Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
137.7 Кб
Скачать

Тема 4. Злочин та його види

Визначення поняття злочину: формальне; матеріальне; формально-матеріальне. Їх сутність. Поняття злочину в ч. 1 ст. 11 Кримінального кодексу України.

Ознаки злочину. Суспільна небезпечність як матеріальна ознака злочину. Значення суспільної небезпечності. Протиправність як формальна ознака злочину. Співвідношення суспільної небезпеки і протиправності. Винність як ознака злочину, її зміст та значення. Караність як невід’ємна ознака злочину. Співвідношення караності як ознаки злочину і фактичного призначення покарання за злочин.

Значення ч. 2 ст. 11 Кримінального кодексу для визначення поняття злочину.

Місце злочину в системі правопорушень. Критерії відмежування злочинів від інших правопорушень та від правомірної поведінки.

Класифікація злочинів залежно від ступеня тяжкості. Злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі й особливо тяжкі. Значення законодавчої класифікації злочинів (ст. 12 КК). Інші критерії класифікації злочинів.

Тема 5. Склад злочину

Поняття складу злочину і його значення. Елементи злочину як явища реальної дійсності: об’єкт, суб’єкт, об’єктивна та суб’єктивна сторона злочину. Співвідношення злочину і складу злочину.

Ознаки складу злочину. Ознаки складу злочину, які характеризують об’єкт, об’єктивну сторону, суб’єкт, суб’єктивну сторону злочину як елементи складу злочину. Ознаки загального та конкретного складу злочину. Значення поділу ознак загального складу злочину на обов’язкові та факультативні.

Види конкретних складів злочинів. Вичерпний перелік складів злочинів у чинному законодавстві. Кваліфікація злочину.

Тема 6. Об’єкт злочину

Поняття об’єкта злочину. Структура та елементи суспільних відносин як об’єкта злочину.

Види об’єктів злочину. Загальний, родовий і безпосередній об’єкти злочину. Закріплення об’єкту злочину у Кримінальному кодексі. Безпосередній об’єкт злочину. Ознаки основного і додаткового безпосередніх об’єктів у конкретних складах злочинів.

Поняття предмета злочину та його місце в структурі складу злочину.

Тема 7. Об’єктивна сторона злочину

Поняття та ознаки об’єктивної сторони злочину. Ознаки складу злочину, які характеризують об’єктивну сторону. Поділ ознак об’єктивної сторони загального складу злочину на обов’язкові та факультативні. Значення об’єктивної сторони злочину.

Суспільно небезпечне діяння. Форми вираження діяння згідно зі ст. 11 КК: дія або бездіяльність. Сукупність ознак, якою визначається поняття діяння: суспільна небезпечність; протиправність; конкретний характер поведінки людини; свідомий акт поведінки людини; вольовий акт поведінки людини.

Поняття та ознаки дії. Класифікація дій: прості й складні; фізичні та інформаційні. Значення способу вчинення злочину. А також засобів і знаряддя для характеристики злочинної дії.

Бездіяльність. Умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Непереборна сила, непереборний фізичний примус, психічний примус та їх значення для вирішення питання про кримінальну відповідальність за суспільно небезпечну дію або бездіяльність.

Суспільно небезпечні наслідки як ознака об’єктивної сторони злочину. Поняття суспільно небезпечних наслідків. Розподіл цих наслідків, залежно від характеру і обсягу шкоди, заподіяної діянням об’єкту: реальна шкода і створення загрози (небезпеки) заподіяння шкоди. Види суспільно небезпечних наслідків: матеріальні й нематеріальні; основні й додаткові.

Прийоми законодавчого опису злочинних наслідків. Склади злочинів з ознаками злочинних наслідків («матеріальні « склади злочинів або злочини з «матеріальним» складом) і склади злочинів без ознак злочинних наслідків («формальні « склади злочинів або злочини з «формальним» складом). Значення суспільно небезпечних наслідків.

Причинний зв’язок між діянням (дією або бездіяльністю) і суспільно небезпечними наслідками. Умови наявності причинного зв’язку. Поділ причинного зв’язку на необхідний та випадковий, безпосередній та опосередкований.

Місце, час, обстановка, спосіб, засоби та знаряддя вчинення злочину, їх значення для характеристики об’єктивної сторони злочину та об’єктивної сторони складу злочину.