Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13.Попередження насильства в сімї.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
79.31 Кб
Скачать

Національна «гаряча лінія» із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:

0800-500-335 Або 386 з мобільних

Центр соціально-психологічної допомоги у Львівській області

Поштова адреса: 79057, м. Львів, вул.Коновальця,103, 9 поверх, готель "Турист"

Тел. (факс): (032)2379920, ф. 2379927

E-mail: cspd@ukr.net Керівник: Бардовський Геннадій Євгенович Додаткова інформація: Стаціонар денний та цілодобовий. Телефонне консультування. Профілактика. Реабілітація. Надання соціальних послуг. Юридичне консультування. Надання притулку через Центр для сім’ї, дітей та молоді.

Львівський КДМ Центр «Підліток та сім'я»

Поштова адреса: 79059 м.Львів, вул. Мазепи, 25

Тел. (факс): (032) 2527427

E-mail: proskura.v@gmail.com Додаткова інформація: Інформаційно-консультативний центр. Профілактика. Послуги консультативні та лікувальні.

Благодійна організація «Регіональний центр соціальної адаптації»

Поштова адреса: 79010, м. Львів, вул. Личаківська,56

Тел. (факс): (032) 2751051, ф., 2751051

E-mail: rcsa@txnet.com

Додаткова інформація: Стаціонар денний. Послуги: просвітницькі, консультативні, психокорекційні, юридичне консультування, правовий захист, працевлаштування, влаштування у тимчасовий притулок.

Центр «Жіночі перспективи»

Поштова адреса: 79070, м.Львів, проспект Червоної Калини, 36, т.к. «Шувар, 3-ій поверх

Тел. (факс): (032) 2955060 , 296-29-62

E-mail: women@women.lviv.ua

Керівник: Максимович Любов Володимирівна

Додаткова інформація: Різнопланова допомога жінкам, які постраждали від насильства, торгівлі людьми. Надаються навчально-консультативні, інформаційні, соціально-педагогічні, соціально-економічні, юридичні послуги, працює кризовий центр цілодобового перебування «Оаза».

Центр матері та дитини у Львівській області

Поштова адреса: 82100, Львівська обл., м. Дрогобич,вул. Шептицьких, 7

Тел. (факс): (03244) 1-01-43; (03244) 3-89-20

E-mail: cmalviv@gmail.com

Керівник: Галушко Галина Володимирівна

Додаткова інформація: Допомога жінкам після 7-го місяця вагітності та матерям з дітьми (можливість стаціонарного перебування до 1,5 року), які опинилися в складній життєвій ситуації.

Львівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Поштова адреса: 79000, м. Львів, вул. Чайковського,17

Тел. (факс): (032) 2610937

E-mail: locssm@ukr.net

Додаткова інформація: Профілактика. Послуги: просвітницькі, консультативні, інформаційні. Юридичне консультування. Влаштування у тимчасовий притулок жертв насилля.

Обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Львівської області

Поштова адреса: 79008, м. Львів вул. Винниченка, 6

Тел. (факс): (0322) 74-31-84; (0322) 75-25-43

Головне Управління охорони здоров’я Львівської ОДА

Поштова адреса: 79005, м. Львів, вул. Конопницької, 3

Тел. (факс): (032) 276-45-92; (032) 275-60-37

Телефон довіри УМВС України в Львівській обл.

Область: Львівська

Тел. (факс): (032) 258-68-80

Тема 3. Реагування на факти насильства в сім’ї (рольова гра в інтерактивній кімнаті та аналіз дій).

Відпрацювання практичних навичок реагування на виявлені факти вчинення насильства в сім'ї. Заходи особистої безпеки (відпрацювання алгоритму дій під час рольової гри в інтерактивній кімнаті).

Алгоритм дій патрульного:

Ситуація 1.

Під час патрулювання увагу патрульних привернула жінка, одягнена не по сезону, з малолітньою дитиною. При розмові жінка повідомила про те, що чоловік її бив, і вона вимушена була втекти з дому, забравши дитину. На обличчі жінки була гематома.

Дії патрульних:

  1. Запитують про необхідність надання їй медичної або іншої допомоги (у разі необхідності викликають швидку медичну допомогу).

  2. З’ясовують усі обставини події.

  3. Записують дані жінки зі слів чи наданих документів.

  4. З’ясовують у жінки, чи бажає вона звернутися до ОВС з письмовою заявою.

  5. У разі позитивної відповіді доповідають оперативному черговому та доставляють її до територіального ОВС для вжиття комплексу заходів відносно потерпілої та її дитини.

  6. У разі відмови звертатись з письмовою заявою, патрульні перепитують, яку допомогу вони можуть надати їй у межах своєї компетенції. Інформують її про можливість звернення до притулку для жінок, які постраждали від насильства в сім’ї.

Ситуація 2.

Отримавши інформацією про вчинення насильства в сім’ї патрульні інспектори міліції прибули за вказаною адресою. Двері відчинила жінка та повідомила патрульним, що її чоловік прийшов з роботи у нетверезому стані, кричав, погрожував вигнати з дому та обмежити в наданні коштів на утримання дитини. На момент прибуття патрульних кривдник перебував у спокійному стані в кухні. Дитина заявниці перебувала в іншій кімнаті.

Дії патрульних:

  1. Повідомляють про причину прибуття та проходять до помешкання, попередньо одержавши згоду.

  2. У помешкання заходять по одному, передбачаючи можливість нападу з-за відчинених дверей.

  3. Перебуваючи в помешканні, з’ясовують обставини та учасників події, та їх місцеперебування на даний момент.

