Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецкурс Н.М.М. ЖЗО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Початковий етап розслідування вбивств, вчинених на замовлення, залежить від ситуації, в якій було виявлено ознаки вбивства на замовлення і порушено кримінальну справу. При підготовці до практичного заняття слід уяснити ознаки вчинення вбивства на замовлення. Зокрема, очевидність вбивства; використання вбивцею засобів, які залишають безсумнівні ознаки насильницької смерті, та їх залишення на місці події; відсутність ознак корисливого мотиву і зґвалтування; наявність кількох смертельних поранень тощо.

Специфіка розслідування вбивств, вчинених на замовлення, полягає у його здійсненні у складі слідчо-оперативної групи, відсутності безпосереднього зв'язку між жертвою та виконавцем вбивства, наявністю такого зв'язку між виконавцем і організатором (замовником) вбивства, можливій протидії розслідуванню з боку злочинців та необхідністю планувати і проводити тактичні операції з викриття організатора (замовника), із затримання виконавця тощо.

Розглядаючи основні питання теми слід уяснити типові слідчі ситуації та відповідні їм тактичні завдання і алгоритм розслідування. Також слід визначити тактичні особливості проведення наступних слідчих дій початкового етапу розслідування замовлених вбивств: а) огляд місця події, трупу (у тому числі, частин розчленованого трупу), транспортного засобу; б) допит свідків; в) призначення судово-медичних експертиз (трупу, речових доказів, генотипоскопічної), криміналістичних трасологічних експертиз (дактилоскопічної, слідів взуття, транспортних засобів, ідентифікація цілого за частинами); судово-балістичної і вибухово-технічної експертиз; експертизи матеріалів і речовин та ін.

Після вивчення основних питань теми під час самостійної роботи слід виконати завдання за фабулою навчальної кримінальної справи.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності слухачів, оголошенні теми, мети та контрольних питань теми заняття.

Практичне заняття починається з розгляду контрольних питань теми. В ході якого курсанти (слухачі) доповідають прийняті ними рішення за фабулою навчальної кримінальної справи.

Фабула:

Громадянин Силаєв заснував фірму, яка займалася утилізацією військових ракет з подальшим вилученням з них дорогоцінних металів. Заступником директора у цій фірмі був громадянин Полівко 29 років. Одного ранку, під час виходу на роботу, Силаєв був вбитий у себе в під’їзді невстановленим злочинцем. Вбивця зробив один постріл з близької відстані. Знаряддя вбивства злочинець забрав з собою, контрольний постріл зроблено не було.

Під час очікування потерпілого злочинець викликав підозру у деяких мешканців під’їзду своєю нервовою поведінкою та сонцезахисними окулярами, які в умовах освітлення під’їзду були явно не потрібні.

За результатами опитування свідків – мешканців під’їзду, було зроблено словесний портрет вбивці.

Завдання:

1. Проаналізувати інформацію, визначити приводи і підстави для порушення кримінальної справи.

2. Висунути типові загальні й окремі версії.

3. Визначити вид слідчої ситуації початкового етапу розслідування.

4. Скласти план проведення початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів.

Вказівки до виконання практичного завдання:

Практичне завдання виконується курсантами (слухачами) під час самостійної роботи у робочих зошитах. Письмова робота повинна містити аналітичний висновок щодо приводів і підстав для порушення кримінальної справи за певною частиною відповідної статті Кримінального кодексу України, а також план розслідування злочину. У плані повинні бути відображені: а) висунуті версії; б) перелік слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів, спрямованих на їх перевірку; в) обставини, що підлягають з'ясуванню при проведенні зазначених дій та заходів; г) виконавці і терміни виконання. Зошит здається викладачеві для перевірки з виставленням оцінки.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків проведеного заняття та наданні для письмового виконання до другого практичного заняття фабули № 2 (продовження фабули № 1).

Практичне заняття № 2: ОРГАНІЗАЦІЯ І ТАКТИКА ПРОВЕДЕННЯ ІНШИХ СЛІДЧИХ ДІЙ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ, ВЧИНЕНИХ НА ЗАМОВЛЕННЯ (затримання і допити підозрюваних (виконавця, організатора), призначення судових експертиз, ін.).

Навчальна мета заняття: на основі розгляду навчальних питань і фабули кримінальної справи формування вмінь:

  • планувати, організовувати і проводити окремі слідчі дії при розслідуванні «замовлених» вбивств;

  • визначати види судових експертиз, що призначаються у справах даної категорії, та формулювати відповідні питання експерту.

Час проведення: 2 год. Місце проведення заняття: спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

  1. Організація і проведення тактичної операції по затриманню виконавця «замовленого» вбивства.

  2. Організація і проведення тактичної операції по затриманню організатора (замовника) «замовленого» вбивства.

  3. Особливості тактики проведення слідчих дій за участю підозрюваних (обвинувачених) у вчиненні вбивства на замовлення (обшук, виїмка, очна ставка).

  4. Відібрання зразків для порівняльного дослідження.

  5. Підготовка та призначення ідентифікаційних судових експертиз.