Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ_Семейное право_все спец_все формы.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Завдання № 39

Щеглов перебував у шлюбі з Щегловою з 1982 року. У них є четверо дітей: три сини та донька. В 1990 році шлюб було розірвано. Рішенням суду з Щеглова були стягнені аліменти на всіх дітей в розмірі половини заробітку. Останній звернувся до суду з позовом про зменшення розміру аліментів, оскільки один син проживає з ним.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 40

До Київського місцевого суду м. Харкова звернувся Булкін з позовною заявою про звільнення його від обов'язку сплачувати аліменти на утримання доньки Ганни від першого шлюбу. У позовній заяві він вказав, що Ганні вже 17 років, вона є курсантом 1 курсу ХНУВС і отримує стипендію. Крім того, нещодавно вона вийшла заміж за директора приватної стоматологічної клініки, який має значні прибутки. Булкін же повинен утримувати непрацездатну дружину і 12-річного сина Артема. Заробіток Булкіна дорівнює лише 650 грв.

Яке рішення має прийняти суд?

Завдання № 41

До юридичної клініки звернулася Пруткова за консультацією:

У березні 2001 року вона звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання малолітнього сина. Оскільки позивачка не знала про місцезнаходження свого колишнього чоловіка, ухвалою суду було оголошено його розшук. Одночасно, з цього ж часу вона отримувала допомогу на сина у зв'язку з розшуком відповідача. У листопаді 2005 року відділ соціального забезпечення припинив виплачувати їй допомогу, оскільки органами внутрішніх справ її чоловіка було знайдено.

Пруткову цікавить, хто та в якому порядку повинен сплачувати їй кошти на утримання дитини: відділ соціального забезпечення чи колишній чоловік та у якому розмірі?

Дайте розгорнуту консультацію.

Який порядок стягнення аліментів у випадку ухилення батьків від сплати?

Поясніть порядок призначення та сплати допомоги у період розшуку батьків, які ухиляються від сплати аліментів.

Завдання № 42

Хитрова і Бабаєв при розірванні шлюбу домовились, що у кожного з них залишається по одній дитині. Через деякий час Хитрова звернулася з позовом до Бабаєва про стягнення аліментів на утримання дитини, яка залишилася з нею, мотивуючи тим, що відповідач захистив дисертацію, перейшов на іншу роботу і його заробіток став значно більшим, що ставить дітей в нерівне матеріальне положення.

Чи підлягає позов задоволенню?

Завдання № 43

Гусейнов після розірвання шлюбу своїй колишній дружині сплачує аліменти на утримання трирічного сина і приймає участь в його вихованні. В останні місяці, на його думку, дитина стала гірше харчуватись і одягатися, а значну частину аліментів його колишня дружина стала тратити на свої потреби: придбала дорогі речі, побувала в зарубіжній туристичній поїздці. Гусейнов хотів би через суд вирішити питання про те, щоб частина аліментів не передавалась матері дитини, а перераховувалася в банк на рахунок дитини до досягнення нею повноліття, тому що щомісячна сума аліментів значно перевищує потреби дитини.

Чи задовольнить суд позов Гусейнова?

Завдання № 44

Коливанов звернувся з позовом про зниження розміру аліментів, які він сплачує на утримання сина від першого шлюбу, стверджуючи, що з нього утримують 1/4 частину заробітку - 50 грв. щомісячно. Мати дитини отримує зарплату 150 грв. Крім цього, їй допомагають її батьки. На 3/4 заробітку Коливанов утримує дружину та дочку від другого шлюбу. Таким чином, матеріальне становище дочки є менш забезпеченим порівняно з сином. Суд задовільним його прохання і визначив розмір суми, яка утримується, в 40 грв.

Чи правильне рішення суду?