Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецкурс Н.М.М. ЖЗО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Специфіка розслідування кримінальних справ про вбивства, вчинені на побутовому ґрунті, полягає не тільки в особливостях тактики проведення слідчих дій, а і в широкому застосуванні в доказуванні результатів оперативно-розшукової діяльності, необхідності використання науково-технічних засобів.

Розглядаючи особливості розслідування вбивств, вчинених на побутовому ґрунті, слід уяснити, що при розслідуванні тих чи інших злочинів звичайно виникають різноманітні слідчі ситуації. Їх характер зумовлює відповідний підхід щодо визначення лінії поведінки слідчого, тактичні завдання, відповідні тактичні рішення щодо напрямку та обсягу слідчої роботи, форм і методів взаємодії з оперативними та іншими підрозділами ОВС.

Слід звернути увагу на типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування «побутових» вбивств та особливості провадження слідчих дій і оперативно-розшукових заходів на цьому етапі розслідування.

Кожній з визначених слідчих ситуацій властивий відповідний алгоритм слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів, спрямованих на розв’язання тактичних завдань розслідування.

Засвоївши основні теоретичні положення теми під час самостійної роботи слід виконати завдання за фабулою навчальної кримінальної справи.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності курсантів (слухачів), оголошенні теми, мети та контрольних питань теми заняття.

Практичне заняття починається з розгляду контрольних питань теми.

Після контрольного опитування курсанти, на підставі раніше одержаного і виконаного під час самостійної роботи завдання за фабулою навчальної кримінальної справи беруть участь у діловій грі з обговорення прийнятих у кримінальній справі рішень слідчого і складеного ним плану розслідування злочину.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків проведеного заняття та наданні для письмового виконання до другого практичного заняття фабули № 2 (продовження фабули № 1).

Фабула №1:

Вранці 3 січня цього року у м. Харкові по вул. Котлова буд.26 у власній квартирі, розташованій на першому поверсі будинку, був знайдений труп громадянина Гурова В.С. Під час огляду місця події було встановлено, що вікно з боку вулиці зламано, на підлозі в кімнатах лежать розкидані речі. Труп виявлений в коридорі, роздягнутий, а біля ліжка, на якому зазвичай спав потерпілий, та безпосередньо на трупі виявлені сліди боротьби. Судячи з такої обстановки, була висунута версія про вбивство з метою пограбування. Але ця версія відпала після того, як було встановлено, що всі коштовності, які належали вбитому на місці.

Під час опитування сусідів загиблого було встановлено, що гр. Гуров В.С., останнім часом, після розлучення, зловживав спиртними напоями. У нього в квартирі почали збиратися компанії, які вживали спиртне, здіймали галас, вчиняли бійки, часто і серед ночі.

Так було і цього разу. Гамір святкування Нового року у квартирі Гурова не стихав дві доби. За цей час до Гурова заходили та виходили декілька чоловіків та жінок, серед них були і раніше не знайомі сусідам люди.

Завдання:

1. Проаналізувати інформацію, визначити приводи і підстави для порушення кримінальної справи.

2. Висунути типові загальні й окремі версії.

3. Визначити вид слідчої ситуації початкового етапу розслідування.

4. Скласти план проведення початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів.

Вказівки до виконання практичного завдання:

Практичне завдання виконується курсантами (слухачами) під час самостійної роботи у робочих зошитах. Письмова робота повинна містити аналітичний висновок щодо приводів і підстав для порушення кримінальної справи за певною частиною відповідної статті Кримінального кодексу України, а також план розслідування злочину. У плані повинні бути відображені: а) висунуті версії; б) перелік слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів, спрямованих на їх перевірку; в) обставини, що підлягають з'ясуванню при проведенні зазначених дій та заходів; г) виконавці і терміни виконання. Зошит здається викладачеві для перевірки з виставленням оцінки.

Практичне заняття № 2: ОСОБЛИВОСТІ ПОДАЛЬШОГО ЕТАПУ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ, ВЧИНЕНИХ НА ПОБУТОВОМУ ҐРУНТІ.

Навчальна мета заняття: на основі розгляду навчальних питань і фабули кримінальної справи формування вмінь:

  • планувати розслідування «побутових» вбивств з урахуванням типової слідчої ситуації подальшого етапу розслідування;

  • визначати тактичні особливості окремих слідчих дій на подальшому етапі розслідування даного виду злочину;

  • визначати види судових експертиз, що призначаються у справах даної категорії, та формулювати відповідні питання експерту.

Час проведення: 2 год. Місце проведення заняття: спеціалізована навчальна аудиторія

Навчальні питання:

    1. Типові слідчі ситуації подальшого етапу розслідування вбивств, вчинених на побутовому ґрунті, та відповідні їм тактичні завдання і алгоритми слідчих дій і оперативно-розшукових заходів.

    2. Тактичні особливості проведення окремих слідчих дій і оперативно-розшукових заходів.

    3. Види судових експертиз та особливості їх призначення у справах про вбивства, вчинені на побутовому ґрунті.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття:

  1. Кримінальний кодекс України.

  1. Кримінально-процесуальний кодекси України.

  2. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 07.02.2003 р. «Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи».

  3. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від № 6 від 17.01.1995 р. «Про затвердження Правил проведення судово-медичної експертизи (досліджень) трупів у бюро судово-медичної експертизи».

  4. Криміналістика : підруч. – за заг. ред. А.Ф. Волобуєва ; МВС України, Хар. нац. ун-т внутр. справ. – Х. : ХНУВС, 2011. – 668 с.

  5. Організація розслідування окремих видів злочинів : навч. посіб. [А.Ф. Волобуєв, О.Є. Користін, Р.Л. Степанюк та ін.] ; – за заг. ред. проф., д-ра юрид. наук А.Ф. Волобуєва ; МВС України, Хар. нац. ун-т внутр. справ. – Х. : ХНУВС, 2011. – 608 с.

  6. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій : навч. посіб. [О.О. Андреєв, Д.Д. Заяць, В.В. Колєсників та ін.] ; – за заг. ред. доцента, канд.. юрид. наук Д.Д. Зайця ; МВС України, Хар. нац. ун-т внутр. справ. – Х. : ХНУВС, 2011. – 208 с.

  7. Настільна книга слідчого: Наук.-практ. видання для слідчих і дізнавачів / Панов М.І., Шепітько В.Ю., Коновалова В.О. та ін. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. – 728 с.

  8. Аленин Ю.П., Тищенко В.В., Аркуша Л.И. Расследование тяжких преступлений: Научно-практическое пособие. – Х.: Одиссей, 2006. – 256 с.

  9. Коновалова В.Е. Убийство: искусство расследования: Монографія. – Х.: Факт, 2001. – 311 с.

  10. Васильев В.Л. Юридическая психология. СПб.: Питер, 2001. – 640 с.: ил. – ( Серия «Учебник нового века»).