Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецкурс Н.М.М. ЖЗО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Специфіка розслідування кримінальних справ, пов’язаних з зараженням людей невиліковними інфекційними або венеричними хворобами, міститься не тільки в особливостях провадження окремих слідчих дій, а і в широкому застосуванні в доказуванні результатів оперативно-розшукової діяльності, необхідності використання науково-технічних засобів.

Розглядаючи особливості розслідування зараження людей невиліковними інфекційними або венеричними хворобами слід уяснити, що при розслідуванні вказаних злочинів звичайно виникають різноманітні слідчі ситуації, вид і характер яких зумовлює відповідний підхід щодо визначення лінії поведінки слідчого, конкретизує тактичні завдання на певний момент розслідування, диктує відповідні тактичні рішення щодо напрямку та обсягу слідчої роботи, форм і методів взаємодії з оперативними та іншими підрозділами ОВС.

Кожній зі слідчих ситуацій властива певна методична схема (алгоритм − логічно обумовлений комплекс та послідовність виконання) слідчих дій, організаційних та оперативно-розшукових заходів щодо їх розв’язування.

Розглядаючи навчальні питання слід звернути увагу на типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочину та визначити необхідний комплекс і послідовність проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, а також сутність тактичних операцій та їх роль в розслідуванні зараження людей невиліковними інфекційними або венеричними хворобами. Слід пам’ятати, що для розкриття та розслідування зараження людей невиліковними інфекційними або венеричними хворобами слідчий (дізнавач) передусім повинен використати відповідні криміналістичні рекомендації щодо методики розслідування конкретного виду злочину.

Після цього під час самостійної роботи слід виконати завдання за фабулою навчальної кримінальної справи.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності слухачів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

Практичне заняття починається з розгляду контрольних питань теми.

Після контрольного опитування курсанти, на підставі раніше одержаного і виконаного під час самостійної роботи завдання за фабулою навчальної кримінальної справи беруть участь у діловій грі з обговорення рішень слідчого у кримінальній справі і плану розслідування злочину.

Фабула справи:

В ході розслідування зґвалтування 15-літньої громадянки К. призначена судово-медична експертиза(СМЕ), за результатами якої ...ознак статевого акту та фізичного насильства встановлено не було.

Через місяць, після проведення СМЕ, гр. К. заявила, що внаслідок зґвалтування, підозрюваний Борисов заразив її сифілісом, що підтверджується довідкою з обласного дерматовенерологічного диспансеру ...діагноз – сифіліс первинний серонегативний.

Додатково допитаний підозрюваний Борисов повідомив, що минулого року звертався до венерологічного диспансеру, пройшов лікування, після чого вважав себе здоровим.

За даними районного венерологічного диспансеру Борисов перебуває на обліку з травня минулого року, після закінчення курсу лікування і всупереч вимогам та письмовому зобов’язанню для контрольного відвідування лікаря - венеролога – не з’являвся.

По цьому факту була призначена комісійна СМЕ на предмет виявлення наявності, або відсутності у підозрюваного Борисова – сифілісу. За даними СМЕ у гр. Борисова встановлений діагноз – вторинний рецидивний сифіліс.

Допитана у якості свідка гр. Ярова повідомила, що перебуває у цивільному шлюбі із гр. Борисовим останні півроку, про наявність у нього венеричної хвороби не знала.

Проведеним гр. Яровою у обласному дерматовенерологічному диспансері обстеженням встановлено діагноз – сифіліс первинний серопозитивний, що підтверджується випискою із історії хвороби.

За результатами СМЕ у підозрюваного Борисова встановлено... в препуціальному мішку статевого члена фрагменти лобкового волосся, яке за груповою належністю відповідає за системою АВ 0 групі А(ІІ) за системою резус – Rh+. Група крові підозрюваного за системою АВ 0 – В(ІІІ) за системою резус – Rh–.

Завдання:

1. Проаналізувати інформацію, визначити приводи і підстави для порушення кримінальної справи.

2. Висунути слідчі версії.

3. Визначити слідчу ситуацію початкового етапу розслідування.

4. Скласти план проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

При виконанні практичного завдання слід керуватись такими вказівками.

Практичне завдання виконується під час самостійної роботи у робочих зошитах де повинен бути аналітичний висновок щодо порушення кримінальної справи і план розслідування злочину. Зошит здається викладачеві для перевірки з виставленням оцінки.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків.