів. Word виведе на екран діалогове вікно Збереження документа, показане на рис.1.3.

Тут можна вибрати диск або папку в якій буде збережений документ

Кнопка переходу на один рівень вгору Кнопка створення нової папки Кнопки режимів перегляду

Тут вводиться ім'я зберігається документа Випадаючий список типів файлів




Рис. 1.3. Діалогове вікно Збереження документа
2. Виберіть диск або папку на диску, в якій ви хочете зберегти ваш документ. Якщо вам необхідно створити нову папку для зберігання документа, натисніть кнопкуСтворити нову папку на діалоговому вікні Збереження документа.
3. Введіть ім'я вашого документа (або прийміть ім'я, запропоноване Word) і клацніть по кнопціЗберегти Ім'я може бути довжиною до 255 символів, включаючи розширення «. Doc». Однак розширення вводити не треба, воно буде додано автоматично. Це розширення імені файлу дозволяє всім програмам знати, що цей файл є документом, створеним у Word.
У рядку стану при цьому видно смуга прогресу, показуєпроцес збереження документа Word. Для дуже довгих або складних документів смуга прогресу в рядку стану може сповільнитися або навіть зупинитися. Не лякайтеся! Word не помер, - просто програмі потрібно в цей момент провести складні обчислення або операції з диском, і Word відновить рух індикатора смуги прогресу через кілька секунд.
Одного разу зберігши свою роботу, ви можете клацати по кнопціЗберегти на панелі інструментів і зберігати таким чином ваш документ знову і знову без необхідності вказувати його ім'я. Word при цьому не буде виводити на екран діалогове вікно Збереження документа.
У будь-якому випадку рекомендується зберігати документ як можна частіше. Це дозволить вам захиститися від непередбачуваних речей, таких як вимкнення електрики або зависання комп'ютера. Перезавантажитеся після подібних потрясінь, ви виявите копію вашого документа в тому вигляді, в якому він ви в останній раз записали його.
Після того, як ви закінчили друк документа на принтері, збережіть його, перш за сем закривати документ або виходити з Word. Це дасть вам абсолютну впевненість, що документ на диску в точності відповідає тому, що ви отримали на папері.
4.2. Зміна імені та місця зберігання документа.
З-за різних причин вам знадобитися змінити ім'я файлу або місце, де він зберігатися. Наприклад, якщо ви відредагувалифайл і хочете зберегти нову версію під новим ім'ям, залишивши старий варіант недоторканим, то вам потрібно перейменувати файл з вашим документом. Крім того, вам може знадобитися перенести файл на інший диск або в іншу папку.
Щоб змінити ім'я файлу або місце його зберігання, зробіть наступне:
1. Виберіть командуФайл Þ Зберегти як.
2. Якщо необхідно, вкажіть потрібний диск або потрібну папку, якій буде зберігатися документ.
3. Якщо необхідно, введіть інше ім'я для документа.
4. Клацніть по кнопціЗберегти.
Якщо ви не хочете зберігати на диску стару версію документа, вам доведеться знищити її засобами Windows 95, тому що сам Word не стирає старі файли при їх перейменування.
4.3. Відкриття документа.
Повернення до документа, над яким колись уже працювали, здійснюється за допомогою спеціальної операції Word, званої «відкриття документа».
Діалогові вікнаВідкриття документа, Вставка файлу, Вставка малюнка та Відкриття джерела даних організовані однаково. Всі нижченаведені інструкції, крім пункту 1, застосовні до будь-якого з цих чотирьох діалогових вікон. Пункт 1 в нижеприводимой інструкціях описує виклик діалогового вікна Відкриття документа. Інші діалогові вікна викликаються за допомогою інших команд.
Щоб відкрити документ, зробіть наступне:


1. Клацніть по кнопціВідкрити на стандартній панелі інструментів.
Word виведе на екран діалогове вікноВідкриття документа, показане на рис. 1.4.

Тут можна вибрати диск або папку в якій Кнопки режимів перегляду документів знаходиться документ



Рис. 1.4. Діалогове вікно Відкриття документа
2. Якщо документ, який ви хочете відкрити, відсутня в списку, вкажіть диск або папку, в якій він зберігатися. Документ у поточній папці відкривається подвійним клацанням лівої кнопки миші. Щоб перейти на папку, розташовану вище, або на інший диск, клацайте по кнопціПерехід на один рівень вгору, поки ви не побачите в списку ту папку або той диск, який вам потрібен. Перехід до папки або на диск зі списку також здійснюється подвійним клацанням.
3. Проведіть подвійне клацання миші на значку того документа, з яким ви збираєтеся працювати.
Якщо з цим документом ви недавно працювали, його ім'я буде присутній в нижній частині менюФайл. Щоб відкрити такий документ, досить клацнути по його імені у списку.
Щоб допомогти вирішити, який з файлів вам потрібен, Word передбачає декілька способів відображення ісортування списку файлів і папок у діалогових вікнах Відкриття документа, Вставка файлу, Вставка малюнка та Відкриття джерела даних. Для вибору цих можливостей існують чотири кнопки, показані на рис.1.4.
4.4. Закриття документа.
Нижче перераховані всі способи, за допомогою яких можна закрити документ Word.
1. Виберіть командуФайл Þ Закрити. Якщо документ відображено у двох або більше вікнах, всі вікна з цим документом будуть закриті.
2. Натисніть клавішу[Shift] і виберіть команду Файл Þ Закрити всі. Це призведе до закриття всіх відкритих документів.
3. Натисніть[Ctrl + W], щоб закрити активне вікно з документом. (Усі інші вікна, що містять даний документ, залишаються відкритими).
4.Загордилося[Ctrl + F4], щоб закрити активне вікно з документом. (Усі інші вікна, що містять даний документ, залишаються відкритими).
5. Клацніть по кнопціЗакрити, розташованої на правому кінці заголовку вікна.
6. Вийдіть з Word будь-яким із способів, описаних у вправі 2.