Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ_Семейное право_все спец_все формы.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Барсукова В.М., Гриненко А.Д. Справи про усиновлення дітей - нова категорія справ, що розглядаються судами // Вісник верховного Суду України. – 1997. - № 2.

  2. Васильківська І. Сімейне виховання: правовий аспект проблеми // Право України. – 1998. - № 6.

  3. Ершова Н.М. Опека и попечительство. - М., 1971.

  4. Казанцева А.Е. Обязанности и права родителей (заменяющих их лиц) по воспитанию детей и ответственность за их нарушение» // Томск: изд-во Томского ун-та, 1987.

  5. Киреева Н. А. Участие органов опеки и попечительства в советском гражданском процессе: Автореф. дис... канд. юр. наук: 12.00.03 // М., 1985.

  6. Михеева Л.Ю. Доверительное управление имуществом / Под ред. В. М. Чернова. – М.: Юристъ, 1999.

  7. Михеева Л.Ю. Опека и попечительство: Правовое регулирование: Учебно-практическое пособие / Под ред. проф., д.ю.н. Р.П. Мананковой. – М.: Издательство “Палеотип”, 2002.

  8. Пергамент А.И. К вопросу о правовом положении несовершеннолетних / Всесоюзн. ин-т юрид. наук, Ученые записки ВЮЗИ 1955 Вып. 3.

  9. Потюков А.Г. Круг членов семьи по жилищному праву // Вестник Ленинградского ун-та. – 1963. - № 5.

  10. Право и защита семьи государством. / Е.Г. Азарова, Ю.А. Королев, Е.В. Кулагина и др. -М., 1987.

  11. Рамзаев П.В. Члены семьи по семейному и жилищному законодательству // Основы законодательства Союза ССР и союзных республик о браке и семье в правоприменительной практике. Межвузовский тематический сборник. – Саратов: Изд-во Саратовского университета, 1978.

  12. Савченко Л. Про права і обов`язки по вихованню дітей // Право України. – 1997. - № 5.

Завдання № 50

Подружжя Львових усиновило дитину, рідним батьком якої був брат Комова, який жив в м. Луцьку. В зв`язку з усиновленням, 6-річний хлопчик переїхав на постійне місце проживання до м. Харкова і проживав в сім`ї Львових, хоча й підтримував відносини з кровними родичами. За цей час подружжю Львових виконкомом були покращені житлові умови (надана двокімнатна квартира). Через сім років після усиновлення помер Львов. Його дружина звернулась до суду з позовом про визнання усиновлення недійсним, мотивуючи це тим, що у неї з чоловіком наміру дійсно всиновити дитину не було, хоча усиновлення й було належним чином оформлене. Своє бажання оформити усиновлення позивачка пояснила тим, що вони бажали отримати квартиру більшої площі в м. Харкові.

Яким повинне бути рішення суду?

Завдання № 51

Давидова знаходилася у важкому матеріальному стані і погодилася на усиновлення Хмельницькою її дворічної доньки Аліни. Через рік Давидова помітила, що дівчинка погано розвивається, худа, має заляканий вигляд. Через сусідів та знайомих вона встановила, що Хмельницька жорстоко б'є дитину, погано годує, не займається її вихованням.

На підставі цього Давидова звернулася до суду з заявою про скасування усиновлення та стягнення з Хмельницької аліментів.

Яке рішення повинен винести суд?

Чи зміниться рішення суду, якщо Хмельницька є громадянкою Італії?

Завдання № 52

Рєзанов та його фактична дружина Зініна усиновили трирічного Євгена Моргуна. Після смерті Рєзанова Зініна подала клопотання про призначення пенсії Євгену. В процесі розгляду клопотання з'ясувалося, що Зініна не була дружиною померлого. Він перебував у зареєстрованому шлюбі з Рєзановою, яка на усиновлення Євгена згоди не давала, і також подала клопотання на призначення пенсії після смерті чоловіка. Крім цього, було з'ясовано, що Євген є онуком Зініної і має батька – Василя Моргуна. Між тим, Рєзанов та Зініна в клопотанні про усиновлення вказали, що батьки хлопчика відсутні.

На підставі викладених фактів відділ соціального забезпечення звернувся до суду з заявою про скасування усиновлення.

Як слід вирішити справу?