Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

екзамен

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
124.28 Кб
Скачать

Білет№30

Питання

1. Виникнення Запорозької Січі. Життя та побут козаків.

2. Економічний розвиток Наддніпрянської України у другій половині 19 ст.

3. "Помаранчева революція" 2004 року в Україні.

1)Виникнення Запорозької Січі. Життя та побут козаків. Вперше в документах слово козак пов'язується з українцями у 1492 році. Слово козак означає вільна людина, воїн-вершник. Козаками ставали так звані "уходники", а пізніше селяни і міщани, які тікали у степи Придніпров'я від панщини і утисків польських панів. Вважається, що першу Січ побудовано на острові Хортиця у 50-их роках 16 ст (1555/56). Їх побудував князь Дмитро Вишневецький. За час існування козацтва, місце розташування Січі декілька разів змінювалося. Умовами прийому на Січ були: знання української мови, православна віра, вміння володіти зброєю, дотримуватись традиції товариства і клятви на вірність йому, бути неодруженими. Вищим органом влади на Січі була загальна козацька рада, яка вирішувала всі важливі питання. Рада обов'язково проводилась тричі на рік, а також, коли виникала потреба. Вимагати скликання ради міг будь-який козак. Польський уряд намагався поставити козацтво собі на службу. У 1572 році король Сигизмунд ІІ прийняв на державну службу для захисту південних кордонів 300 козаків, яких поіменно записали до спеціального списку - реєстру. Реєстрові козаки отримали від польського уряду право на окремий суд, звільнялись від державних повинностей, отримували землю і платню грішми.

2) Економічний розвиток наддніпрянщики у 60-90 роках 19 століття. Економічний розвиток України визначали галузі важкої промисловості: вугільна, залізорудна, металургійна, машинобудівна. Україна стає вугільно-металургійною базою російскьої імперії. У 60-90 роках сформувався український індустріальний район, що включав такі промислові центри: Донецький - вугільно-металургійний, Криворізький - залізо-рудний, і Нікопольський-марганцевий. Одне із перших місць у Росії посіли українські губернії за насиченністю залізницями (4.5 тис. км залізниць). Іншою характерною рисою української промисловості було опанування її іноземними підприємствами. Серед них були росіяни - Дєгтяров, Юсупов, єврейські підприємці - Бродський, Гінзбург, поляки - Понятовський, Браницькі. Промисловий переворот в економіці України завершився у 80-ті роки 19 століття. Його характерні риси:

1. Парові машини стають "серцем" кожної фабрии або заводу.

2. Надлишок людей, які пропонували підприємцям свої послуги.

Хоча господарство України швидко розвивалося її економічна залежність від Росії не зменшувалась. Лише 15% промислових підприємств України виготовляли готову продукцію, а решта постачали сировину для виготовлення такої продукції в Росії. Україна - 1. постачальник сировини для Російської промисловості. 2. ринок збуту продукції.

3) Кандидатом від влади став прем'єр-міністр України В. Янукович. Опозиційні сили згуртувались навкооло керівника "Нашої України" Ющенка. В результаті голосування 31 жовтня 2004 року голосми виборців розідилися так: В. Ющенко - 39.26%, Янукович - 39.11%, О. Мороз - 5.82%, Симоненко - 4.97%. Такий розподіл голосів не виявив переможця, тому було призначено Другий тур виборів - 21 листопада 2004 року (за участю Ющенка і Януковича). Після першого туру про свою підтримку Ющенка заявили Мороз та Кінах. Януковича підтримали Н. Вітренко. Голосування Другого туру відбулося зі значними фальисфікаціями, на користь кандидата від влади. Обурені таким станом речей виборці відгукнулися на заклик опозиційного кандидата захистити свій вибір і ввечері 21 листопада зібралися на мітинг на майдані незалежності. Наступного дня мітинг переріс у мирну акцію протесту, яка тривала до 8 грудня 2004 року і отримала назву "помаранчева революція". Незважаючи на народні протести верховний суд України не розглянув скарги Ющенка і оголосив переможцем виборів Януковича. 27 листопада відбулося засідання ВРУ, на якому було прийнято рішення "про політичну кризу в державі" і визнаня факту фальсифікації виборів. Прихильники кандидата Януковича взяли курс на розкол країни: з'їзд депутатів у Северодонецьку закликав до проголошення південно-східної автономної республіки. У Західній і Центральній областях місцеві ради прийняли рішення про визнання призединтом України Ющенка. 3 грудня 2004 грудня ВСУ визнав недійсними результати Другого туру президентських виборів і признечив переголосування Другого туру на 26 грудня 2004 року. ЩОю унеможливити під час голосування фальсифікації, було розроблено зміни до закону "Про вибори президента України". Ці пропозиції згідно із домовленостями були поставлені на голосування у ВРУ у пакеті зі змінами і доповненнями до Конституції України (політична реформа), які передбачали перерозподіл владних повноважень між прездинетом України, ВРу, прем'єр-міністром України (з вересня 2005 року). Також ВРУ затвердила новий склад Центральної виборчої комісії, який очолив Ярослав Давидович. Переголосування Другого туру президентських виборів 26 грудня 2004 року дали такі результати: Віктор Ющенко - 51%, Янукович - 44%. Інавгурація нового президента Віктора Ющенка відбулась 23 січня 2005 року.

28