Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецкурс Н.М.М. ЖЗО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності слухачів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

Практичне заняття починається з розгляду контрольних питань теми.

Після контрольного опитування курсанти, на підставі раніше одержаного і виконаного під час самостійної роботи завдання за фабулою навчальної кримінальної справи беруть участь у діловій грі з обговорення рішень слідчого у кримінальній справі і плану розслідування злочину.

Фабула справи:

До Жовтневого РВ м. Харкова 13 числа поточного місяця цього року надійшла заява від громадянина Личакова І.М. про те, що повернувшись з м. Києва, де він перебував у відрядженні, у своїй квартирі ним виявлений труп загиблої дружини – громадянки Личакової П.Ю.

Оглядом місця події, який проводився СОГ Жовтневого РВ з 20год. 00хв. до21год. 30хв., встановлено, що у спальній кімнаті на ліжку виявлений труп гр. Личакової, що лежить на спині. ...На трупі є наступний одяг: шовковий халат рожевого кольору. ...Халат на задній поверхні в нижній частині масивно просякнутий підсохлою кров’ю. ...Простирадло і матеріал матрацу ліжка просякнуті кров’ю. ...Шкіра нижньої частини живота, зовнішніх статевих органів промежини, сідниць, внутрішньої та задньої поверхні стегон в проекції сідниць трупу переривисто покриті підсохлою кров’ю.

На підлозі ванної кімнати знаходиться емальований таз з рідиною червонуватого кольору і в ній рушник бавовняної тканини. ...Сліди такої ж рідини виявлені у ванній. ...На тазу виявлені три чіткі відбитки пальців рук. На підлозі в ванній кімнаті біля раковини виявлено закривавлену гумову медичну рукавичку.

...З результатів СМЕ трупу гр. Личакової встановлено, що у неї була вагітність терміном 10-12 тижнів, переривання якої проводилось шляхом механічної дії в порожнині матки тупим предметом, що привело до часткового руйнування плаценти і до наскрізного розриву стінки матки з послідуючою масивною внутрішньою і зовнішньою кровотечею, яка явилась причиною смерті. ...Такий спосіб переривання вагітності можливий у медичній практиці. ...Можливість самостійного переривання вагітності гр. Личаковою виключити не можна. ...Давність смерті 8-10 годин до огляду трупа на місці події.

За свідченнями громадянина Личакова він нічого не знав про вагітність дружини. Сусідка гр. Губенко напередодні бачила, як Личакова заходила до під’їзду разом із жінкою середніх років, в руках якої був портфель коричневого кольору. Личакова називала її на ім’я «Рая».

Завдання:

1. Проаналізувати інформацію, визначити приводи і підстави для порушення кримінальної справи.

2. Висунути слідчі версії.

3. Визначити слідчу ситуацію початкового етапу розслідування.

4. Скласти план проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

При виконанні практичного завдання слід керуватись такими вказівками.

Практичне завдання виконується під час самостійної роботи у робочих зошитах де повинен бути аналітичний висновок щодо порушення кримінальної справи і план розслідування злочину. Зошит здається викладачеві для перевірки з виставленням оцінки.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків.