Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика розслідування злочинів.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
51.17 Кб
Скачать

§2. Особливості порушення кримінальних справ за ознаками дорожньо-транспортних пригод і початкового етапу розслідування

Кримінальні справи щодо злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту порушуються за фактами ДТП, що мають ознаки злочину. Початкова інформація про факти ДТП надходить, як правило, від підрозділів дізнання державної автомобільної інспекції (ДАІ), а також швидкої медичної допомоги, лікарень, потерпілих, водіїв, окремих громадян-очевидців. Тому приводами для порушення кримінальної справи за фактом ДТП є: безпосереднє виявлення співробітником ДАІ ознак злочину; заяви потерпілих або їх близьких, очевидців, водіїв транспортних засобів, що причетні до події; повідомлення співробітників медичних установ і транспортних організацій.

У ході розслідування підлягають встановленню наступні обставини:

  1. встановлення характеру ДТП (вчинено злочин, стався нещасний випадок або мала місце дія непереборної сили);

  2. де і коли сталася ДТП, яка її обстановка (тип і стан дорожнього покриття, ширина проїжджої частини, оглядовість, видимість, метеорологічні умови і т. ін.)?

  3. хто винен в тому, що сталося?

  4. встановлення механізму ДТП;

  5. які саме наслідки настали в результаті ДТП (смерть, шкода здоров’ю, характер та розмір заподіяної матеріальної шкоди)?

  6. чи є причинно-наслідковий зв’язок між порушеннями правил безпеки руху та експлуатації транспорту з наслідками, що настали?

  7. хто винний у здійсненні злочинних порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту?

  8. які правила дорожнього руху порушені діями винної особи?

Слідчий повинен встановити й такі специфічні обставини, як кваліфікація і стаж водія, стан його здоров’я, наявність алкогольного сп’яніння, чи не притягувався він у минулому до адміністративної або кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Діяльність з розслідування ДТП не може бути цілеспрямованою і ефективною, якщо вона не буде належним чином спланована та організована. На підставі вихідних фактичних даних на початковому етапі складається план розслідування, в якому з урахуванням висунутих версій розробляється послідовна система слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, спрямованих на встановлення обставин події.

У плані початкового етапу розслідування, що складається в умовах наявної слідчої ситуації, як правило, передбачається: проведення слідчих оглядів; встановлення особи підозрюваного; виявлення очевидців та інших свідків, їх допити; допити водіїв транспортних засобів, що брали участь в ДТП; призначення та проведення необхідних експертиз.

Зміст вихідних слідчих ситуацій залежить від очевидності або неочевидності ДТП, шкідливих наслідків, що настали, своєчасності її виявлення, характеру слідів злочину, а також дій щодо приховування або знищення наслідків ДТП, характеристики винної особи тощо.

Аналіз слідчої практики дозволяє визначити наступні типові слідчі ситуації.

Ситуація 1. Кримінальна справа порушена при наявності потерпілого, водія і автомобіля на місці ДТП. Найчастіше дана ситуація пов’язана із заподіянням потерпілому легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень. У цій ситуації основним тактичним завданням розслідування є встановлення всіх обставин ДТП для встановлення винної особи і правильної кваліфікації її дій. Потрібно висувати і перевіряти наступні версії:

  • подія є результатом порушення водієм правил дорожнього руху;

  • причина події в грубому порушенні потерпілим (пішоходом) правил дорожнього руху (наприклад, раптовий вихід на проїжджу частину дороги);

  • подія є результатом випуску в експлуатацію технічно несправного автомобіля особою, що є відповідальною за безпечну роботу транспорту (наприклад, з дефектом гальмової системи);

  • подія виникла в результаті непереборної природної сили (зсув, повінь тощо) або випадкового збігу обставин.

Слід відзначити, що такі ДТП часто виникають з вини потерпілих, які за різних обставин намагаються перекласти вину на водія. Окрім цього, пішоходи, що своєю поведінкою спровокували ДТП, у подальшому встигають зникнути з місця події, що значно ускладнює з’ясування обставин злочину.

Алгоритм дій у такій ситуації включає, в першу чергу: огляд місця події та автомобіля; судово-медичне освідування водія; допити всіх очевидців; призначення судово-медичної експертизи потерпілого та проведення інших експертних досліджень.

Ситуація 2. Кримінальна справа порушена при наявності потерпілого і автомобіля, водій якого зник з місця ДТП. Ситуація характеризується серйозними шкідливими наслідками: спричиненням потерпілому тяжких тілесних ушкоджень або смерті. Така ситуація характерна для випадків порушення правил дорожнього руху водієм автомобіля, який був ним викрадений. Але слідчій практиці відомі також випадки, коли злочин вчинявся власником автомобіля, який зникав з місця події, кидаючи там пошкоджений автомобіль, з наступним зверненням в органи внутрішніх справ із заявою про викрадення його автомобіля невідомою особою.

Поряд із встановленням обставин ДТП основним тактичним завданням розслідування у такій ситуації є: 1) виявлення і вилучення слідів, які дозволять ідентифікувати особу, яка управляла транспортним засобом; 2) встановлення, розшук і затримання підозрюваного; 3) ідентифікація підозрюваного як особи, що управляла транспортним засобом. Для їх вирішення оглядається місце події та транспортний засіб, встановлюються і допитуються очевидці, у тому числі потерпілий, призначається судово-медична експертиза, складається доручення органам дізнання про розшук водія, що зник.

Ситуація 3. Кримінальна справа порушена при наявності тільки потерпілого на місці ДТП (водій з автомобілем зник). Ця ситуація характерна для тяжких шкідливих наслідків або здійснення ДТП в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Основними тактичними завданнями розслідування є: 1) виявлення і вилучення слідів, які дозволять ідентифікувати автомобіль та його водія; 2) розшук та ідентифікація автомобіля та його водія, який порушив правила дорожнього руху; 3) встановлення всіх обставин ДТП. Зокрема, вирішується завдання щодо встановлення характеристик транспортного засобу за певними пошкодженнями, що сталися внаслідок ДТП, та слідами на тілі й одязі потерпілого.

У цій ситуації слідчому необхідно провести огляд місця події, встановити і допитати свідків-очевидців, призначити судово-медичну експертизу потерпілого та дати доручення органам дізнання (ДАІ, кримінальному розшуку) про провадження оперативно-розшукових заходів щодо встановлення транспортного засобу і водія (перевіряються автопідприємства, автосервіси, гаражі, автостоянки, двори тощо). Використовуються можливості місцевої преси, радіо, телебачення.

Ситуація 4. Кримінальна справа порушена при надходженні потерпілого до лікувального закладу, доставленого водієм автомобіля-учасником ДТП. Така ситуація може мати місце у випадку, коли водій з метою надання своєчасної медичної допомоги потерпілому доставляє його в лікувальний заклад. Після доставляння потерпілого водій, відповідно до правил дорожнього руху, повинен повернутися на місце ДТП і очікувати прибуття працівників ДАІ. На цей момент обстановка місця події може зазнати суттєвих змін, що відображається на розслідуванні.

Основними тактичними завданнями розслідування у цій ситуації є встановлення механізм у ДТП, зокрема місця контакту потерпілого і автомобіля та інших обставин (швидкості руху, дій водія, характеру тілесних ушкоджень тощо). Алгоритм дій слідчого полягає в огляді місця події, встановленні і допитах очевидців та осіб, що брали участь у ліквідації наслідків події, призначенні судово-медичної, автотехнічної експертиз.