Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V-курс-519 з / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / Питання до _спиту з Орг. обл_ку.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Тема 4. Організація обліку необоротних активів

План викладення матеріалу

4.1. Нормативна база організації обліку необоротних активів.

4.2. Організація первинного обліку основних засобів

4.3. Організація обліку надходження основних засобів, їх амортизації, ремонту та вибуття.

4.4. Організація обліку інших необоротних матеріальних та нематеріальних активів

Ключові поняття:Активи, необоротні активи, основні засоби, рух основних засобів, нематеріальні активи, амортизація, ремонт.

4.1. Нормативна база організації обліку необоротних активів.

Організація обліку основних засобів являє собою процес вибору й впорядкування способів і прийомів, обробки й видачі достовірної та своєчасної вихідної інформації про їх наявність, рух, збереження, використання і вибуття. Процес організації та ведення обліку необоротних активів на підприємствах регулюється наступними основними нормативно-законодавчими документами:

Законом України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996 від 16 листопада 1999 року, введеного в дію з 1 січня 2000 року.Цей закон визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності. Згідно цього закону при обліку основних засобів повинні застосовуватись принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, які визначаються національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та не суперечать міжнародним стандартам.

НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 року, регламентує такі питання стосовно основних засобів: оцінка забезпеченості підприємства основними засобами, як мета фінансової звітності, принципи підготовки звітності, в тому числі і подання інформації про основні засоби.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затверджено Наказом Міністерства фінансів України № 92 від 27.04.2000із змінами та доповненнями є одним з основних нормативних документів у сфері правового регулювання бухгалтерського обліку основних засобів, містить основні принципи та вимоги до методів і процедур ведення бухгалтерського обліку. Воно визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності. Норми П(С)БО 7 застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами усіх форм власності (крім бюджетних установ).

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи", затверджено Наказом Міністерства фінансів України № 242 від 18.10.1999р.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 "Оренда", затверджено Наказом Міністерства фінансів України № 181 від 28.072000.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операції підприємств і організацій №291 від 30.11.99 р.,із змінами та доповненнямиє переліком рахунків і схем реєстрації та групування на них фактів фінансово - господарської діяльності в бухгалтерському обліку.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України №291 від 30.11.99 р. встановлює призначення та порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність та рух активів, капіталу, зобов’язань та фактів фінансово – господарської діяльності підприємств,.

Наказ Міністерства статистики України "Про затвердження типових

форм первинного обліку основних засобів" №352 від 29. 12.1995 р.Рух основних засобів, пов’язаний із здійсненням господарських операцій з надходження, внутрішнього переміщення та вибуття основних засобів, на підприємстві оформлюють типовими формами первинної облікової документації, які затверджені цим наказом.

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені Наказом Міністерства фінансів України №561, від 30.09.2004р. У цьому документі визначаються рекомендації щодо обліку основних засобів, які доповнюють відповідне П(С)БУ 7.

Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених Наказом Міністерства фінансів України від 29 грудня 2000 року № 356. В них встановлено строки складання облікових регістрів, правильність їх оформлення; які дані вносяться до Головної книги. Згідно цим Методичним рекомендаціям для бухгалтерського обліку господарських операцій застосовуються 7 журналів з відповідними відомостями до них та відомість № 8. Облік основних засобів знаходить своє відображення в розділі І «Облік основних засобів та інших необоротних активів, нематеріальних активів та зносу необоротних активів» журналу № 4, записи в якому ведуться на підставі первинних та зведених облікових документів.

- Постанова про «Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей» №116 від 22.11.1996р.встановлює механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення матеріальних цінностей, крім дорогоцінного каміння, дорогоцінних металів та валютних цінностей.

- Інструкція «Про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків», затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994року №69

- Податковий кодекс України № 2755 – VI від 23.12.2010р . У зв’язку з прийняттям Податкового кодексу істотно змінилася класифікація основних засобів, інших необоротних активів та визначення економічної категорії «основні засоби». Розділом ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України наближено правила визначення амортизаційних відрахувань у податковому обліку до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.