  4. Встановлюють особи учасників події (перевірка документів, перевірка по обліках бази даних ОВС), їх фізичний та психологічний стан.

  5. Шляхом візуального огляду помешкання визначаються щодо місця спілкування з кривдником і потерпілою особою.

  6. Один з патрульних звертається до чоловіка з проханням пояснити ситуацію, що призвела до виклику наряду, при цьому відводить його у бік, протилежний від місця знаходження жінки та дитини. Одночасно фіксує обстановку в квартирі, зокрема наявність речей, які становлять небезпеку для патрульного. Роз’яснює протиправний характер насильства у сім’ї та відповідальність за його вчинення.

  7. Другий патрульний, зберігаючи візуальний контакт з першим патрульним, спілкується з жінкою, візуально оглядає її та дитину на наявність тілесних ушкоджень.

  8. Спілкуючись із жінкою, за її згодою, приймає заяву та роз’яснює порядок розгляду звернення про насильство в сім’ї. Повідомляє про права, заходи і послуги, якими вона може скористатися відповідно до законодавства та організації, які їх надають.

  9. За наявності підстав вважати, що поведінка кривдника може бути небезпечною для життя і здоров’я інших членів сім’ї, або наявності інформації про перебування кривдника на профілактичному обліку, доставляють його до органу внутрішніх справ для вжиття заходів, передбачених законодавством (складання адміністративного протоколу за ст. 173-2 КУпАП), про що складають відповідний рапорт.

  10. Отриману заяву про факт вчинення насильства в сім’ї передають до чергової частини для подальшої її реєстрації та у зв’язку з присутністю дитини під час конфлікту обов’язково зазначають про цей факт в рапорті для подальшої участі працівників КМСД у вжитті заходів реагування.

Ситуація 3.

Отримавши інформацією про вчинення насильства в сім’ї патрульні інспектори міліції прибули за вказаною адресою (міліцію викликали сусіди). Двері відчинив збуджений молодий чоловік. З’ясовано, що в кухні знаходиться заплакана бабуся, яка повідомила, що її син постійно над нею знущається, вимагає гроші, б’є та погрожує вбити. Під час з’ясування особи правопорушника черговий ОВС повідомив, що зазначений чоловік на даний час перебуває на профілактичному обліку за вчинення насильства в сім’ї.

Дії патрульних:

  1. Повідомляють про причину прибуття та проходять до помешкання, попередньо одержавши згоду.

  2. У помешкання заходять по одному, передбачаючи можливість нападу з-за відчинених дверей.

  3. Перебуваючи в помешканні, з’ясовують обставини та учасників події, та їх місцеперебування на даний момент.

  4. Встановлюють особи учасників події (перевірка документів), їх фізичний та психологічний стан.

  5. Шляхом візуального огляду помешкання визначаються щодо місця спілкування з кривдником і потерпілою особою.

  6. Один з патрульних звертається до чоловіка з проханням пояснити ситуацію, що призвела до виклику наряду, при цьому відводить його у бік, протилежний від місця знаходження його матері. Одночасно фіксує обстановку в квартирі, зокрема наявність речей, які становлять небезпеку для патрульного. Роз’яснює протиправний характер насильства у сім’ї та відповідальність за його вчинення.

  7. Другий патрульний, зберігаючи візуальний контакт з першим патрульним, спілкується з жінкою, візуально оглядає її на наявність тілесних ушкоджень, з’ясовує, чи потрібна їй медична допомога (у разі необхідності викликає швидку медичну допомогу).

  8. Спілкуючись із жінкою, за її згодою, приймає заяву та роз’яснює порядок розгляду звернення про насильство в сім’ї. Повідомляє про права, заходи і послуги, якими вона може скористатися відповідно до законодавства та організації, які їх надають.

  9. За всіма ознаками у патрульних є підстави вважати, що поведінка кривдника може бути небезпечною для життя і здоров’я його матері, та враховуючи наявність інформації про перебування кривдника на профілактичному обліку, доставляють його до органу внутрішніх справ для вжиття заходів, передбачених законодавством (складання адміністративного протоколу за ст. 173-2 КУпАП), про що складають відповідний рапорт.

  10. Отриману заяву про факт вчинення насильства в сім’ї передають до чергової частини для подальшої її реєстрації.

  11. У разі відмови потерпілої подавати заяву, патрульні інформують її про права, заходи і послуги, якими вона може скористатися відповідно до законодавства та організації, які їх надають. Водночас, з кривдником проводять профілактичну бесіду, роз’яснюють протиправний характер насильства у сім’ї та відповідальність за його вчинення.

Ситуація 4.

Під час патрулювання приватного сектору до патрульних звернувся невідомий чоловік, який повідомив про те, що щойно чув крики про допомогу і звук, схожий на постріл і вказав на приватний будинок. За парканом патрульні побачили, що у дворі будинку стоїть чоловік з мисливською зброєю, біля будинку лежить жінка із закривавленою ногою.

Дії патрульних:

  1. Негайно повідомляють оперативного чергового про виявлену ситуацію.

  2. Викликають швидку медичну допомогу.

  3. Встановлюють мовний контакт з чоловіком та вимагають залишити зброю на землі та відійти від неї.

  4. Затримують правопорушника із застосуванням спецзасобів (наручники).

  5. До прибуття швидкої медичної допомоги надають потерпілій першочергової домедичної допомоги.

  6. Доповідають оперативному черговому про затримання правопорушника та здійснюють охорону місця події до приїзду СОГ.

  7. Про застосування спецзасобів доповідають рапортом керівництву підрозділу.

Додаток 3 до Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події

Місце для штампа реєстрації