Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ_Семейное право_все спец_все формы.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Завдання №21

Ободовська перебувала в шлюбі, але вже декілька років проживала окремо від чоловіка і не знала, де він знаходиться. Згодом вона вирішила взяти шлюб з Шаховим. Для цього вона звернулась до суду з заявою про признання її чоловіка безвісно відсутнім. Після вступу такого рішення суду в законну силу, Ободовська зареєструвала розірвання шлюбу в РАЦСі та вступила в новий шлюб. Через два роки повернувся її перший чоловік та поставив питання про визнання шлюбу з Шаховим недійсним.

Як вирішити суперечку?

Завдання №22

Семенова звернулася до суду з позовом про визнання її шлюбу з Сорокіним недійсним. Вона пояснила, що відповідач в минулому році вступив з нею в шлюб з метою отримати міську прописку, а сама вона погодилась на реєстрацію шлюбу лише тому, що не хотіла виходити заміж за Грибанова, на шлюбі з яким наполягали її батьки. Сорокін проти позову заперечував і пояснив, що він вступив в шлюб з Семеновою, бажаючи створити сім`ю і виділяти свою частку житлової площі не збирається, підозри Семенової вважає необґрунтованими і припускає, що вони підказані її матір`ю, з якою у Сорокіна склалися погані відносини.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання №23

Рогова при реєстрації припинення шлюбу на підставі рішення суду звернулась до працівників РАЦСу з проханням присвоїти їй дошлюбне прізвище. В проханні їй було відказано на тій підставі, що в рішенні суду про це нічого не сказано

Чи правильні дії працівників РАЦСу?

Завдання №24

Чувикіна звернулася з позовом до Туринової про визнання шлюбу, укладеного між померлим братом позивачки та відповідачкою, недійсним. Позивачка пояснила, що реєстрація шлюбу проводилася в приміщенні лікарні без дотримання місячного терміну з дня подання заяви в РАЦС і що шлюб цей був фіктивним, оскільки укладений лише для того, щоб позбавити спадку свою єдину спадкоємицю - Чувикіну, з якою померлий був в поганих відносинах. В судовому засіданні з`ясувалося, що Туринова та Чувикін довгий час мали близькі стосунки. Лікар Чувикіна, який був викликаний в якості свідка, пояснив, що Чувикін до моменту смерті був у повній свідомості.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання №25

Подружжя Примакових прожили в шлюбі 12 років. В 1992 році Примаков поїхав на роботу в Мурманськ. Там, не розірвавши свій шлюб з Примаковою, він підробив документи і зареєстрував свій шлюб з Даніч, яка взяла прізвище Даніч-Примакова. В 1994 році вони переїхали в м.Харків. В липні 1995 року у них народилася дочка. Дізнавшись про це, перша дружина Примакова подала позов про визнання шлюбу свого чоловіка недійсним. В суді Даніч-Примакова проти позову заперечувала, стверджуючи, що нічого не знала про нерозірваний шлюб Примакова. Оскільки Примаков проти позову своєї першої дружини не заперечував, збираючись повернутися до першої дружини, Даніч-Примакова ставила питання про залишення собі та дитині прізвища Даніч-Примакова; про стягнення аліментів на утримання дитини; про стягнення аліментів на її користь в зв`язку з тим, що під час шлюбу з Примаковим вона стала непрацездатною. Окрім цього в суді Даніч-Примакова вимагала поділу майна з відповідачем: меблевого гарнітуру, вартістю 1000грв. та вкладу в банк «Аваль» 3000грв.

Як вирішити суперечку?