Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецкурс Н.М.М. ЖЗО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Тактичні особливості окремих слідчих дій при розслідуванні «замовлених» вбивств обумовлені результатами, отриманими при проведенні початкових слідчих дій – огляду місця події, трупу, судово-медичної експертизи трупу, інших діагностичних судових експертиз, допитів свідків-очевидців.

При підготовці до практичного заняття слід звернути увагу на тактику підготовки, проведення і фіксації таких слідчих дій, як: зняття інформації з каналів зв’язку, затримання і допити підозрюваних (виконавця, організатора), проведення очної ставки між ними.

Окрему увагу слід приділити особливостям відібрання у підозрюваних зразків для порівняльного дослідження (почерку, голосу, крові, слини, відбитків пальців рук); підготовці і призначенню відповідних ідентифікаційних судових експертиз; обшуку і виїмці тощо.

Після засвоєння основних питань теми під час самостійної роботи слід виконати письмове завдання за заздалегідь наданою викладачем фабулою № 2.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності слухачів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

Практичне заняття починається з контрольного опитування за навчальними питаннями теми. В ході опитування курсанти (слухачі) доповідають рішення, прийняті ними на підставі раніше одержаного і виконаного під час самостійної роботи завдання за продовженням фабули навчальної кримінальної справи. Обговоренню також підлягають доповнення планів розслідування злочину.

Фабула № 2:

Продовження фабули справи курсанти отримують у викладача.

Завдання:

1. Проаналізувати інформацію, уточнити раніше висунуті версії, доповнити план розслідування злочину.

2. Визначити тактичні особливості підготовки і проведення запланованих слідчих дій.

Вказівки до виконання практичного завдання:

Практичне завдання виконується курсантами (слухачами) під час самостійної роботи у робочих зошитах. Письмова робота повинна містити уточнення висунутих раніше версій, їх доповнення новими (залежно від проаналізованої інформації), а також продовження плану розслідування. У плані повинні бути відображені: а) перелік слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів; б) обставини, що підлягають з'ясуванню при проведенні зазначених дій та заходів; в) виконавці і терміни виконання. Зошит здається викладачеві для перевірки з виставленням оцінки.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків проведеного заняття

Тема № 3. Криміналістична характеристика та основні положення розслідування вбивств, вчинених в процесі протистояння організованих злочинних угруповань.

Всього годин – 6, у т.ч., лекції – 2, практичні заняття – 2, самостійна робота – 2.

Практичне заняття: ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ, ВЧИНЕНИХ В ПРОЦЕСІ ПРОТИСТОЯННЯ ОРГАНІЗОВАНИХ ЗЛОЧИННИХ УГРУПОВАНЬ.

Навчальна мета заняття: на основі розгляду навчальних питань і фабули кримінальної справи формування вмінь:

  • аналізувати первинний матеріал про вбивства, вчинені в процесі протистояння організованих злочинних угруповань, з метою прийняття обґрунтованого рішення про порушення кримінальної справи;

  • визначати слідчі ситуації початкового етапу розслідування даних видів вбивств;

  • планувати розслідування вказаних злочинів;

  • визначати та враховувати особливості підготовки і проведення слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів.

Час проведення: 2 год. Місце проведення заняття: спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

1. Криміналістична характеристика вбивств, вчинених в процесі протистояння організованих злочинних угруповань.

2. Особливості порушення кримінальної справи, типові версії, обставини, що підлягають з’ясуванню.

3. Слідчі ситуації початкового етапу розслідування та відповідні їм тактичні завдання.

4. Особливості організації розслідування даних видів вбивств і проведення слідчих дій.