Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні технології реферат.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

15

МВС УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Реферат

з курсу: «Інформаційні технології в правознавчій діяльності»

на тему: «Інформаційні технології в правоохоронній діяльності»

студента другого курсу

групи ПЗзСР 10-1

факультету права, економіки та соціології

заочної форми навчання

Юровського Євгена Олександровича

Харків, 2012

ЗМІСТ

Вступ …………………………………………………………

3 стор.

1

Система інформаційного забезпечення органів внутрішніх справ (ОВС) України………………………………………….

5 стор.

2

Автоматичне робоче місце працівника правоохоронних органів…………………………………………………………

7 стор.

3

Автоматизована система управління правоохоронних органів…………………………………………………………

8 стор.

4

Інформаційні системи у правоохоронних органах України..

9 стор.

5

Інтегрована інформаційно-пошукова система………………

11 стор.

6

Концепції щодо створення інформаційної системи та системи автоматизації документообігу і діловодства………

12 стор.

Висновок ……………………………………………………...

14 стор.

Список використаних джерел ……………………………..

15 стор.

ВСТУП

Умови існування людства, що вступило в нове тисячоліття, вимагають висування нових пріоритетів, переходу до нової стратегії розвитку суспільства на основі знань та високоефективних технологій. В Указі Президента України «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій» [1] наголошується, що одним із таких стратегічних пріоритетів державної політики  має стати «розвиток в Україні інформаційного суспільства та впровадження новітніх інформаційних технологій в усіх сферах суспільного життя, діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

В Україні після певного зниження темпів інформатизації у 90-х роках сьогодні значно активніше почалося впровадження інформаційних технологій у різні галузі народного господарства.

Динаміка соціальних процесів, необхідність використання значних обсягів інформації об’єктивно передбачають запровадження комп’ютерної техніки і в правоохоронну діяльність. Переваги нових інформаційних технологій широко використовуються для підвищення ефективності боротьби зі злочинністю та її профілактики з метою розбудови правової демократичної держави [2].

Поліцейська освіта також не стоїть осторонь процесів глобалізації, впровадження новітніх інформаційних технологій, кооперації у віртуальному просторі.

Злочинний світ також стає більш глобальним і більш сучасно озброєним, все більш значний відсоток злочинів коїться у “кіберпросторі”. Протидія організованій злочинності у сучасних умовах має покладатись й на здатності правоохоронних органів на високому рівні володіти відповідним арсеналом технологічних можливостей. [3].

Вперше про важливість застосування нових методів боротьби зі злочинністю, заснованих на досягненні науково-технічного прогресу, було наголошено на V Конгресі Організації Об’єднаних Націй з попередження злочинності. На VI Конгресі 1980 року – вже рекомендовано всім державам активізувати свої зусилля щодо удосконалення систем збору інформації, у тому числі статистичної, з метою вивчення проблеми злочинності та функціонування систем правосуддя.

Інформатизація у правоохоронних органах України має певну практику та історію [4]. За допомогою комп’ютерів швидко опрацьовуються, передаються і зберігаються великі обсяги інформації, значно покращується якість управління, а головне, більш раціонально використовується час, працівники вивільняються від рутинних операцій, уможливлюється виконання творчої роботи.