Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ_Семейное право_все спец_все формы.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Завдання №9

Никонова звернулась до суду з позовом до свого чоловіка про поділ майна. В позовній заяві вона зазначила, що автомобіль, який її чоловік придбав ще до шлюбу, був старий і на його ремонт було витрачено коштів значно більше, ніж він коштував на час придбання. Тому Никонова просила визначити його спільною сумісною власністю подружжя і включити до майна, яке підлягає поділу. Суд, виходячи з того, що автомобіль був придбаний відповідачем ще до шлюбу, тобто є його особистою власністю, відмовив в позові.

Дайте аналіз рішення суду.

Завдання №10

В червні 1999 року Новиков звернувся до суду з позовом до Гнатової про поділ спільно нажитого майна загальною вартістю 49 тисяч грв. У позовній заяві Новіков вказав на те, що він з 1996 по 2004 рік був одружений з відповідачкою, має двох дочок - 1999 та 2001 року народження, згоди з нею про добровільний поділ майна не досяг, обоє претендують на автомобіль та гараж. Відповідачка позов визнала, але просила автомобіль та гараж залишити їй.

При розгляді справи з`ясувалось, що:

а) автомобіль для купівлі був виділений Гнатовій в 1997 році за місцем роботи як заохочення і зареєстрований в ДАІ на її ім`я;

б) і позивач, і відповідачка мають посвідчення на право управління автомобілем;

в) в період експлуатації автомобіля догляд за ним та придбання запасних частин здійснювалися за рахунок спільних коштів подружжя, але користувався ним більше чоловік;

г) перелік та вартість подружнього майна дозволяють провести його поділ в натурі.

Враховуючи вищенаведене, суд прийняв рішення виділити Новікову майно загальною вартістю 38500 грв., включаючи автомобіль та гараж, а Гнатовій - вартістю 10500 грв. Крім цього, на користь Гнатової було стягнено 14000 грв. як компенсацію за передане Новікову в натурі майно понад належну йому частку.

Чи правильне рішення суду?

Завдання №11

Галкіна та Борисов вінчалися в церкві, та сім`я не склалася і вони розійшлися. Галкіна через 8 місяців захворіла і стала інвалідом. Колишній чоловік сплачувати аліменти на її утримання відмовився.

Дайте юридичний аналіз наведеної ситуації.

Завдання №12

До одруження в 1993 році з Михайловою, в якої був син від першого шлюбу, Кузін мав машину, будинок та інше майно. Михайлова не мала ніякого майна. В 1995 році у них народилася сумісна дочка. В 1999 році Михайлова захотіла розлучитися, бо в селі важко працювати. Кузіна хвилює, що дружина розділить будинок і свою частину продасть.

Що можна порадити Кузіну. Дайте розгорнуту консультацію

Завдання №13

Требова подала позов до свого колишнього чоловіка про поділ майна. В позовній заяві вона зазначила, що у 1990 році вона вступила з відповідачем в фактичні шлюбні відносини, а в 1995 році зареєструвала шлюб. Під час сумісного проживання вони придбали майно та побудували будинок. У 1997 році в зв`язку з припиненням шлюбних відносин все майно вони поділили добровільно. За половину будинку вона одержала грошову компенсацію в сумі 2000 грв. Однак в лютому 1998 року вони помирились та знову стали вести спільне господарство. Посилаючись на те, що у 2000 році вони знову припинили шлюбні відносини і поновлювати їх не збираються, позивачка просила поділити майно: автомобіль, який вони на сумісні гроші придбали в 1999 році та мотоцикл, який вони купили в 2000 році на її гроші, але оформили на чоловіка.

Дайте юридичний аналіз наведеної ситуації.

Яке рішення повинен прийняти суд?