Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_4_simv_tsveta_i_chisla.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
113.66 Кб
Скачать

2. Психофізіологічний вплив кольору на людину.

У результаті багатьох дослідів було створено загальні характеристики кольорів, які грунтувалися на емоціях й асоціаціях людей.

Так, червоний колір асоціюється з вогнем, сприймається як теплий, активний, збуджуючий, енергійний, активізує життєдіяльні процеси організму людини, активно впливає на піднесений настрій, дратує. Він стимулює мозок і має ефект у застосуванні під час меланхолії.

Оранжевийколір нагадує тепло, створює святковий настрій, хвилює, тонізує, стимулює почуття та трохи прискорює пульсацію крові, але і стомлює.

Жовтий колір - сонячне сяйво, найсвітлішій у спектрі, теплий, тонізуючий, найменш стомлюючий. Може бути ефективним у випадках розумових захворювань. Довге опромінювання жовтим світлом припиняє коливання під час хвороби.

Зеленийколір - дуже позитивно впливає на нервову систему людини, притуплює біль, гіпнотизує. Заспокоює, підвищує працездатність. Знижує кров'яний тиск, піднімає тонус, створює відчуття тепла. Сприяє розширенню капілярів. Полегшує невралгії і мігрені. Колір здорового зору, найбільш приємний для очей людини. Рекомендується, щоб нейтралізувати перенапругу зору, дивитися на зелені площини або маси (листя) протягом 10-15 хвилин. Застосування зеленого кольору не дає негативних наслідків.

Блакитнийколір - створює відчуття прохолоди, заспокоює, знижує напругу. Опромінювання блакитним світлом зменшує гноїння, може бути ефективним при деяких ревматичних болях, при запаленнях. Дуже чутливій людині блакитний колір дає полегшення більш, ніж зелений, але від надто довгого користування ним виникає стомленість, пригніченість.

Синій колір - найхолодніший у спектрі, сприяє гальмуванню функцій фізіологічних систем організму людини. Має малу яскравість, підкреслює дію теплих кольорів і тому вважається кольором тла.

Фіолетовий колір - поєднання червоного та синього, дуже пригнічує нервову систему людини, створює меланхолійний настрій. Опромінювання фіолетовим світлом позитивно впливає на стан тканин серця, легенів, кров'яних судин і збільшує їх витривалість.

Треба визнати, що один і той самий кольоровий об'єкт сприймається за різних умов по-різному. Кольорові відчуття викликають якісь спогади, пов'язані з ними емоції, образи. Це має назву кольорових асоціацій, які поділяються на фізичні, фізіологічні, естетичні.

Шлях, яким утворюються кольорові асоціації, схожий на процес створення умовних рефлексів. Почуття і емоції, що створені кольором, подібні до почуттів, котрі зв'язані з предметами або явищами, яким належить той самий колір.

Гіпотетичне психологічний вплив кольору на людину пов'язаний з довжиною хвилі: кольори довгохвильової частини спектру (червоні, оранжеві, жовті) - збуджують, короткохвильової (блакитні, сині, фіолетові) - заспокоюють, середньохвильової (жовто-зелені, зелені, зелено-сині) - ведуть до психічної рівноваги.

На людину дуже сталий психологічний та естетичний вплив мають сполучення, поєднання кольорів. Рівень такого впливу залежить від співвідношення кольорів за всіма їх характеристиками: нюансу, контрасту, активності, пасивності та інше.

За теорією, яка зв'язала суб'єктивне відчуття кольору з об'єктивними наслідками виявлення дії світла та його спектрального складу на око людини, кольорова гармонія розглядається як рівновага кольорових сил, яка регулюється багатьма специфічними законами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]